FEBRUARI 2023

2023
Ons, kl: 14.25 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
TV Hotshot, Rambo

Slut på ideer

Kommer mig inte för med någonting idag, sus och huvudvärk. Säger till mig själv att rycka upp mig men det händer inget. Har jobb men det funkar inte att fokusera längre än 5-10 min, sen måste jag gå ifrån och göra något annat ett tag och när jag är tillbaka är det som att börja om från början igen.
Även surdegen måste rycka upp sig den är fort­farande stendöd och lär inte komma igång imorgon heller (degens deadline).

 

Att titta på serier fungerar också bara halvbra eftersom jag zonar ur titt som tätt.
Filmer är bättre så länge storyn inte är för komplicerad. Rambo är toppen!
Får se vad det blir av den här dagen helt enkelt. Nu ska jag leta film.

 

Edit (kl. 22.30) Oj oj oj, vad tiden går!
Gjorde en till­baka­blick i bloggen och för exakt ett år sedan så krång­lade min pump (Rond 9, immun­terapi). Det känns som det var igår. Känns som ålder kommer hinna före leukemin om tiden ska gå så här fort resten av tiden.

”Immun­terapi är ett sätt att få kroppens immunförsvar att angripa cancerceller. Att utnyttja kroppens immun­försvar mot cancerceller är ett område där utvecklingen gått framåt med stormsteg på senare år.

 • Immun­försvaret är kroppens skydd mot ämnen som framkallar sjukdom.
 • Immun­försvaret består bland annat av olika vita blod­kroppar, celler som är specialiserade på att känna igen främmande ämnen som virus och bakterier och oskadliggöra dem.
 • Tanken med immunterapi är att trimma immun­försvaret så att det blir bättre på att bekämpa tumör­celler, som annars är experter på att undkomma försvaret.

Källa: Cancerfonden

Till middag blev det två tonfiskrullar.

Tortilla­bröd, tonfisk i olja, isbergs­sallad, creme fraiche, rödlök, svarta oliver, kapris, några stänk citron och peppar. Salta först i efterhand om det skulle behövas.

 

Hittade tills slut en bra film som jag varmt rekommen­derar, Black Swan (2010). Den handlar bl a. om en tjej som inte heller mår så bra.

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. Huvudvärk. Trött.

POWER: 3/10 BT: 129/85

Tokfail – Tor, kl: 13.14 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Tokfail – Tor, kl: 13.14 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Tack för den här tiden

”Allting har sin tid, och vart företag under himmelen har sin stund.”
Predikaren, 3:e kapitlet

Idag tog tiden slut för min surdeg. Den fick ändå en chans, sju dagar utan att det hände någon­ting. Man måste prova för att lära sig något nytt, även för inse sina be­gräns­ningar. Om jag känner mig själv rätt så kommer jag prova igen då jag gillar ut­man­ingar och blir både taggad och störd över att miss­lyckas. Vi får se hur det blir. Jag är inte bitter, men för stunden kan alla sur­degar i världen dra åt helvete.
 

Edit (19.32)
Dagens nya upptäkt under efter­middagen är att mina finger­toppar har börjat domna… igen. Hoppas det bara är något för dagen. Vill inte börja tappa saker hela tiden som jag gjorde förr.
 

Imorgon är det Morots­kakans dag om nu någon skulle ha missat det. Alla ingredienser finns, vi får se om ork och vilja finns. Spänn­ande!

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus.

POWER: 4/10 BT: 129/79

Thomas Edison, Håkan Lans och jag – Fre, kl: 13.14 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Thomas Edison, Håkan Lans och jag – Fre, kl: 13.14 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Vaknade tyvärr av kramp, inte med kramp. Det kommer och går men har minskat tycker jag. Idag är finger­topparna ”normala” igen, skönt! Med normala menar jag domnade, inte som igår då jag knappt hade någon känsel alls.

Det är Morots­kakans idag

Idag hade jag tänkt göra en morots­kaka men tappade lusten totalt. Om lusten kommer tillbaka så kanske det blir en i helgen. Vi får se… precis som allt annat.
Det är tydligen även Andningens dag idag, så tänk på att andas idag.

Trots att hjärnan inte kan fokus­era så är den briljant.

Har alltid stört mig på att mina läsglasögon halkar ner så jag moddade mina senil­snören med en knut och ett bunt­band. Ni förstår den geniala mekaniken va? Som bonus så slutar även snörena dingla och kittla på kinderna. Det är så de stora upp­finning­arna som föräldrar världen kommer till.
 

När jag ändå var igång geniala saker så löste jag en till grej som jag stört mig på i tre år. Min dörrklocka ringer på tok för högt för min smak. Igår när Budbee ringde på höll jag på skita på mig, så kan vi ju inte ha det. Lite eltejp, resten är historia.

Dämpad dörrklocka med eltjep

Edit (01.24)
Fick ett spontanbesök runt 19 tiden av Andreas, mer allmänt känd som den stora CS-spelaren Mjukispappan från diverse CS-ligor. På den tiden kunde vi ändå vinna matcher i de ligor som fanns i slutet av förra år­hundra­det. Han kom med en flaska rött av det bättre slaget. Är ingen fin­smakare men känner när det gott. Fan vad dumt skrivet.

Det blev en himla trev­lig kväll, trots Andreas alla pappa­skämt

Efter att vi betat av mat­priser, Putin och det andra Ring P1 ämnen så pratade vi gamla tider och en del djupa ämnen som inte bara hand­lade om mitt bös. Det är så givande och befriande att höra andras berätt­elser och historia, både ljusa och mörka. Kan bara mina egna och är trött på dem, särskilt den aktuella. Så efter 3-4 timmars bra samtal med avbrott av bådas gaggighet och ut­svävingar så var det en toppen­kväll.

Andreas och Malte

Tänkte fota vinflaskan men tycker en uttråkad Malte illustrerar kvällen mycket bättre. Till middag blev det snacks och varsin brat­wurst i bröd som vickning.

God natt alla kära ni!

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. Kramp på morgonen.

POWER: 5/10 BT: 124/77

Morotskaka – Sön, kl: 18.44 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Morotskaka – Sön, kl: 18.44 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Min första morots­kaka blev av till slut

Idag fick jag feeling på att göra min första morotskaka. Det kan ha varit helg­kortisonet som sparkade igång mig.
 
Efter lite research land­ade jag i ett standard­recept Alltommat.se. Tror att det blev rätt bra, har fortfarande GvHD i munnen så smakerna är inte hundra. Drog ner på sockret ca. 80% för både strösocker (smeten) och florsocker (topping) och hade extra mycket citronsaft och lime i toppingen. Exakt varför vet jag inte men när jag stod och måttade upp så kändes det bara för sött. Kan själv!… det är ofta då det blir fel!

