MARS 2024

2024
Fredag och utskrivning (Rond 14 – Cytarabin)
Tack

”God morgon”, idag är jag fakt­iskt hög på sömn.

Vaknade precis som igår av att samma natt­sköt­ersa stod och drog i min fot till tonerna från Melissa Horn på reapet inatt också… hon kanske drog lite hårdare idag för inatt tog jag två skunk­bomb­er (sömn­medel).

Sååå, efter en intensiv vecka är vi klara här. Mer kan vi inte göra för stunden. Dags att lämna plats åt någon annan skrutt. Folk i all­mänhet slutar inte att vara sjuka.

Det som gäller nu är att låta cytot göra sitt, över­vaka blod­värden, un­dvika vissa saker (…), att läke­medels­listan är synkad och korrekt. Och att jag sköter mig.

Efter intensiv cyto­statika­be­handl­ing pdf.

Om värd­ena inte skenar iväg så går besök bra OM du är frisk. Covid­träffar på loft­gången med filtar och kaffe går bra också.

Nu ska jag kila ner till apotek­et och ta ut det som går att ta ut. Sedan hem­gångs­fika vid ingång 100/101 i väntan på taxin.

 
KL. 20:40

Äntligen hemma

Skönt att göra normala fredags­saker, det blev en pizza från Foodora och nu en pinne med chips till Zodiak (HBO) som jag sett 1000 gånger så kan somna utan att det gör något.

Man ska undvika att dricka alkohol under pågående cyto-behandling men det skiter jag i ikväll.

Nu håller vi tummarna att det inte händer något mer idag. Go’natt!

Lördag, kl. 4:22 (Rond 14 – Cytarabin)
Lördag, kl. 4:22 (Rond 14 – Cytarabin)

God morgon! Dags för ögon­droppar, som givet­vis inne­håller Dexa­metason.

Grund­målet måste ju ändå vara att stoppa in Dexametason där det går.

Kommer sent att glömma den stirriga under­läkaren på Enköpings akut som höll på med mig när jag hade lung­emboli. Han ord­inerade Alvedon som rump­piller. Men DÄR satt jag ner foten… efter Ett rump­piller. Han visste inte varför det blev så… inte jag heller så vi skiljdes som vänner.

Här hemma är det tyvärr ingen SSK som drar i min fot när det är dags för ögon­droppar. Trist, för det var roligt. Inga feber­känningar, aningen öm i munnen, cyto­känningar brukar ge sig till­känna vid slem­hinnorna först… peppar peppar att det håller sig.

Nu är frågan… vad jag ska hitta på nu? Ni behöver inte vara oroliga… något genialt lär det bli.

 
Kl. 20:44
En sak, jag valde att inte hänga med i om­världen när jag var inlagd på sjukan, det enda media var musik i en vecka. Ingen TV med Aktuellt eller Rapport, inte ens radio eller några poddar (jo kanske ett avsnitt av USA-podden). Inte alls dumt för huvudet att vila.

Så? Är vi full­värdiga med­lemmar i Nato nu? Har vi kommit överens om någon rov­djurs­fråga? Har Edward Blom spruckit än? Finns Ukraina kvar? Å just nu, vann rätt låt i Mello? Eller är allt som vanligt?

Nästa vecka ska jag ändå vara rimlig och ta del av om­världen igen, men i fram­tiden för­söka hålla mig till två gånger per dag. Ska även slå av alla notiser telefon. Min hjärna be­höver inte mer input just nu.

 
Kl. 22:22

Igår åt jag en halv pizza från Foodora, den smakade OK.

Idag skulle jag äta den andra halvan, jag hade lika gärna kunnat äta pizza­kartongen. Munnen är fucked, endast söta smaker fungerar just nu. Estrellas lätt­salt­ade funkade att skölja ner med iskall Cola till mellan­mål. Socker med te gick bra också.

Skrev tidigare att jag kommer komma på något geni­al­iskt.
Ja se och döm själva. Allt går bara man vill. Nu ska jag göra en till men utan alkohol för nu är jag nästan full, SKÅL!

Söndag, kl. 07:44 (Rond 14 – Cytarabin)
Söndag, kl. 07:44 (Rond 14 – Cytarabin)

Uppe i normal­tid idag av oklar an­ledning

Vad tror ni? kan jag sluta med night­shift på mina enheter med tanke på min kisslampas iskalla ljus.

Fort­sätter med ned­trapp­ningen av kortis­onet och håller tummarna att Cytarabinet gör nytta CNS.

Varje mg mindre kortison utan smärta är ett steg i rätt riktning. Nu har vi gått från 12mg till 8 mg utan några åter­kommande symtom, jag är för­sikt­igt positiv.

Några tips vad man kan hitta på idag? Tittade lite på Wasa­loppet å höll på att kräkas så gärna något helt annat.

Måndag, kl. 06:00 (Rond 14 – Cytarabin)
Inte Jedi

Inte så mycket Jedi

God morgon, sitter i soffan och av­njuter en dubble espresso, en närings­dryck och en av AppleTVs många delfin­skärm­släckare.

För­söker an­vända kraften men läs­glas­ögonen rör sig inte idag heller.

Idag ska jag ner till mina vänner på Bålsta Doktorn för prover inför dagens läkar­sam­tal. Tror inte sam­talet kommer handla om något nytt utan nu får cell­gift­erna göra sitt 1-2 veckor. Sen får vi se vad nästa steg blir.

Apropå att se så tycker jag att dubbel­se­endet har minskat aningen. Inbill­ning eller inte så spelar det ingen roll så länge det upp­levs som bättre. Här tar vi vara på varje litet positivt halm­strå och lägger det i en burk. Allt annat slänger vi.

Hoppas ni får bra dag… nu ska jag unna mig en espresso till sen mot Bålsta Doktorn.

 
Kl. 13:33
Har känt mig lite flåsig idag, blev flåsig av att ta mig Bålsta­Doktorn, det handlar inte om många steg.

Idag har jag administrerat i soffan och Apple Watchen har klagat på min puls ett tag nu, 110-125 trots stilla­sitt­ande… länge. Börjar miss­tänka att cell­gift­erna har rubbat salt­balasen (natrium-kalium pumpen).

Ska ta upp det på dagens läkar­samtal. Banan va? Varför tänker jag att banan är bra för salt­bal­ans­en? Ska sluta tänka i de bananorna. Förlåt!

Tisdag, kl. 05:42 (Rond 14 – Cytarabin)
Tisdag, kl. 05:42 (Rond 14 – Cytarabin)

God morgon!

Manna­grynsgröt med sirap, smör och strö­socker för knastrets skull var precis vad min ”hals” och ham­ster­kinder ville ha när jag vaknade.

Nu sitter jag suger på en dubbel espresso min vana trogen… med läs­glasögon som gör att jag ser sämre… min NYA vana trogen, hjärnan har inte riktigt fattat det.

Håller på att göra en ny läke­medels­lista med enbart aktuella läke­medel, orkar inte se den enorma listan som vuxit fram genom åren varje gång jag kolla upp något. Det är konst­igt att jag min kropp inte är tras­igare än vad den redan är. Men jag har haft turen att ha en vaken an­svar­ig läkare som haft järn­koll på listan och kon­tinu­er­ligt kor­rig­erat listan med tiden.

Den nya läke­medels­listan är en precis lagom aktivitet att pyssla med, det får bli dagens projekt.

Idag testar vi med att trappa ner på kortis­onet med 2 mg (totalt 6 mg/dag). Jag vågar tro att det kommer gå, dubbel­se­endet är inte in­bill­ning kan jag konst­atera idag. Så Cytarabinet gör något bra CNS. Heja heja, kortis­onet vill jag har bort helt om möjligt, jag behöver inte större hamster­kinder, apple­prod­ukter eller socker nu.

Åter­kommer om går­dag­ens läkar­samtal, det kan bli långt. Eller jag tar jag det efter tors­dagens läkar­samtal och nya prover. Det är nog smart­are, så får det bli.

 
Minns ni denna gamla goding, precis lagom peppigt på morgon­kvisten om ni frågar mig.
 

 

kl. 13:52

Pannkakor

Har saker till pannkakor där bäst före börjar närma sig. Pann­kakor funkar alltid trots trasiga smak­lökar.

Hur äter ni era pann­kakor? Tror jag före­drar med en­bart strö­socker, ibland med en klick smör bara.

Till middag ska jag göra en kött­bulle­macka, kan smaka vad som helst. Tror syr­lig­heten från en sval röd­bets­sall­aden kan fungera, kött­bull­arna tror jag inte kommer smaka någon­ting alls, samma sak med brödet. Ska testa att smaka upp med krydd­peppar kanske.

Sen doftar det så gott med ny­grädd­at också… sådana stora tankar går jag runt med ju nu i mitt micro kosmos, trots mindre kortis­on from. idag.

Nya läke­medels­listan är klar och totalt ointressant för alla utom mig… men klar är den.
 

kl. 22:32

Snabb bild­recap hur det gick med pannkakor å kött­bulls­mackan

Puls

Pulsen har varit uppe och skuttat hela dagen också enligt klockan. Och ja, är rätt matt utan någon an­led­ning, har mest bara softat i soffan. Salt­balans­en var det inget fel på i de senaste prov­erna. Sköld­körteln kanske har fått fnatt. Vi får se hur värd­ena är på tors­dag.

Pannkakor

Pannkakorna blev OK, kommer fung­era som ett energi­depå­stopp när jag har vägarna förbi kylen. Har rullat upp dem med socker å sylt = energi!

Kött­bulls­mackan gick ner men den smak­ade inte mycket. Jag vet att den är god så jag för­sök­te simulera att det var gott. Det gick inte men nu är den i magen.

Köttbullemacka

De närmaste dag­arna ska jag sluta an­stränga mig med egen ”mat­lag­ning”. Kör med is­kalla när­ings­drycker och sushi från Foodora istället.

Det tar ett tag men det vänder till slut, snart är de sanna smak­erna till­baka.

Onsdag, kl. 01:00 (Rond 14 – Cytarabin)
AppleTV skärmsläckare med definer.

OK, det är inte helt konstigt att jag känner mig trött och att kroppen beter sig som den själv vill ändå.

Om den här texten från cancer­centrum.se känns re­later­bar? Ja jätte­mycket.


Träffande text om läget

 

Cytarabin är cytostatika.
Varje kur är 5 dagar. Cytarabin ges via dropp 2 gånger om dagen (morgon och kväll), dag 1-5. Under behandlingen följs dina blodprover och eventuella biverkningar.
 

Biverkningar
Biverkningarna vi listar här är de vanligaste och viktigaste. De kan variera mycket mellan olika personer, och även från gång till gång. Biverkningarna kan avgöra din dos eller göra att det behövs ett uppehåll i behandlingen.
 

Trötthet – Fatigue
I samband behandling är det vanligt att känna trötthet eller fatigue. Fatigue är en sjuklig trötthet som inte alltid förbättras efter vila och sömn. Många upplever fatigue som total energilöshet, och den kan komma även om du inte anstränger dig. Din förmåga att minnas, koncentrera dig och lösa problem kan bli sämre. Fatigue är ibland kopplat till uppgivenhet, stress, oro och depression. Det är individuellt hur svåra besvär du upplever och hur länge det håller i sig. Du kan vara trött lång tid efter att en behandling har avslutats.
 

Illamående och smakförändringar
Du kan må illa av behandlingen. I samband med behandlingen får du därför läkemedel mot illamående. Vissa av dessa läkemedel kan ge förstoppning. Smaken av mat och dryck kan förändras av behandlingen.
 

Besvär med mage och tarm
Diarré är vanligt. Du kan även bli förstoppad.
Tips: Drick mycket, några glas mer än vanligt per dag. Om du har diarré, undvik fet, starkt kryddad och fiberrik mat. Om du är förstoppad, prova fiberrik mat och motion. Prata med din sjuksköterska om du får diarré eller förstoppning – du kan behöva läkemedel.

 

Infektionskänslighet
Du blir infektionskänslig efter behandlingen. Det beror på att nivån av vita blodkroppar sjunker. Inför varje behand- ling tas blodprover, för att se om blodkropparna har återhämtat sig. Om värdena ligger för lågt, måste behandlingen skjutas fram.
 

Blödning
Du kan få ökad risk för blödning. Exempelvis kan du lätt blöda näsblod, blöda i munnen eller från ändtarmen. Om du får ett sår på huden kan du blöda längre än vanligt. Operationssår kan läka långsammare.
 

Håravfall
Vanligtvis tappar du håret 2-4 veckor efter första behandlingen. Håret börjar växa tillbaka cirka 3-4 veckor efter att du avslutat all cytostatikabehandling. Ibland ändras hårfärgen, och rakt hår kan bli lockigt. Men med tiden blir håret oftast som tidigare igen. Ibland kan du även tappa ögonbryn och ögonfransar, men de växer också tillbaka.
 

Hud och naglar
Huden blir ofta torr och mer känslig för sol. Naglarna kan bli sköra.
 

Besvär med mun och slemhinnor
Slemhinnorna i näsa, mun, ögon och underliv kan påverkas av din behandling. Du kan till exempel blöda näsblod och få rinnande näsa. I munnen kan du få torrhet, rodnad, sveda och sår. Du kan också få svamp, och munslem- hinnan blir då röd eller får en vit beläggning. Ögonen kan bli torra och rinnande. Även slemhinnorna i underlivet kan bli torra.
 

Besvär med ögonen
Du kan få röda ögon med sveda och smärta. Du kan även få dimsyn, torra ögon och bli mer ljuskänslig.
 