Morotskaka

Morotskaka

Allt om mat är mitt go-to, de har många klassiska recept med små förbättringar utan att avvika för mycket från grunden.

I veckan blir det ett besök hos hos Bålsta­Doktorn för rutin­saker och det borde trilla in en hel drös kall­elser från Ackis snart.

Sen ligger jag efter med en del jobb som jag ska försöka ta mig an, men det lättare sagt är gjort med min hjärna.

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. Lite högt BT.

POWER: 7/10 BT: 147/89

Ingen nattsömn – Mån, kl: 07.24 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Ingen nattsömn – Mån, kl: 07.24 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Det bidde inge sova inatt.

Gissar att det kan vara helg-kortisonet eller högt BT som spökar. Mätte BT 144/98 vid 6-tiden då jag gav upp sovplanerna. Nu efter morgonbestyr och frukost känner jag mig rätt seg. Kommer troligen däcka snart. Så kan det bli och det är som det är. Har ni tänkt på vad ljust det är ute.
 

Edit (kl. 20.36)
Oj oj oj, vilken seg dag det blev. Har slumrat av och till hela dagen och har fortfarande ett undertryck på över 90 i viloläge, så något fuffens pågår där inne. Är trött på ett annorlunda sätt än enbart brist på sömn, ”orkeslös” eller ”matt” är de bästa ord jag kommer på för att beskriva dagsformen.
 

Imorgon blir det rutinprover hos BålstaDoktorn. Äh får återkomma när jag har något att skriva om.
Jo, nytt avsnitt av The Last of Us ute idag, det är ändå lite trevligt när de släpper ett avsnitt per vecka. Tänker på när hela världen stannade upp när Familjen Macahan och V gick.
 

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. För Högt BT.

POWER: 3/10 BT: 144/98

HUNGRIG!?!? – Tis, kl: 23.53 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
HUNGRIG!?!? – Tis, kl: 23.53 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Omättligt hungrig

Jaha, då var det dags för något nytt… igen!

Alltid är det något hörni. Dagens nya är att jag varit hungrig hela dagen. Nu ska ni få höra vad jag fått i mig idag. Det här är det jag kommer ihåg.

 
FRUKOST: Två Skogaholm med skinka och ost. Kaffe.
 
MELLANMÅL: En halv påse grillchips.
 
LUNCH: Falukorv, stuvade makaroner med broccoli (stor portion), två färska frallor. Kaffe och morotskaka.
 
MELLANMÅL: Jordgubbskräm med mjölk och några kex.
 
MIDDAG: Stekt sidfläsk med en hel burk vita bönor i tomatsås (Heinz 415g), två stekta ägg och sallad. Kaffe.
 
VICKNING: Två rostade med marmelad och Oboy.

Plus att jag nästan knaprat i mig ett halv paket Digestive under dagen och en påse lakrits.

Galet va!

En normal dag äter jag frukost och middag; sällan några mellanmål eller småätande förutom en nattmacka ibland. Skulle säga att jag en normal dag äter en femtedel/sjättedel av vad jag vräkt i mig idag.
 
Undrar om det kan ha något med mättnads­centrum i hjärnan att göra? Imbruvican håller ju på i CNS. Eller kan det vara något hormon­ellt; gradvid är jag i alla fall inte.
 
Om jag är lika hungrig i morgon får jag nog höra av mig till mina läkare och rappor­tera. Det liknar samma mat­sug man kan få av vissa typer av kortison, fast på stereoider. Är trots de obscena mängderna forfarande lite små­hungrig, eller snarare sugen på något. Magen är som en ballong så jag tvingar mig själv att inte äta något mer idag.

EN MÄRKLIG DAG!

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. Högt BT, Hungrig.

POWER: 5/10 BT: 145/91

Kokböcker – Ons, kl: 17.41 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Kokböcker – Ons, kl: 17.41 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Inget sug efter mat idag

Skönt att suget efter mat är borta, det hade inte fungerat i längden. Idag är det inga konstigheter mer än högt BT och lätt molande huvud­värk. Ska maila mina vänner på Hema­tologen då BT har varit lite väl högt de senaste dygnen. Det blir bra!

Hittade några kok­böcker i förrådet, ska se om jag får någon inspiration och nya ideer till grönare mat.

Tror inte jag lagat något från Cranks Gröna Kokbok. Ambitionen har ändå funnits, men det är inte det man tänker som räknas; utan det man gör. Vi får se, vad jag gör.

Menu av Tore Wretman. Kalvfile Maxims.

Den bok jag blir mest inspirerade av är Menu av T. Wretman; som ”tyvärr” inne­håller mycket kött.
Klassiska recept med minimalt antal ingredienser, fokus ligger på till­agning­smetoder, temp­eraturer, konsistens och rå­varor. Sånt är spännande! Vill lära mig grunderna ordent­ligt. Smak­sättning är kul också men också bara ett komp­lement till perfekt till­agade råvaror.

Försvarstal

En förklaring för att jag inte kommit igång med vege­tariskt är att jag tycker många recept inne­håller en miljard ingredienser, ofta sånna som jag inte har hemma. Det blir helt enkelt inte av då jag måste komplett­era skafferiet med massor med ny­modig­heter.
 

En annan förklaring är att mina smak­lökar inte kan ”visualisera” eller avgöra vad slut­resultatet blir. En annan för­klaring och den kanske ärligaste är lathet. Det handlar väl bara om att bara ta steget och kasta sig ut i oviss­heten, något jag är proffs på; men tydligen inte när det gäller mat.

Den som lever får se!

Edit (kl. 23.32)
Kall­svettig, yr och illa­måande efter att varit nere med soporna. Inte bra.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Högt BT.

POWER: 5/10 BT: 148/98

Ingen toppendag – Tor, kl: 19.05 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Ingen toppendag – Tor, kl: 19.05 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Ingen toppendag idag

Fortsatt huvudvärk, lite illamående och ont i höger öga idag. Stundtals så mycket att det varit ryggläge i soffan. När jag inte sovit har jag av och till glott på när andra spelat Hogwarts Legacy, det ser kul ut.
 

Något mer har inte hänt idag. Jo, slängde in en tvätt. Spännande va? Har precis tagit paracetamol. Hoppas det ger sig så jag orkar hänga tvätt och få något kul gjort ikväll. Hej å Hå så länge!

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Högt BT. Huvudvärk. Illamående. Ont i hö öga.

POWER: 1/10 BT: 144/90

Bättre… om man jämför mot igår – Fre, kl: 20.48 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Bättre… om man jämför mot igår – Fre, kl: 20.48 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Bättre än igår men inte tipp­topp.

Idag går det bättre än det gick igår, ingen huvud­värk att tala om och värken i ögat är nästan borta. Fort­farande lite högt BT och rätt matt. Mailade till BMT om de senaste skrutt­dagarna och min läkare ringde upp strax därefter. Vi kommer justera lite i läkemedels­listan några dagar och göra en upp­följ­ning i början av nästa vecka. Det blir bra.
 

Idag blev det mat från Hinode Wok, ”SZECHUAN” WOK och friterade vår­rullar pga. dålig ork. Nu är det dags för en power­nap… igen.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Högt BT. Mild huvudvärk. Lite ont in ögat till och från under dagen.

POWER: 1/10 BT: 138/92

Mycket bättre… om man jämför med i förrgår – Lör, kl: 20.20 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Mycket bättre… om man jämför med i förrgår – Lör, kl: 20.20 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Bättre än igår… igen!

Idag är det bättre än igår och mycket bättre jämfört mot i förrgår. Har samma symtom men mindre av allt. Är ändå rätt matt, trots att det är helg (kortison).
 

Börjar se drag av kortison-offer-looken i spegeln, hamster­kinder och lite svullet runt ögonen. Huden är ok än så länge; huden kan få ett glasig/vaxigt ut­se­ende vid ett längre kortison­intag. Det vill vi helst inte, vill helst avsluta kortison intaget helt; men läkarnas ord väger ungefär exakt 100% tyngre än hamster­kinder. Vi får SE hur det blir.

Nästa projekt är Semlor eller Temlor som T. Sventon hade sagt.

Semlor är en av få bakverk jag är glad någon kom på. Är riktigt pepp och kommer köra igång så fort ork finns, har allt utom mandel hemma.
 

Ytterskt sjukt är att jag har både färdig­malt och hel kardemumma hemma. Den enda för­klar­ingen är att jag för ett tag sedan höll på med ett mini­game som gick ut på att köpa en ny krydda varje gång jag handlade. Det är faktist inte ett dumt tips då kryddor håller super­länge om de för­varas mörkt å svalt. Även solen har sina fläckar i tvärtom­landet.

Lite onödigt vetande

Budapestbakelsen uppfanns i Vetlanda på mitten av 1900-talet och har namnet till trots inget med Ungerns huvud­stad att göra.
Källa: Leif Mannerströms YT-kanal.

Skagenröra uppfanns av Tore Wretman under en regatta i Skagen, den lanserades på 1950-talet.
Källa: Aftonbladet.se

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Högt BT. Mild huvudvärk.

POWER: 1/10 BT: 138/88

Bra blodtryck & semlor – Sön, kl: 06.52 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Bra blodtryck & semlor – Sön, kl: 06.52 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Bra BT (blodtryck)

Vaknade tidigt för en gång skull. Även BT var bra för en gång skull, nästan för ”bra”, med andra ord aningen lågt. Man kan inte få allt, hur skulle det se ut. Huvud­saken är att det går åt rätt håll; just­er­ingen i läkemedels­listan har redan gett ett bra resultat.
 

Det blir tydligen blåsigt och soligt idag, vilket betyder billig el. Det kombinerat med kortison­helg öppnar till att det kan bli något gjort idag. Sitter med en dubbel espresso och smider planer på att städa och hitta något att tvätta.
Sist jag tvättade miss­färgade ett förkläde allt med en blå ton. Det blev rätt snyggt och annor­lunda, om man ser positivt på saken.

Semlor

När jag slog upp de små bruna var Semlor det första jag kom att tänka på. Så det verkar vara en grej i mitt liv just nu. Spänn­ande, tänker att vi följer trad­it­ionen och kör på fettis­dag, alltså i över­morgon… om jag kan hålla mig. Kul!

Lite kuriosa

Namnet fettis­dag är bildat av ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettis­dagen. Ordet är belagt sedan 1594.

Källa: wikipedia.se

Edit (kl 22.45)
Har ni hört, imorgon ska det nästan bli vår­väder, 7 grader och sol. Om orken tillåter blir det en lång­promenad till­sammans med poddar och aktiv­itetsband. Frågan är åt vilket håll jag ska gå, för det finns absolut ingen­ting spänn­ande att se på i Bålsta. Det får nog bli skogen. Där är det alltid fint.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus.

POWER: 4/10 BT: 115/64

Aj – Mån, kl: 20.01 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Aj – Mån, kl: 20.01 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Ingen toppendag

Det sket sig med lång­promenad pga. huvud och ögon­verk, så pass mycket att jag var tvungen att själv­medicin­era med Paraceta­mol, Primperan (mot illa­mående) och soff­läge.
 

Det gör inte så mycket ur ett promenad­perspektiv för vädret var ingen höjdare ändå. Väderappen sa 7 grader, det stod också ”känns som 4 grader” men det kändes som -50 grader när jag öppnade balk­ong­dörren för att reka.
 

Nu har huvud och ögat lugnat ner sig men det är fort­farande lite aj. Det är allt som hänt idag. Imorgon blir det bättre.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Ont i huvud och höger öga.

POWER: 0/10 BT: 120/70

Inte fettisdagen – Tis, kl: 12.00 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Inte fettisdagen – Tis, kl: 12.00 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

God dag, har inte ont i ögat eller hövvet idag, det hade jag inte igår heller när jag vaknade utan det började runt lunch. Håller tummarna att värken håller sig borta hela dagen. Runt 14.30 ska jag ha ett telefon­möte med min ansvariga läkare och idol. Det blir bra det!

Rättelse

Fettisdagen är alltså inte idag som jag felaktigt babblat om tidigare. Det är enligt Arla den 21 februari, inget annat. Det passar mig bra då jag inte är tipp­topp just nu.

Lite kuriosa

”Namnet semla kommer från latinets Simila som betyder fint vetemjöl.” Skulle det inte kunna heta Simila då? Varför står det alltid: ”kommer från det latinska ordet” och sen hittar man på ett nytt ord när det redan fanns ett?

Skit samma den 21 februari ska jag baka Semlor, inte idag som tidigare ut­lovats. Förlåt! Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.
 

Edit (kl 16.10)
Nu har jag pratat med min läkare och vi justerar lite i läkemedels­listan. Strax efter samtalet ringde röntgen från Enköpings lasarett upp med en tid nu på fredag. Det blir toppen det!

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus.