Huvudvärk
Huvudvärk är vanligt. Kontakta din läkare eller sjuk­sköterska för råd om smärt­lind­ring.

Källa: cancercentrum.se


Egen­tligen visste vi allt det här redan men det är lätt att bli stöddig efter så många turer. Lätt att glömma bort att det är en ordentlig kur vi är mitt uppe i. Sätter mig ner i båten och låter kemiska saker hända.

Kl. 05:15

God morgon! Hoppas ni har sovit gott och är redo för en ny dag.

Mitt nya favorit­program och nästan det enda som händer på min TV nuförtiden.

Apple TVs skärmsläckare med flyg och under­vattens­filmer som är inställd på att hämta nya filmer dagligen. Väldigt ro­giv­ande att ha på i bak­grunden till musik.

Det serveras tydligen kaffe och pannkakor till frukost nu.

Björn Wahlberg får sätta morgonens stämning. Tack för tips Magnus. Björn ska släppa sitt första album snart om jag fattade allt rätt… troligen inte.

Mums med pannkakor, det känns som allt smakar normalare på morgonen. Sen blir det sämre och sämre ju längre dagen går.
 

Kl. 13:43

Nämen titta! Hej det var länge sedan.

Solen

Torsdag, kl. 11:20 (Rond 14 – Cytarabin)
Sockerkaka som Erica gjort

Det är vår i luften!

Om det inte blåser så ska jag se om jag kan sitta med på balk­ong­en med filt å kaffe. Kroppen skriker efter frisk luft och ljus.

I morse kom en kär SSK från Bålsta­Doktorn förbi med en socker­kaka och tappade blod. Hon vet att det är svårt med närings­intaget nu. Otroligt! Så tacksam! Jag bjöd på kaffe och under­håll­ning med rull­ande hattar. Nej det gjorde jag inte… men kaffe och babbel bjöd jag på! Nu har jag säkert fått i mig halva enegri­be­hovet redan innan lunch vilket är toppen.

Dexametason

Det som är bra med Dexametason är att man inte bara blir dum i huvudet, det är muskel­för­tvina­nde också. Mina vader är nästan lika borta som vid stam­cells­trans­planta­tionen. Dexet måste bort innan jag försvinner rent fysiskt.

Muskenförtvining. Vader. Kortison.

Vårens första dag… tralla lalla la

Om det går att sitta på balk­ongen ”behövs” en hög­talare till. Precis vid balkong­dörren tänkte jag spont­ant. Sen tänkte jag på kortis­onet. Sen stängde jag ner elgiganten.se. Märker ni att jag tänker som en pundare på ett vuxet sätt.

Den runda hög­talar­en (bollen) som jag hade med till sjukan sist får bli dedikerad som balkong­hög­talare, den är ändå väldigt bär­bar.

Bollen tog också lite för mycket fokus från mig hos sjuk­vårds­person­alen. Satt flera gånger i sängen och räckte upp handen under ronderna.

Hår

Hår­botten är öm. I duschen loss­nade det en liten tuss. Tog i rätt mycket, men ändå. Trimmern åker fram om det ska sittas på balk­ong­en och njutas i solen. Det är lika bra att jämna till det tidigt så flinten blir jämn­brun och fin.

Man ska ta det för­siktigt med solen under på­gående be­hand­ling då huden är extra skör, man kan säkert få hudcancer lättare också.

Beräkna soltid hos Strålsakerhetsmyndigheten

Balkongmusik med kaffe


 

Kl. 16:45
Nu har jag pratat med min läkare. Trombo­cyt­erna är på väg ner vilket är väntat (61) det är lite lite. Tror de har 85 som gräns för LP för att undvika stick­blöd­ningar. Vi stoppar Eliquis (blod­för­tunnande) över helgen så blod­et inte blir för ”vattnigt”.

Nya prover på måndag, sedan nya beslut.
De andra blod­värdena såg bra ut, de sjunker också men sakt­are.

Vi vågar inte sänka kortis­onet över helgen utan fort­sätter med samma dos (4-2 mg/dygn). Det blir bra.

Fredag, kl. 04:10 (Rond 14 – Cytarabin)
Avfall

God morgon

Här är allt i sin ordning, datorer och enheter håller på att upp­datera sina OS-system. Jag är i köket med kaffe och socker­kaka. Den är ännu god­are idag.

Nu är det hög tid att ta av mig läs­glas­ögonen så jag ser något och om­organisera en låda till tonerna av The Mavericks. Välkommen till min värld.
 

 

Kl. 14:15
Det blev nästan för bra för att vara sant i lådan. Nu får en av­fallspåse av modellen Ninja­plast 35-40 l ut sin fulla potential.

Tidig­are blev det som en lång halv­full korv när man lyfte upp påsen ur halv­kärlet. Det stora kärlet har ett lock mot lukt också. Hur kan man bli så glad över en sådan sak? Det är de små tingen som gör det.

Christopher var över på fika och hög­talar­inspek­tion, tyvärr glömde jag att visa honom lådan. Ska köra en genom­gång på herr­mid­dagen nästa fre­dag. Det kommer nog alla att uppskatta.

För övrigt har jag varit it-support idag åt min 500 åriga granne, hoppas hon inte läser den här bloggen. Om du gör det så var det bara ett roligt skämt, inget elakt menat.

Det är inte lätt med teknik ibland men jag tror vi fick till det.

 

Kl. 15:58
Nu har jag pratat med min dietist och det kommer en skepp lastat med närings­dryck nästa vecka.

Vad ska ni äta ikväll då? Mitt sushi-konto är hårt be­last­at den här mån­aden. Så det får nog blir nog Sushi ändå… det är ju ändå fredag.

Lördag, kl. 09:11 (Rond 14 – Cytarabin)
Lördag, kl. 09:11 (Rond 14 – Cytarabin)

Sex sju timmar samman­häng­ande sömn, det ni.

Så länge har jag inte sovit sedan jag började med Dexametasonet, oj en natt på sjukan med hjälp av sjunk­bomber.

Trots det känner jag mig trött­are idag än igår. Vilo­pulsen låg på 116 när jag vaknade BT ”ok”. Det pågår ett cell­krig i kroppen även när jag sover.

Risken/chansen är väl att någon cirkul­ations­sjukdom kommer in och ninjar döden innan leu­kemin. Det är trots allt den största döds­orsaken i Sverige, strax före cancer enl. Socialstyrelsen (2021). För mig kvittar det om man måste välja… och det måste man ju inte.

Miss­tänker att det är lite fatigue in­blandat också.

”I sam­band be­hand­ling är det vanligt att känna trött­het eller fatigue. Fatigue är en sjuk­lig trött­het som inte alltid för­bättras efter vila och sömn.”
– Källa cancer­centrum
 

Det jag borde göra idag är att aktivera mig för musklernas skull, åtminstone stå upp.