POWER: 2/10 BT: 128/74

Sömnproblem – Ons, kl: 23.38 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Sömnproblem – Ons, kl: 23.38 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Idag har jag knappt haft styrfart

Inatt blev det ingen med sömn… igen pga. ont i ögat. Det som är jobbigt är att det gör ondast när jag ligger ner, man kan säga att ögat inte är kom­pat­ibelt med sömn.
 

Står jag upp är det ok, men att bara stå upp känns rubbat efter en liten stund. Så det blev mat­lagning, lite asiatiskt, synd att jag inte är ett dugg hungrig idag. Det får åka in i frysen.
 

Min plan är nu att förb­ereda allt för natten, ta en sjunk­bomb (sömn­tablett) och kanske dona med något i köket tills jag blir trött och sen hoppar i säng innan värken kommer. Plan B är att spela något tv­spel sittandes i soffan tills jag däckar. Vi får se hur det går.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Ont i ögat.

POWER: 2/10 BT: 125/78

Walking dead – Tor, kl: 23.22 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Walking dead – Tor, kl: 23.22 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Huvud­värks­belysning

Lyckades halvdant med plan A och B inatt. Idag har jag hangover av ingen eller stundtals endast ytlig sömn. Känner mig som en zombie, troligen beror det på att jag tog sömn­tabletten lite för sent. I efter­middags däckade jag i soffan och sov ca 4 timmar. Alltid något.
 

Imorgon ska jag till MR-röntgen, hoppas vi kan reda ut vad som händer i hövet och ögat så fort som möjligt, det har varit lite jobbigt den senaste tiden. Röntgen­mottag­ningarna på Ackis hade dåligt med tider så det blir en sväng till Enköping lasarett vilket är toppen, kortare restid och lite miljö­ombyte.
 

För mig är Enköpings lasarett är synonymt med läkaren Kenneth från akuten, (Bloggens första inlägg), som enträget under­sökte mig i ca. tre timmar. Trots att jag fick mitt tumör­besked på Enköpings lasarett så känns det ändå bra att besöka lasarettet, då be­mötandet var väldigt bra.

Nu ska jag hoppa in i duschen och unna mig en Lång­dusch, rebelliskt va?

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Mild värk i ögat.

POWER: 1/10 BT: 124/74

MR-hönshjärna – Fre, kl: 10.10 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
MR-hönshjärna – Fre, kl: 10.10 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

MR-hönshjärna

Nu är jag på Enköpings lasarett och väntar på att klockan ska bli min tid och är arg på mig själv, glömde telefonen hemma. Kan ni tänka er något värre? Skriver detta inlägg med fjäder­penna på papyrus­papper i ett väntrum till­sammans med massor med männ­iskor som ser olyckliga ut. Det kanske jag också gör, har inte tänkt så långt.
 

Gammal spaning men vad gjorde man innan Inter­net fanns, det undrar jag fort­farande. Jag lekte iaf inte med kottar, läste inte en bok eller spelade fot­boll. Det var nog mest lego, olika experiment och bus jag ägna­de mig åt. Det vore roligt att plinga på en dörr och sedan glömma sig så nära att man ser re­akt­ionen. Men det funkar inte så bra som vuxen, trist ut­veck­ling!
 

Edit (17.56)
Nu är jag hemma och skriver av mitt papyrus­papper. MR (Magnet­röntgen) gick bra, jag var lite orolig att det skulle bli jobb­igt att ligga stilla ca 30 min med mitt ögat. Jag har kommit på en metod för att ta bort värken i ögat på några sekunder men det skriver jag om någon annan dag. Ut­låt­ande kommer om ca. en vecka, kanske snabbare om min läkare begärt akut­svar i remissen.

Mat

Som sen lunch eller tidig middag blev det Spaghetti olio, barn­sligt enkelt med fyra in­gredi­enser (Spagetti, olivolja, vitlök och chili) helt ok, men inte så gott som alla på Internet flippar ur över, enligt mig.
 

Ikväll blir det nog en promenad till mat­affären när finalen i På spåret sänds, lär vara som en zombie­film, ja det kommer lekas att pers­on­alen är zombies. Bara i mitt huvud så klart, så helt normalt.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Mild värk i ögat.

POWER: 4/10 BT: 114/72

Lifehack, Kortison och en Katt – Sön, kl: 02.55 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
En katt

Next level i Life­hack

Var uppe och skutta redan vid 7-tiden, efter en efter­längtad god natt­sömn.

I mitt förra inl­ägg nämnde jag ett knep för att få bort smärtan i ögat på några sekunder. Hur kom jag på det knepet tänker ni. Jo, det ska jag berätta. Satt och fund­erade på olika saker som gör att smärta kan upp­komma och en sak är syre­brist. Efter­som man sett svull­nader på höger syn­nerv skulle det kunna ha med syre­brist att göra. Blir det för mycket syre­brist så dör vävnader och då gör det ont, tänk kall­brand.
 

Så jag testade att lägga mig då det gör extra ont i ögat ligga­ndes, tog ett gäng långa djupa ande­tag och ventil­erade för maximal syre­sätt­ning och vips så för­svann smärtan HELT på några sekunder. Helt otroligt! Efter några minuter kommer smärtan smyg­andes till­baka men jag får ändå ett fönster på några minuter att somna på… och det gör jag. Har ju nästan stått sov­andes den senaste tiden. Nu har jag börjat tänka på att andas ordentligt, inget mer slav. Ingen smärta i ögat alls, är det inte fantastiskt så säg.
 

Problemet kvarstår dock med svull­naden men nu har vi ändå ett knep att dogda smärtan.
Bästa life­hacket jag kommit på helt själv. I början av veckan har jag ett läkar­samtal och tror att mitt knep kommer hjälpa min läkare rätt mycket i fel­sökningen av mig.
 

Borde verkligen gå och lägga mig men är pigg; typ­iskt nu när jag har ett knep.
Det är nog kortisonet och en god natt­sömn som är boven i dramat, plus att jag tittar på en spänn­ande film som heter något, med Ethan Hawke och Emma Watson.
 

Kommer inte på någon pass­ade bild, det får bli en katt som satt utanför mitt köks­fönster i höstas.
 

Edit (kl 6.43)
Ingen ordning alls nu, hittade en film till och är fort­farande ganska pigg, nu känns det också för sent eller snarare tidigt att krypa till kojs.
 

Idag är det Knäcke­brödets dag och det upp­märk­sammar jag givet­vis. Det blir två Wasa Frukost, tub-räkost och en kopp te denna viktiga dag. Wasa Frukost är mitt favorit knäcke­bröd. Vad har du för favorit knäcke­bröd?

Knäckebrödsdagen.