Så som jag är nu tror jag inte vila spelar någon roll då det inte piggar på något ändå, cell­kriget bryr sig inte om jag vilar eller donar med något. Städa i onödan är jag bra på, jag kan säkert hitta något att gnugga sönder.

Igår gick Anders Widmark ft. Sara Isaksson på repeat. För… Göta Petter… ca. 30 år sedan spelade han på Fashing en del. AW på Fasching, det var grejer det, nu är man bara gammal och sjuk. Det också grejer men på ett annat sätt bara.
 

Idag känner jag för lätt­lyssnad klassisk musik från 1600-1700 talen.

Bunkra upp öron och själ med bra så jag över­lever Mello finalen. Jobbar med att bredda mina perspektiv och gamla värd­eringar. Det kan bli be­rikande… eller gå åt helvete med det.
 

Kl. 18:44
Nu är kyl­skåpet rent och jag har lyssnat igenom alla Mello­bidrag, två gånger. Det var då det slog mig. Vad jag håller på med. Varför ska jag för­söka vara mer öppen för i ett barn­program vars inne­håll är bland det mest lobo­tomerade jag kan komma på.

Kylskåpet blev ändå rent och fint så något bra kom ut mitt idiot­projekt.

Det blir sushi igen, sen är det in­köps­stopp en lång tid fram­över av sushi. Mitt e-post­program har ett life­hack som auto­matiskt sort­era bort alla mail­kvitton på från Foodora. Som en struts som sätter huvudet i sanden ungefär.

Nu är kvällens planer blir istället att testa Subnautica 1 på konsolen. Kanske bara ha en liten tyst mello-skärm i vid sidan av.

Läser om smaker och övar i huvudet hur det smakar.

Tror folk med post-covid pati­enter har öv­ningar som går ut på att koppla lukter och smaker med hjärnan. Just nu tänker jag på salt­gruka och kan för­nimma smaken i huvudet men inte i munnen. Ja så nya lobo­tom­erade projekt verkar redan dragit igång här.

Titta, Titta! Det är Sushi överallt! På TV också!

Kl. 21:10
Hoppas på Jacqline – Effortless, gillar den mest lite catchy! Men tror Danny Saucedo – Happy That You Found Me vinner. Det blev lite kul ändå med Mello, det kan ha med en­het­erna att göra.

Spelar Subnautica på konsol och det fung­erar hyvsat med ögonen. Smuttar på två enheter innan det är om­röst­ning i Mello med sushi. Vilken hel­kväll.

Kl. 22:10
Vad dålig jag var på att tippa Mello­vinnare. Sushin (14 bitar egen Mix Nigiri) var riktigt god och räcker till middag imorgon också.

Det är sushi, söt­saker, mjölk med Start och närings­dryck som smakar gott.

Mello och sushi. 2024.

Ni som brukar kolla om ni ska köpa med något när ni kommer på besök kan all­tid ta med en stand­ard mjölk. Det går alltid åt och är bra för skelettet, gissar jag.

För­söker göra sånna stöt övningar som ska vara bra för skelettet enligt fysio. Grannarna under tycker nog det är jätte­bra också.

Det blev mycket om ingen­ting idag, förlåt.

 

Söndag, kl. 08:24 (Rond 14 – Cytarabin)
Smörjande och mjukgörande ögondroppar.

Avslutade gårdagen med att be om förlåt för mycket babbel om ingen­ting

Idag tänkte jag börja att be om förlåt igen för nu kan det bli riktigt ointressant. Nej du behöver inte ställa ner vasen du håller i för du kommer varken tappa den eller hakan.

Det gäller smör­jande och mjuk­gör­ande ögon­droppar. Själv har fått det flera gånger. Efter ögon OP och av hematologerna i sam­band med cyto­kurer och SCT (Stam­cells­trans­plan­tation).

Om du själv har trötta, grus­iga eller röda ögon av samma eller av någon annan an­led­ning så testa. En ögon­läk­are sa att det är bra köra sånna då det kan bli små sår på hon­hinnan annars.

Själv tar vid behov och det har blivit jul­afton för ögon­en, dess­utom så ser jag bättre efter 1-2 droppar. Dropp­arna jag testat Artelac och Oculac och finns recept­fritt på apoteken.

Det var bara det jag ville tipsa om. Nu kan du kila vidare med din fina vas.

 

Kl. 13:22

Nej det är ingen kortis­on­koja.

Tvättar soffans grejer bara och det kommer säkert ta ett bra tag innan allt är torrt. Tänker sova här inatt, det blir kul. Samma känsla som när man var liten och sov över hos en kompis. Kanske lite tv-spel, chips och läsk och strunta att borsta tänd­erna. Kan det inte bli kväll snart.

Kl. 22:13
Sämre kan man ha det. Spelar Broken Sword 5 som är ett peka klicka spel där ska lösa ett mord. Jag har fastnat… som jag ofta gör i den här typen av spel. Något googlande kommer det inte bli, tid finns, det får ta den tid som krävs för min hjärna.

Varför gör jag inte sånt här oftare.

Broken Sword 5. I Bädsoffa med varm choklad och fattiga riddare.

Kommer somna snart känner jag så ska hämta kuddar och sängkläder, Gonatt!

Måndag, kl. 05:10 (Rond 14 – Cytarabin)
Kaffe och näringsdryck. 2024 mars

God morgon, tromobocyter mm.

Idag blir det lite spänn­ande med hur det går för mina trombo­cyter.

Om kurvan fort­sätter nedåt för trombo­cyt­erna trots pausad Eliqius blir det nog tyvärr en sväng till Ackis för på­fyllning. Är väl­digt trött av cell­kriget just nu. Kan sova på be­ställ­ning. Kan också vara vaken på be­ställ­ning ”tack” vare kortis­onet.

Vi har pass­erat hamster­kinder, nu är jag på god väg att likna en gris… igen. Det är nästan exakt ett år sedan sist det var rikt­igt pund­igt med kortis­on­kojor, sort­ering mm. dit vill jag inte igen.

Tror min läkare låter mig testa att trappa ned kortis­onet i veckan då det bara jag själv som känner om smärta kommer till­baka eller inte. Hon vet också att jag hatar kortis­onet. Vi får se.

Något som går bra är vikten, är uppe och nosar vid 47 kg. Muskel­massan är kata­strof men en sak i taget.
 

Kl. 19:10

Nu har vi en plan för den här veckan.

  • Immun­för­svaret, ni vet nekro­fila undu­later och de vita är lågt nu.
  • Före­bygg­ande/skyddande anti­biotika under en kort period när immunf­örsvaret är dåligt.
  • Vi provar att trappa ner dexamatason från 4-2mg till 3-1mg. Peppar, peppar.
  • Upp­märksam på sym­tom, trombo­cyt­erna hade ”kloggat” så inget värde istället går vi på en hel­hets­bilden av symtom som blå­märken, näs­blod feber osv. och all­mänt mående.
  • Om möjligt undvika folk­saml­ingar.
  • Nya prover på torsdag.
  • Eventuellt på­fyllning av blod på fredag.
  • Inga rest­rek­tioner, grönt ljus till herr­middag, om alla är friska.

 

Det kom lite närings­dryck idag också.

Nu fattas det bara en vev­radio och vatten­dunkar om Ryssen kommer… de kommer inte ha en chans.

Näringsdryck 2024

Nu ska jag fort­sätta fylla min varukorg hos Coop. Det blir bra det.

Tisdag, kl. 07:52 (Rond 14 – Cytarabin)
Dubble_Espresso_2014-mars

Fårlåt Internet, lägger upp en till kaffebild. För den uppmärksamme, ja det är peppar­kakor. Hittade en helt oöppnad burk i ett skåp igår.

Idag är jag stark! Hammar­byvisa va?

Nej, idag känner jag mig inte alls stark. Har sovit 3-4 tim samman­häng­ande, enligt klockan men känner mig ut­matt­ad, säkert en kombo på cellkrig och fatigue symtom.

Var uppe vid 5-tiden, drack kaffe och tvingade i mig en rost­macka med apelsin­marmelad som smak­ade kartong. Sen lyckades jag faktiskt få ett litet jobb gjort.

Har be­ställt saker hos Apotek­et­hjärtat, Coop och Nespresso, allt levereras imorgon. Det ska bli jätte­spänn­ade att se vad jag har be­ställt.

Fatigue

Blod­cancer­för­bundet har en tema­före­läsning den 10 april mellan klockan 14.00-16.40 om den speciella hjärn­trött­het, så kallad fatigue som jag tänkte titta på. De kanske har några kon­kreta life­hack, vem vet.

Det ser ut att bli en solig dag. Frågan är, sova eller tvinga hålla mig uppe. Vi börjar med mer dubble espressos.

 

Kl. 14:10

Lyckades hålla mig vaken, har inte gjort ett skit sedan jag sist skev.

Vilket väder vi har, ska ut det fina vädret och sätta upp vind­skydd och ställa ut utem­öblerna. Å några espressos på det. Håller på att dricka upp en kapsel­sort som inte var någon höjd­are. Det kommer goda kapslar imorgon. Är kaffe (koffein) blod­för­tunn­ande för­esten?

Tog av mig på över­kroppen i värmen och det är små röda prickar lite här och var. Blodet är lite vattnigt, små­kärl som läcker pytte pytte lite. Inget att hetsa upp sig för. Eliquis (blod­för­tunn­ande) är pausad. Bra all­män­till­stånd, puls, syre­mätt­nad och blod­tryck är som det ska, så inget stort läckage på insidan.

Nu ska ska jag ner på huk å dona med bult­band, eller så tar jag vind­skydden en annan dag känner jag nu. Möblerna är på plats iaf.

Bloggens första regel

§1 Vi an­stänger inte oss i onödan på vatt­niga dagar.

 

Kl. 20:55
Så här fint såg det ut tidigare idag. Det har inte tillkommit något mer.

BT (blodtryck), syre­sättning och puls är OK. Ingen fara.

Snart kommer Foodora med lite go’saker.

 
Kl. 22:55
Just det, det viktig­aste, ned­trapp­ningen av kortis­onet fung­erar än så länge, alltså ingen smärta. Imorgon kör vi samma dos, alltså 3-1 (4mg) och nya prover på torsdag och fort­satt ned­trapp­ning.

Onsdag, kl. 07:30 (Rond 14 – Cytarabin)
Näringsdryck med is och en espresso på en bänk.

God morgon

Hörni, det var så trev­ligt att sova i bädd­soffan så jag gjorde det i natt också. Och, det fungerar bra, bättre än i sängen. Skriver under Agnes Wolds kloka ord, sov med det som funkar för dig.

Vi fort­sätter med att sänka tok­medicin. Snart kanske det känns natur­ligt att sova i säng som en normal männ­iska… vad nu det är.

När jag var mindre sov jag i bad­karet några nätter… utan någon tok­medicin och nu tvättar jag soff­klädsel i onödan för att få sova i bädd­soffan, det är kul och märkligt hur det kan bli.
 

Inga fler blåmärken

Har även in­spek­terat rygg­en idag. Bra BT 126/80, 99% syre­mättnad. Det enda är fort­satt hög vilo­puls (100-130). Så ni som blev oroliga igår, allt är frid och fröjd. Tack för att ni hörde av er ändå.

Magnus kommer över med på fika idag, mycket trev­ligt! Nu en espresso och en choklad närings­dryck till ton­erna av Weeping Willows. Sen ska jag ta en skit.
 


 

Kl. 15:10

Nej men vad trevligt! Magnus kom med Sushi till lunch, det var inte igår… eller jo det var igår.

Det har blivit galet med mäng­der Sushi den senaste tiden. Säkert mer än var tredje dag under en månads tid nu. Kan inte få nog tyd­ligen, har kanske blivit be­roende. Det är nog min mat­rätt jag väljer i leken: ”Vad skulle Du välja för mat­rätt om du bara fick välja en resten av livet”.

Sushi, portiener 2 st. På ett bord.

Magnus är inte bara brand­man, han blir även mjölk- mat- bud och sop­gubbe när han är på be­sök hos mig.

Som tack för lunchen och fika­säll­skap skick­ade jag med honom ett ton kart­onger till åter­vinn­ingen.

Det blir en hel del kart­onger med min ofri­villiga livs­stil, en­bart in­köp av saker online.
 

Kl. 18:55
Apropå leveranser. Nu ska det bli jätte­spänn­ande och se vad jag tyckte jag behövde i mån­dags. Det är ingen sport att titta på kvittot på mejlen, det är mycket roligare att titta ner i påsarna.

Coop, Gordon. Matleverans.

Kl. 20:38
Ett mindre motions­pass att packa upp. Det var mycket söt­saker i påsarna då kortis­onet satt på min ena axel när be­ställ­ning­en gjordes.

Nu ska jag äta en favorit, äppel­munk som tyd­lig­en be­ställ­des.

Matkassar från Coop.se. Leverans 5-6 påsar på ett golv.

Torsdag, kl. 11:45 (Rond 14 – Cytarabin)
Hemmagjordsaft på apelsin, citron, äpplen, honungsmelon. Kokar på en spis.

Ett pyttelitet kortison-ryck inträffade precis

I morse blev jag tappad, tusen tack Bålsta Doktorn. Hoppas vi får fram ett läs­bart värde på trombo­cyterna denna gång. I efter­middag vet vi mer.

När det var klart fick jag ett kortis­ryck i form av att koka saft på saker som börjar bli gamla. Det blir jätte­koncentrerad saft på sånt som fanns och behövde an­vänd­as; citron, äpple, apelsin och honungs­melon.

Det är något deppigt med kran­vatten som smakar kommun, ”ska vi ha det så här…” poppar upp i huvudet när jag spolar upp ett glas vatten… nej det ska vi absolut inte.