”På Knäcke­brödets dag blir det extra aktiv­it­eter på alla ställen där knäcke­bröd före­kommer – i hemmen, i butikerna, på restaurangerna och hos knäcke­bröds­bagarna.”

Källa och bild: knackebrodsakademin.se
 

Edit (kl 18.16)
Jodå, då var det dags för något nytt igen. Det knakar inne i vänster öra, började för ca. en timme sedan och håller fort­farande på. Det är inte regel­bundet med pulsen utan låter lite som någon knackar morse­kod. Tyvärr kan jag inte morse, bara ”SOS” som är: tre korta, tre långa, tre korta. Det kan vara bra att veta om toa­dörren skulle gå i baklås.
 

Tänk vad mycket bra ni lär er här. När vi ändå är igång med för­kort­ningar så betyder OSA: ”Om Svar Anhålles”. Den inter­nationella mot­svar­igheten till o.s.a. är r.s.v.p., vilket är en fransk för­kortning för baguette.

Källa: Moi, alors prends tout avec une grosse pincée de sel.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Värk i ögat om jag slarvar med andningen. Mild molande huvudvärk.

POWER: 7/10 BT: 118/64

Är det måndag natt nu? eller är det nästa natt? – Mån, kl: 01.05 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)
Är det måndag natt nu? eller är det nästa natt? – Mån, kl: 01.05 (Rond 11, Cytarabin, DLI & Imbruvica)

Den senaste tiden har det hänt så många märk­lig­heter att jag glömmer bort att skriva om alla.

Bloggen fungerar som ni säkert redan vet även som en loggbok på allt som händer. Utan bloggen skulle jag vara ännu mer vilse i pannkakan än vad jag redan är.
 

En varm rekommendation om du befinner dig i en stökig eller omvälvande situation, oavsett vad de gäller för bös, är att föra dagbok. Eller varför inte starta en blogg.
 

Bloggen har varit och är ett superbra hjälpmedel och ibland hör besökarna av sig em allt från en hälsning till egna berätterlser, vilket är jättekul. Har inte stött på något internet-troll än, men hoppas lite ändå. Om du själv har gått i bloggtankar är det bara att höra av dig, hjälper gärna till så att du kommer igång.
 

Till saken, det nya härom dagen var att jag tyckte det var väldigt konstig trafik när jag stod och dona i köket. Det tog inte lång tid innan jag förstod att jag hade dubbel­seende då vissa bilar flög. Så ja, nu har jag dubbel­seende, men endast på längre avstånd och bara till och från. Just nu kan jag inte titta på tvn utan att se dubbelt. Har lagt ut en ny bild på: Vad ser jag så såg filmen som heter något ut.
 

Imorgon blir det läkarsamtal och senare i veckan förhoppningvis ett utlåtande från röntgen.

Nu ska jag försöka styra upp dygns­rytmen lite, God natt.

 
Edit (kl 23.11)

Utlåtande från MR-röntgen

Nu ”vet” vi lite mer om varför jag har upplevt så många märkligheter den senaste tiden.

Ska göra mitt bästa för att förklara något jag själv inte är helt klar över. Håll i er, nu blir det många ord i följd av en något förvirrad själ.

Tidigare magnetröntgen av hjärnan, alltså inte den i fredags utan tidigare har visat svullnad runt höger ögas synnerv samt en liten ansamling i högra delen av hjärnan. Ansamlingarna består med största sannolikhet av lymfoblaster. Lymfoblaster är sjuka celler som inte kan utvecklas till friska vita blodkroppar (lymfocyter). ”Leukemin helt enkelt” OBS! min typ av Leukemi, ALL (Akut Lymfatisk Leukemi).
 

Utlåtandet från MR-röntgen i fredags visade att området runt ögat var oförändrat men att den andra ansamlingen i hjärnan har ökat.
 

Allt är som vanligt högst oklart men planen är nu att min läkare slår sitt kloka huvud ihop med onkologer och strål-gänget nu i dagarna.

Det är Steg 1. Min läkare kommer höra av sig asap med besked. Man kan säga att det är som vanligt men med ett bakslag.

Strålning inför stamcellstransplantation. Akademiska sjukhuset 2021, januari.

Bild från strålning inför min stamcellstransplantation TBI, (Total body irradiation).

Vi pratade även om strålning, ändringar i läkemedel, upplägg på behandlingen och provtagningar. Men jag säger som alla politiker säger: ”Jag vill inte föregå utredningen med några egna spekulationer”.
 

Nej, vi börjar med Steg 1, alltså om strålning är aktuellt eller inte, sen tar vi det därifrån.

Undrar hur många gånger jag skrivit ”En sak i taget” men det är också det enda vi kan göra, så jag säger det igen. En sak i taget!
 

Imorgon ska jag till BålstaDoktorn på rutinsaker, sen ska jag testa att baka semlor är planen. Har onda aningar om att det kommer bli pannkaka av degen då jag inte har någon maskin och degen ska knådas ordentligt och länge enligt experterna. Det blir spännande och kul oavsett hur slutresultatet blir.

Status

Mild GvHD i kinderna. Random tinnitus. Värk i ögat om jag slarvar med andningen. Mild molande huvudvärk.

POWER: 5/10 BT: 137/81

Semlor är goda oavsett vad det är för dag… idag – Tis, kl: 17.18 (Rond 11)
Semlor är goda oavsett vad det är för dag… idag – Tis, kl: 17.18 (Rond 11)

Semlor

Nu ställde jag tillbaka det rums­tempererade smöret i kylen. Orken finns inte riktigt för att knåda deg för hand i 20-30 minuter idag.

Det fina med semlor är att man kan göra dem vilken dag helst, ingen ko på isen. Att jag är trött och seg beror på lite sömn och huvud­värk. Nu är värken borta med hjälp av själv­medicinering (kortison), åter­kommer till det.

Apropå trött, har ni tänk på hur pigg vår justitie­minister låter.

Han har gett Valium ett ansikte. Himla tur att han inte är energi­minister, ingen skulle ta honom på allvar.
Det finns männ­iskor som ”bara” har en växel eller ett natur­ligt tempo. Många duktiga golf­spelare har ofta ett jämnt tempo, i allt de tar sig för under ronden. Det spelar ingen roll om det är snabbt eller lång­samt bara det är kon­tinu­erlig.
 

Om Gunnar Strömmer skulle trilla ner från ett träd skulle han landa mjukt genom att trotsa grav­it­at­ions­lagen tror jag. Nä, ska inte vara taskig, han har ett rätt trött­samt jobb just nu.
 

Lite ordning och reda ändå

I morse hälsade jag på hos vännerna på Bålsta­Doktorn och alla värden är i sin ordning, skönt att det är ordning på något.
 

Det blev ett läkarsamtal idag också.

Vi kommer öka kortisonet rejält i väntan på onkologernas uttalande om eventu­ell strål­ning. Det känns sisådär, men valet mellan att se ut som semla i ansiktet eller kraft­ig huvud­värk så väljer jag det först­nämnda. Det är bara under en vecka så… så får det bli.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus. Huvudvärk. Lite sömn.

POWER: 1/10 BT: 124/74

Då är vi igång – Ons, kl: 13.39 (Rond 11)
Då är vi igång – Ons, kl: 13.39 (Rond 11)

Kortison

Från och med idag har vi ökat kortion­intaget med varje dag istället för enbart på helgerna.

Det betyder att vi håller tillbaka symtomen men också i ett behand­lande syfte. Vi fortsätter med Imbruvica i oför­ändrad dos och DLI (donator lymfocyter) gör sitt med att vara med i systemet. Det kan betyda att jag kommer bli piggare, pundigare och kommer se ut som en svullen gris i ansiktet.
Nästa steg är att onkologerna och strål­nings­gänget åter­kommer om strålning är en bra eller dålig ide, troligen i början av nästa vecka.

Till något be­tyd­ligt trevligare. Äntligen är vi igång med Semlorna!

Vad omständigt det är när man är nybörjare och vilken tid det tar med alla moment och jäsningstider.
Är i skrivande stund ungefär halv­vägs. Degen är jäst första gången, mandelmassan är klar och nu ska jag dela upp degen till bollar på 60-70g som ska jäsa 1 timme till.
 

Receptet jag kör är ett ihop-plock från personer jag tror på, sen har jag plockat russinen ur kakan av det jag tycker låter bra. Smart va? av en som inte kan något om bakning.
 

Camilla Hamids till­väga­gång­ssätt med många hus­morstips mm.


Zeina Mourtadas mandel­massa och husmors­tips.


Allt om Mats recept på deg.
 

Egen twist är flingsalt, lime och vaniljsocker i mandel­massan. Den blev god och inte sådär för­baskat mastig och söt. Om ca. en timme åker stack­arna in i ugnen. Spänn­ande!
 

Edit (kl 23.14)

Ta-Da!

Semlor, slutresultat

Är i det stora hela nöjd med slutresultatet.

Nästa år eller om jag för feeling innan dess så vet jag vad som gick ”fel”, iaf. gente­mot min vision om den perfekta semlan. Har an­teck­nat följande för­bättring­ar till nästa gång: ”Låt sista jäsningen jäsa mycket längre”, ”Skala inte mandeln för finare färg på mandel­massan”, ”Mer mortlad karde­mumma”.

Det viktigaste och mest utmanande är fluffigare bröd.

Tänker, mer knåd och längre tid på sista jäsningen. Knådade ändå i 25-30 minuter, om det krävs ännu längre tid ska jag nog hitta något annat att ägna mitt liv åt.

Det kanske behövs en köks­assistent ändå, det känns sam­tidigt så himla onödigt med tanke på hur sällan jag bakar. Vi får se, jag kommer vara extra vaksam på idiot­inköp nu när kortis­on­dosen är höjd till skyarna under en period framöver.

Tur att jag har många hjälp­samma grannar som hjälpt till med över­flödet ikväll. Alla gick åt!

 

Närings­intaget har varit sisådär idag. Frukost/lunch: kaffe, av­smak­ning av mandel­massa och 1,5 semla. Middag: kaffe, muffins och peppar­kakor hos en av grannarna som åt semla, kanske Fatso-onsdagen är min nya tradition.

Imorgon blir garant­erat nytt­igare för kroppen skriker just nu.

Status

Mild GvHD i kinderna. Konstant tinnitus.

POWER: 7/10 BT: 108/74

Pundig start på dagen – Tor, kl: 10.18 (Rond 11)
Pundig start på dagen – Tor, kl: 10.18 (Rond 11)

Pundig start på dagen

Som kortison­monster var jag igång tidigt (6-tiden) med att pula och göra av med energi. Igår blev det bara sötsaker, idag blir det mer vuxet. Har en grön­saks­buljong igång och en kom­bin­at­ion av fransk lök­soppa och potatis­soppa. Sen ska jag nog städa eller sortera något, i onödan. Tyvärr låter det som tinnitusen också går på speed idag.
 
Edit (kl 14.26)
Tur att jag inte tjänstgör som flyg­ledare idag. Silade av min buljong med ett durkslag i disk­vasken men glömde att ha en skål under. Snopet, dumt och lite under­hållande. Gjort är gjort, kommer inte till­baks. Sopporna är redo att gratineras i ugnen, vad kan gå fel.
 
Edit (kl 22.11)

Det blev över förväntan gott.

Potatis och löksoppa

Det blev också kanske onödigt över­arbetat, men det är resan som är målet, ni som hängt med ett tag vet att jag tycker om att ex­peri­ment­era och leka prov­kök och inte är rädd för att faila. Har redan glömt vad som hände tidigare idag… det var något… nä jag kommer inte ihåg.
 

Om du är ny här så är mat­lagning för mig, lite av en meditativ strategi, kre­at­ivt och i projekt­form med ett avslut. En syssla jag mår bra av helt enkelt. Alla har sina egna strat­egier, det gäller bara att hitta sina egna, vilket kan ta tid, kan vara hur tokiga som helst men ge aldrig upp. Och! Dra ut spettet, det är nya tider!

Min potatis och löksoppa

Jag ville ha så många texturer som möjligt från huvud­ingrediensen som var potatis. Lyckades bara med två, mjöliga lösa skivor (som en gratäng) och råstekta kuber för lite mer tugg­motstånd. Löken smälter å blir homogen med soppan.

Potatis och löksoppa, recept

Ingredienser

till 8 st sånna små­portioner som bilden visar. Mer som en för­rätt eller ett mellan­mål, än en hel portion. Jag kommer inte ihåg de exakta mått så allt är unge­fär. Tips är att smaka av, ofta!
 

8 potatisar

1 stor gullök eller 2 normala (min var enorm så jag tog bara en)
1-1,5 l Kyckling eller grönsaksbuljong
0,5 dl Grädde (valfritt men det blir mjukt och runt med lite bara, sen råkade jag ha en slatt över.)
2-3 dl riven ost
 

Timjan efter smak
Smörstekta krutonger
 

Tips för att balansera upp, den kan bli rätt söt från den kara­mell­is­erade löken, även från potatisen: citronsaft, creme fraiche som topping.
 