Saften håller på att reducera på spisen och det doftar citrus i hela lägen­heten.

Åter­kommer i em. med provsvar och prov­smak på saften.
 

Kl. 16:25
OK, nu vet vi de nya värd­ena och de är hem­liga. Vi vill inte att ska bli nojigt som några blev igår.

Om det dyker upp fler blå­märken eller andra sym­tom så kontaktar jag hem­ato­log­avd­elningen. De har ju öppet dygnet runt.

Så jag kommer ta det piano med allt och lovar att inte ägna mig åt kniv­slip­ning ikväll.

Fredag, kl. 05:34 (Rond 14 – Cytarabin)
Fredag, kl. 05:34 (Rond 14 – Cytarabin)

Go’morgon!

Ta-da, jag har inte läckt bort. Det blev en natt till i bädd­soffan igen.

Det kommer ordna upp sig om några mg. mindre tok­med­icin i om­loppet, eller så är bädd­soffa mitt nya. Det funkar ju bra.

Nu är jag tok­hungrig och det finns mycket att välja mellan efter min senaste stor­hand­ling. Det lutar åt croissanter och kaffe bara, som en rikig fransos.

Åter­kommer när allt är miss-anpassat till mid­dagen i efter­middag.

Just det Andreas, Malte får tyvärr stanna hemma den här gången.

Hunden Malte med en öl på ett bord

Kl. 16:40
Nu är vi igång med dillköttet. Det är det här det handlar om, Livet! Klockan har meddelat över 120-140 puls till och från hela eftermiddagen. Idag kallar jag det för det hjärtslag.

Dillkött.

Mår otroligt bra nu. Sen hur det kommer smaka är sekundärt.

 

Kl. 23:08

En toppen­kväll till ända… det är sånt här Allt handlar om.

Allt blev bra men för mig var sur­degs­brödet Magnus kollega bakat med oliv­olja kvällens full­träff för mina smaklökar. Tack och Skål!

Lördag, kl. 07:35 (Rond 14 – Cytarabin)
Lördag, kl. 07:35 (Rond 14 – Cytarabin)

Sovit som en prinskorv, snart är det påsk.

Vaknade runt 5 efter minst fem timmars samman­håll­ande sömn i soffan.

Idag händer ingen­ting, vad jag vet. Så idag blir det en liten berättelse och om bloggen.

För ett någon månad sedan hörde en läsare Edit av sig, hon har också ALL. (Godkänt av Edit). Hon är ny­trans­plant­erad på Ackis med nya stam­celler sedan ca 6 mån­ader och höll på med sina halv­års­kontroller.

Hon drömde, citerar: ”…hade av någon anledning fått stopp med bilen på motor­vägen och du kom för att hålla mig säll­skap.”. Fint va.

Det finns också Ni som har hört av sig andra med andra livs­avgörande dia­gnoser och inte bara om cancer. Allt mitt trams blandat med all­var tycks fungera för att se att det kan gå att ha ett bra liv även om skit händer, fast på ett nytt sätt.

Bloggen har inte fått ett enda hat efter snart fyra år på Inter­net, det måste vara något slags rekord. Applåderar er som kanske blivit provocerade av tonen i bloggen men valt att inte balla ur. Vi fort­sätter så länge det är kul och ork finns.

Nu ska jag göra något, vi börjar dagen med en espresso och en äppel­kamm (typ wienerbrö med äppelmos).
 

Kl. 23:51
Den där herr­mid­dagen tog tydligen på kraft­erna.

Idag har jag inte gjort ett skit mer än tittat på 3-6 filmer på Prime­video. Ingen aning vilka och vad de hand­lande om efter­som jag sov då.

Nu ska jag leta efter en läsk­ig film att somna till är planen. Spän­nande!

Vilken dag! Go’natt!

Söndag, kl. 08:07 (Rond 14 – Cytararbin)
En stor stock.

Foto: Anders Franzén 2009. Svenska bygg­nads­vårds­föreningen.

Har sovit som en stock i natt. Undrar om min kortis­on­hals drar mycket timmerstockar?

Har precis ätit havre­gryns­gröt med massor mjölk och hallon­sylt.

Nu åter­vänder jag till soffan med en espresso och två rader choklad frukt och mandel. Vissa tycker det är oerhört boomer med frukt och mandel, jag tycker det är oerhört gott.

En Dubble espresso på ett bord

Hoppas det är något o­intress­ant på Vinter­studion, det brukar vara det. Perfekt att somna om till.

Nästa veckas prover blir in­tress­ant, de kanske kan förklara detta Zombie­mode.
 

Kl. 10:05
Det finns något för alla i Vinter­studion. Min favorit är ut­förs­åk­ning med ljudet från ko­skäll­orna, ett skönt och sövande ljud. Just nu är det längd­skidor, det går det också fast då hand­lar det mer om ut­nöt­ning.

Till skillnad mot Jacob Hård som har en behagligt sövande röst så har inte idrottarna det. Det slutar alltid med att man blir väckt av en skrikig idrottare som rabblar klyschor lite för fort.

Nä, kan vi det här nu? Man kanske skulle ta sig en påtår en rad frukt och mandel till.

(Sista dagen 2024-03-17, katarakt- ögon­droppar Dexametason, tot. 3 veckor)
 

Kl. 23:35
Har inte gjort ett skit mer än att tupp­lurat och små­ätit fram och tillbaka hela dagen. Nu en stå­ende snabb­dusch är planen. Go’natt!

Måndag, kl. 07:55 (Rond 14 – Cyarabin)
Skärmdump på peppande musik från Spotify.

Testar om det här fungerar.

HEJ Å HÅ!!!
UPP Å HOPPA!!!


 

Kl. 10:23

Den peppiga spel­listan fungerade faktiskt.

Det kanske inte är bra för mig med låg­mäld melan­koliskt musik som: Lars Winnerbäck, Melissa Horn, Sophie Zelmani, Pat Metheny. Det kanske är därför jag är trött. Det kan ha med cell­gift­erna att göra också… men ändå.

På herr­middagen lyssnade vi lite EPA-dunk och Fröken Snusks musik och texter. För­låt för allt, Siewert Öholm. Man behöver inte vara pytte­lite fri­religiös för att höja lite på ögon­brynen, som Sivert gjorde, fast mycket på 80-talet.

Minns ni denna, tiderna för­ändras inte mycket ändå. Samma saker om å om igen.
 


 

Tillbaka till böset.

Idag ska jag prata med min läkare. Be­slut kommer nog senare i veckkan, då vi har nya prover att för­hålla oss till inför nästa steg i be­hand­lingen. Men det får jag åter­komma till.

Det ska bli bra väder så dag­ens mål är att få upp vind­skydden på balkongen. Det är det där med att vara nere på huk.

 

Kl. 20:44

I efter­mid­dags hade jag ett bra sam­tal med min läkare.