Skiva löken grovt till ringar och stek på låg-medelvärme 20-25 minuter tills de är kara­mell­is­erade.
 

I med 4-5 osköljda mandolinade potatisar (stärkelsen reder bra), i med timjan och stek vidare 5-10 min, I med drygt 1 liter kokande buljong och låt sjuda i till den skivade potatis nästan är genom­kokt. Fyll på med varm buljong om det skulle behövas. I med grädden i slutet. Dra av ”grytan” från plattan. Smaka av med salt, peppar, citron osv. efter smak.
 

Under tiden eller efter soppan kokar. Tärna upp 2-3 potatisar (skölj ordentligt om du inte har en super­bra non-stickpanna). Rå­stek potatisen i smör och olja på medel­hög värme tills de fått fin med färg. Lägg på ett papper.
 

Portionera upp soppan och toppa med den rå­stekta potatisen och ost, grat­in­era på på 250 grader högt i ugnen tills osten fått önskad färg.
 

Toppa med en klick grädd­fil eller creme fraiche och krutonger.
 

Är trots att jag vaknade tidigt, pulat i prov­köket halva dagen, onödig städ­ning mm. fort­farande ganska pigg, pulet har lugnat ner sig.

 

Tittar atm på True detective säsong 1 för 4-5 gången. Fort­farande bra! Finns på HBO Max om du missat. Jag ska nog ge säsong 2 en andra chans, gillade den inte då det begav sig, jag kanske var för ung då.

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. Pundig  av kortison.

POWER: 11/10 BT: 124/74

Titta, vilka fina frallor – Fre, kl: 19.38 (Rond 11)
Titta, vilka fina frallor – Fre, kl: 19.38 (Rond 11)

Foto: från Lindas Bakskola och matskola.

Idag har jag och kortis­onet varit pro­dukt­iva hela dan.

Har varit teknisk support hos grannen, tryckte på en knapp. Ett telefon­möte, för­råds­invetering och bak­ning. Det känns som en tupp­lur vore på sin plats nu, trots kortison­monstret sitter på min ena axel och hetsar.

Ville testa att göra baguetter men alla recept jag hittade var lite meckiga, då man ska stötta upp degen när man gräddar, så det blev frallor istället.

Fastnade för Lindas Bakskola för att det var få in­gredi­enser, som jag hade hemma, knåd­fritt och super­enkelt till­väga­gångs­sätt.

Knådfria frukost­frallor

”Snabbgjorda frukostfrallor som bara jäster en gång på plåten! Oerhört saftiga och frasiga på ytan. Supergoda och mycket enkla att baka. Degen ska vara kladdig, men rullas i mjöl så man kan hantera den och göra frallor.”.
Källa: Lindas Bakskola och Matskola.

 

Easy Peasy, tänkte jag!

KA- TA- ­STROF!

Ska man misslyckas ska man göra det ordentligt.

Det här är alltså min version av Knådfria Frukostfrallor. Fina va?!

Mina frasiga frallor

Mina frallor

Var snabbt på med en kniv när insåg situationen. Skar upp en bit av det brännheta brödet, som ett pitabröd och tryckte in smör och ost. Mums men INTE fralla. Nu när de svalnat är det faktiskt inte så hårt och torrt som jag förväntatde mig.

Statens haveri­kommission ringde på men vände när de såg mitt bröd. Jag tänker inte ens försöka analysera vad jag gjort för fel, förmodligen alla.
 

”Brödet” får duga till krut­onger och ströbröd, så inget svinn här inte.
Ströbröd kommer komma till hands redan ikväll, då det blir kyckling piccata, ris och tomat­sås, som sen middag. Sen kanske jag gör kött­bullar och panerarar någon fisk eller schnitzel i veckan. Krutonger blir perfekt till gårdagens soppor. Det blir bra det här.

Har inte gett upp att lära mig, en kata­strof stoppar inte mig. Efter det lilla äventyret är jag redo för en liten tupplur!

 
Edit (kl 22.15)
Kvicknade till så det blev ingen tupplur, vilade ryggen lite bara /MVH Gubbe.
Men då är vi igång igen, krutongerna som det heter, såg att jag skrivit ”kroketter” tidigare, tokigt. Drygt hälfen av krutongerna kommer bli ströbröd imorgon när de torkat upp lite.

Nu ska det lagas kyckling piccata till­sammans med grannens vin som tack för hjälpen att jag tryckte på en knapp. Kommer gärna över igen och trycker på knappen. Är det en flaska per knapptryck C? 😉

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. Pundig och pulig av kortison.

POWER: 11/10 BT: 124/74

PIIIIIP – Lör, kl: 21.06 (Rond 11)
PIIIIIP – Lör, kl: 21.06 (Rond 11)

Pipet i hövet

har hållit på hela dagen idag och högt, maskerar det med att lyssna på musik och poddar på hög volym, det fungerar ganska bra.
Vaknade tidigt som vanligt, just nu pikar kortis­onet. Från och med imorgon kommer jag trappa ner så sakta, SKÖNT! Kortis­on ska man inte sluta tvärt med.

Lite om varför hittar du här

Kortison

”Kroppens egen pro­duk­tion av kortisol kan minska när du använder kortis­on en längre tid, speciellt om du använder exempelvis tabletter.
Det kan ta lite tid innan den kommer igång ordentligt igen när du avslutar be­hand­lingen. Därför är viktigt att inte sluta tvärt med kortison när du har be­hand­lats en längre tid, utan att minska dosen grad­vis. Läkaren gör upp ett schema för hur du ska minska dosen.”

”Kortisol är viktigt för att kroppen ska kunna hantera på­frestningar som skador, infekt­ioner och allergier. Hormonet behövs även för ämnes­om­sätt­ningen.””

Källa: 1177

Dagens bild är från går­dagens super­sena middag, kl 2.00, en för­svenskad Piccata milanese, med Pärssons kokta på­läggs­skinka och vanlig hus­hålls­ost, det blev smaskens ändå.
Har kommit på att jag inte gillar Basmatiris, tycker det smakar för mycket gröt, eller så är det mina smaklökar som spökar. Just det, är jag den enda som trott att Basmatris är Bas-mat-ris? det trodde jag liiiite för länge i mitt liv.
Märke på bra ris mot­tages gärna, det är en djungel att hitta på de asiatiska webb­shopp­arna, jag har verkligen noll koll på ris men har för­stått att det är kan vara stor skillnad mellan bra och anus.

Nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra av den här kvällen. Tips?

Status

Mild GvHD i kinderna. Kraftig tinnitus. Kramp i vader och fötter under dagen.