Vi har en ge­men­samt fattat en ny plan. OK nu blir det mycket text och kanske rörigt att läsa, hoppas på mer över­se­ende än normalt.

Lite beroende på många olika saker så kommer vi bomba på med cell&ahy;gifter en tid fram över.

Två hög­dosare följt av ett nytt läke­medel som jag inte minns namnet på… men vi är på o­be­prövad mark nu.

De beprövade metod­erna är slut helt enkelt. Vi har ändå försökt i 4 år nu i augusti.

Det blir ett tredje försök med substanser som egen­tligen inte är mot ALL men som ändå kan ha en effekt mot cancer­cell­erna i CNS.

Vi kommer börja med en hög­dosare efter påsk­helgen. En specialare med Methotrexate på Ackis, tid ca. 2-3 dygn inkl. ut­söndring. mtx. mindre än 0,2. Om allt går i lås.

Sedan blir det de vanliga rutin­erna i hemmet. Ungefär det jag håller på med just nu, att försöka få i mig näring och undvika komp­lika­tioner som organ­svikt och in­fek­tioner. Är faktiskt imponerad av att min kropp klarat sig så bra som den gjort genom åren.

Man vill alltså trycka till­baka cancer­cellerna så mycket som möjligt i CNS och sedan sätta in läke­medlet.

Sedan ytter­ligare en till hög­dosare liknande den jag håller på med nu så fort kroppen tolererar en sväng till.

Samman­fatt­nings­vis, vi vet vad vi ska göra men inte exakt när bara. Vi gör det vi kan så länge kroppen orkar eller tills jag säger stopp.

Nu tar jag en stadig enhet, snacks och tänker lite. Skål!

Tisdag, kl. 08:04 (Rond 14 – Cytarabin)

Idag slipper ni en kaffe­bild.

Har sovit gott och samman­häng­ande i bäd­soffan i natt också.

Är ny­tappad! Tusen tack Erica! Är över­tygad att värd­ena har vänt upp­åt eller planat ut. Hur det går för trombo­cyt­erna är jag mest nyfiken på.

Har lite oväntat fått be­hålla håret även om det är tunn­are, men vilken 50+ är inte det. Det som skiljer mitt hår är det är fjunigt som bebis­hår, känns nästan lite mys­igt att ta på.

Idag går vi ner till 2-0,5 mg med tok­med­icinen och håller tummarna att Cytarabinet röjt till­räckligt med skit­celler i CNS för att tryck eller vad det är som skapar smärtan inte kommer tillbaka.

Nu ska jag mejla BMT och fråga allt jag glömde fråga min läkare igår då vi inte pratade detaljer utan om de stora frågorna.

Fick aldrig upp vind­skydd igår, så det får bli dagens projekt… kanske.

 

Kl. 16:23
Värdena har vänt uppåt så det behövs nog inga fler prover den här veckan. Peppar, ingen smärta trots ned­trappning av tok­medicinen. Det går bra nu.

Har suttit och njutit av frisk luft, sol och musik, det blev jazz idag.

Sket i att sätta upp vind­skyddet för nu ska vädret bli sämre några dar. Känner att vind­skyddet kan bli en lång­dragen följe­tong.

Det var väl det som hänt idag. Ingenting. Vilket fint ord.

Onsdag, kl. 07:54 (Rond 14 – Cytarabin)
Bergstopp

Foto: mirsad mujanovic. Pexels.com

God morgon!

Sovit som en prins igen. Det märks att vi håller på att dra ner på dos­erna och att hjärnan får vila och hinna åter­hämta sig.

Idag är vi nere på 2-0,5 mg och ingen värk. Ja det är sånna här små del­segrar som blir så stora i min lilla värld just nu. Det finns säkert olika grader av lycka, men alla bergs­toppar är lika höga ibland.

Helt OK i huvudet är det inte rikt­igt än för nu ser jag fram emot att ge mig på köks­utrustning och göra mig av med sånna saker jag aldrig an­vänder. Imorgon hoppas jag på ytter­ligare en minsk­ning av tok­med­ic­inen.

Å förlåt, har sett att jag tappar ord hela tiden när jag skriver. Hoppas det inte blir för jobb­igt att läsa och att ni har över­se­ende med det. Kommer korra i efter­hand. En terori är att min hjärna är för ivrig för mina fingrar på tangent­bordet.

 
Kl. 18:41
Har precis pratat med min läkare. Alla viktiga värden är på väg uppåt. Det känns inte bara bättre med allmäntillståndet utan även i kött­bulle­mackan som får bli dagens middag. Provade en igen och nu smakar den helt ok, mycket bättre än sist iaf. Vatten har slutat smaka något annat än vatten osv.

Köttbullemacka.

Tokmedicinen då?

Vi vill inte stressa på ned­trapp­ningen för mycket, bi­njurarna kan bli lata och inte orka producera natur­ligt kortisol. Så vi fort­sätter med samma dos på tok­med­ic­inen fram tills nästa vecka.

Så, om inget skiter sig så kan jag ha några bra dagar fram­för mig med upp­åt­gå­ende värd­en, ökad ork och smaker som kommer till­baka. Mitt bus-skåp är laddat till bredden, jag kan berätta mer om det skåpet sen.

Just det, nu kan man operera i val­fritt köks­skåp om man vill. Dock inte i bus-skåpet för där kan det bli ett jäkla spring ibland.

Har lyssnat på Gipsy Kings och gnuggat lika snabbt som de spelar gitarr.
 

Nu laddar vi om. Nästa vecka kommer vi planera för nästa cyto-kur.

Torsdag, kl. 07:15 (Rond 14 – Cytarabin)
Torsdag, kl. 07:15 (Rond 14 – Cytarabin)

Titta, vanligt kaffe!

Oj vad gott det var med en vanlig slät kopp kaffe. Har blivit för be­kväm med kapslar. Ska minska mina fasta ut­gifter i samma takt som med ned­trapp­ningen av tokmedicinen nu.

Bara sushi och kaffekapsel kontot har varit absurda den här cyto-kortison-rundan, nästan så jag skäms i dessa ekonomiska svåra tider.

Har även pausat Netflix, HBO Max och YT premium. Så snart kan jag köpa en högtalare till. Skämt å sido, ska skärpa till mig.

Det kan bli så när ork, aptit tryter och tristessen kommer. Är säkert snart tillbaka i träsket igen, det stundar ju nya kurer efter påsk. Det får vi ta i tu med då. Nu har jag ändå resetat lite slöeri.

Nu ska jag se över om det finns några fler löpande ut­gifter som jag kan leva utan, t ex. 50-11 moln­tjänster behöver man inte ha, har jag hört.
 

Kl. 10:12
OJ, har helt otippat samlat på mig ett gäng vuxen­poäng idag. Har anmält några små skavanker på lägen­heten då 5 års garantin går ut snart. Ibland över­raskar jag mig själv.