POWER: 7/10 BT: 110/64

Pigg – Sön, kl: 07.06 (Rond 11)

God morgon, känns som det här kommer bli en bra dag.

Känner mig ut­vilad och pigg på ett icke kortis­onigt sätt. From. idag börjar vi med att trappa ner på kortison­dosen och kommer göra så det närmaste dagarna. Skönt!

Imorgon har jag läkarsamtal och i veckan kommer för­hopp­nings­vis ett ut­talande från onkolog och strål­ning. Strål­ande! Förlåt!
 

Edit (kl 20.35)

Har ju tjatat om att man ska dra ut gamla spett, släppa det gamla och göra det som är kul.

Sen sitter jag själv stel som en pinne och domderar över att margarin aldrig kommer in i mitt kök.

Nu är det dags för mig att se över mina egna spett och städa framför min egna dörr.

Har en propp­full varukorg på coop.se med bla. margarin i, ”Margarin | Mat och Bak” för 35 kr/kg vs. Smör 140 kr/kg.

Margarin, coop

Nu kan smör dra åt helvete ett tag tills priserna lugnat ner sig.

Är övertygad om att jag kommer ha lika kul prov­köket ändå, när det krävs riktigt smör så tar vi det då. Det känns bra det här, lite mindre stel i röva och redo för nya äventyr.
 

Hovrar på ”Beställ” -knappen men ska nog lugna ner mig tills jag talat med min läkare imorgon.
Man vet ju inte hur det blir i den närmaste tiden, om de vill lägga in mig är det dumt med en full kyl och frys. Hmmmm, nu vill jag ju bara få hem mitt margarin och testköra.
 

Edit (kl 00.33)

Som vickning blir det fattiga riddare, vilken tidlös pärla ändå. Har inte bestämt om det blir någon smak­sätt­ning än. Favoriten på både pann­kakor och fattiga riddare är bara strö­socker, mest för knastrets skull. Vi får se vad det blir.

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. Kramp i vader på morgonen.

POWER: 10/10 BT: 120/72

Måndag och nytt avsnitt av The Last of Us – Mån, kl: 13.57 (Rond 11)
Måndag och nytt avsnitt av The Last of Us – Mån, kl: 13.57 (Rond 11)

Ny spännande vecka

Än så länge inget nytt under solen. Vill se nya av­snittet av The Last of Us men det är för soligt i var­dags­rummet tyvärr.

Har försökt boka tid hos Bålsta­Doktorn men de hade inga telefon­tider idag, får för­söka igen imorgon. Tror min läkare vill ha några speci­fika värden asap. denna vecka för pla­ner­ingen, men också för att ha lite koll på glukos­et nu när vi kört hårt med kortis­ond­os­erna.
 

Rättelse

Mitt läkar­samtal är på torsdag den 2 mars inget annat, hjärnan är inte riktigt med. Så både bra och dål­igt, dåligt för mer väntan, bra då jag kommer be­ställa mat, bl.a. margarin.
Fick ett sug efter en pepparrot. För­håll­an­det mellan hur mycket jag tycker om peppar­rot med hur ofta jag äter det är orimligt lite. Vissa saker bara faller mellan stolarna och glöms bort, peppar­rot som är så gott. Oj oj oj, skulle kunna tänka mig en Book­maker toast eller en råbiff med peppar­rot med en äggula Nu.
 

Dagens bild är tagen, lör 3 juli 2021, då jag sist gjorde en Book­maker, alltså löjligt länge sedan. WHY?!
 

Edit (kl 23.03)
Dagen började bra men under efter­midda­gen börj­ade jag må konst­igt, huvud­värk, tryck över pannan och värme­sens­at­ioner, men inte feber.
Så till middag blev det rester, brocco­li och potat­is­soppa med knäcke­bröd. Tror jag är på väg in i en sopp­period, det är riktigt gott. Synd att det är så snabbt och enkelt att tillaga bara, vill ju gärna hålla på och dona i köket, får googla rätt på några krång­li­ga recept till nästa gång.
 

Har precis tittat på The Last of Us, toppen­avsnitt, som vanligt. Nu ska jag en koffein­fri kaffe­kapsel, som jag lyck­ades köpa av miss­tag. God natt!

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. em/kväll: huvud­värk, tryck över pannan, värme­sens­at­ioner.

POWER: 2/10 BT: 118/69

Jaha – Tis, kl: 05.34 (Rond 11)
Ärtskott

Jaha

Kl. 04.20 ville min sketna kropp vakna. Har försökt somna om utan någon framgång.

Det har väl knappast undkommit någon om att det är Inter­nation­ella mus­arms­dagen idag. Vilken fest!
 

”Den sista februari firar vi inter­nation­ella mus­arms­dagen (Inter­nat­ional RSI Awareness Day).
Initi­at­ivet startade 2000 i Kanada och upp­märk­sammar be­last­nings­skador av olika typer.”

Tips för att undvika på musarm

 • Ta paus oftare! Hellre korta pauser och ofta än långa och mer sällan.
 • Växla arbetsställning ofta.
 • Sträck på dig och stretcha handleden.
 • Undvik att använda musen – lär dig istället att använda kortkommandon på tangentbordet.
 • Byt mushand. Det är svårt i början men det går med lite träning.
 • Se till att musen och tan­gent­bordet är på lagom avstånd från kroppen, ju närmare desto bättre.
 • Håll handleden rak, lite vriden mot lillfingret när du använder musen det vill säga försök ha handleden i sin naturliga hållning/sträckning för att minska belastningen.
 • Minska stressen i arbetet.

Källa: Chalmers

Det funkade att blogga, nu känner jag mig lite trött.

Ska testa att sova fram till 8-9 tiden.
 

Edit (kl 10.54)
Det gick vägen, jag somnade om och vaknade runt 10­tiden. Idag har jag försökt jobba men hjärnan är inte riktigt komp­at­ibel, ska prova igen lite senare.

Istället har jag dragit igång ett litet växt­pro­jekt, igen. Som ni måste ha saknat växt­nytt. Kommer ni ihåg min bägarranka? Den dog.

Växtnytt

I år ska jag nog testa med ett åriga växter som man kan äta.

Örter och sånt. Ärtskott ska vara bland det enklaste man kan odla, så jag har redan dragit igång. Det blir spännande att se om det händer mer med ärtorna än vad det gjorde med min surdeg.
Apropå surdeg, jag gillar ju inte ens syrligt bröd, vet inte vad jag höll på med förut. Ärtor gillar jag!

Status

Mild GvHD i kinderna. Tinnitus.

POWER: 8/10 BT: 122/77