Felanmälde även saker och ting i höstas men som måste fallit mellan stol­arna. Vi får se om det kommer någon hantverkare den här gången, det är bara värds­liga små­saker som jag inte kommer orkar tjata om. Det känns vuxet det här, jag kanske ska sluta leka att min lägenhet är en ubåt.

Knubbval på TV

Kl. 14:55

OK väldigt mycket BS och liten verkstad från min sida nu.

Magnus var i krokarna så det blev lite sushi idag. Men Nu är det inköps­stopp på Sushi tills vidare. Endast ”Vid behov” stod det i läke­medels­listan.

Sushi

Kl. 22:32
Har ingenting nytt att berätta, känner mig bara svullen och sällskaps­sjuk.

Det blev en lång tupp­lur efter en sen sushi-lunch med Magnus. Vaknade vid 21 och är fort­farande dagvill.

Idag hörde en läsare av sig, hen ville följa med i min rymd­raket och fly jorden… men bara om det fanns plats för hens sköld­paddor. Klart det gör, alla som vill får följa med.

Avslutar den här dagen med ett citat av Harry Martinson. Eller avslutar och avslutar, jag kommer pula med något skit inatt för nu går det inte att sova på ett tag.

“Försök till räddning genom tankeflykt
och överglidningar från dröm till dröm
blev ofta vår metod.
Med ena benet dränkt i känslosvall
det andra med sitt stöd i känslodöd
vi ofta stod.
Jag frågade mig själv men glömde svara.
Jag drömde mig ett liv men glömde vara.
Jag reste alltet runt men glömde fara –
ty jag satt fånge här i Aniara.”

Harry Martinson, Aniara (1956)

Fredag, kl. 08:12 (Rond 14 – Cytarabin)
Kartonger

Kartonger

När man inte orkar ta sig till sop­sta­tionen, bilen är av­ställd och många hem­leveranser blir kart­onger helt plötsligt ett ofri­villigt inslag i livet.

Dagens första reflexion är hur stora bitarna blir när jag klipper sönder kart­onger, det går hand i hand med dosen tok­medicin. Kopplingen är tydlig.

JA, JAG KLIPPER MINA KARTONGER… ÄN SEN DÅ?! Dels för att spara plats i förrådet men också göra det lätt för mina vänner med bil att köra iväg dem till återvinningen.

I morse blev bitarna större än sist, vilket är bra.

När det är höga doser blir bitarna be­tyd­ligt mindre. Min teori att jag är mer grund­lig och nog­grann med höga doser i om­loppet. Jag kanske inte heller vet vad man ska göra istället för att klippa kart­onger, man drar ut på det helt enkelt. Eller så är det bara tok.

Ett normalt för­farande, normen skulle jag till och med våga påstå är att kasta in kart­ongerna i bilen för att sedan stå och hoppa på dem vid sop­sta­tionen. Vilket barbari.

Skriver som vanligt mer om jag kommer på något mer viktigt under dagen.

Lördag, kl. 13:45 (Rond 14 – Cytarabin)
Lördag, kl. 13:45 (Rond 14 – Cytarabin)

Vad fan handlar det här om? Ovetande över­kam­ning!

Trodde jag hade riktiga vänner. Sånt här måste ju rapporteras in! Ser ju inte elänadet från min vinkel, som är från där mina ögon sitter.

Borde jag börja använda starkare deodorant och SB12 också, nu när vi ändå är inne på sådana saker.

Hur undviker vi sådana här hädelser i framtiden?

Speglar i taket? Vi börjar med mössa på! Sen trimmer om det bli ännu tunnare, vilket det kommer bli med två inkommande cyto-kurer efter påskhelgen.

På måndag är det läkar­samtal, det är täta samtal nu. Efter det vet vi mer hur det blir med allt.

Klockan har varit tjatig med att pulsen är hög idag. Ska ställa in så den får höra av sig vid 140 slag ist. för 120 vid inaktivitet… om det går.

Söndag, kl. 09:42 (Rond 14 – Cytarabin)
Leksans knäckebröd och messmör på en diskbänk.

Nu självmedicinerade jag mig själv lite.

Mår inte alls toppen. Idag tog jag 1 mg mindre tokmedicin än ordinerat. Kanske får bannor av min läkare imorgon men det tar vi då. Vilken rebell man är.

Så länge värk och illa­mående håller sig borta till­sammans med Cytarabinet (som håller på med sitt) skyndar jag på ned­trapp­ningen på eget bevåg. Det blir säkert bra.

I natt har jag sovit gott, det börjar ordna upp sig med sammanh­ängande sömn. Tror det beror på de nya rutinerna: bäddsoffa, Apples under­vattens­skärm­släckare och lägre doser av tok­medicin.

Agnes Wold är klok, kör med det som funkar, vad det än är.

Dagen har börjat med mycket mindre socker­sug, igår det var det lite jobbigt.

Kände mig som en knarkare, det enda jag kunde tänka på hela tiden var socker… jätte­mycket.

När jag inte kan mot­stå att stoppa något i munnen så är mitt life­hack knäcke­bröd med varannan mes­smör, ungefär som varannan punkare för en ansvarlig och långsiktigt hållbar sponk.

Drog nästan i mig ett helt paket Leksands Knäcke igår. Det är ändå bättre än de saker som finns i mitt bus-skåp.

Mitt busskåp.En ögonblicksbild av Bus-skåpet, 2024-03-24, kl: 09.42.13 sek.

Ja, jag vet att mes­smör är en socker­bomb men jag är bara en människa.

Det blir nog en socker­koll vid nästa provtagning kanske både långt å kort socker.

Hade planer att baka en Sverigekaka eller Morots­kaka idag men det är ju bara idioti att hålla på med sånt just nu. Tänkte ha som bjud i veckan men det kommer sluta med att jag äter upp den själv.
 

Kl. 16:30

När man talar om bakning, fick precis besök av raraste Hanna och Malte. De hade med sig en påse nybakade kanelbullar, som fortfarande är varma!

Göta petter vad gott, passar kanske inte till enheten i bakgrunden. Vilken tur att jag alltid har iskall mjölk hemma. Tack för att ni båda gjorde den här dagen. Man fick ta en bulle till va?!

Hanna råkar också vara SSK (barnmorska), det är något speciellt med SSK:s.

Måndag, kl. 07:55 (Rond 14 – Cytarabin)
Mis anplace. Löksoppa och potatis och purjolöksoppa. Köksbänk.

Vilken soppa?!

Lök­soppa och Potatis och purjo­löks­soppa faktiskt.

Ja visst, idag ska jag göra soppor till mitt nya lifehack knäcke­bröd. Båda sopporna är också natur­ligt söta med bättre kol­hydrater än godis å socker.

Ser fram att sakta dona i köket och lyssna på musik. Zen!

Det är dagens projekt. I efter­mid­dag är det läkar­samtal, efter det vet vi mer om de vikt­iga sakerna.
 

Kl. 09:09
Då är både jag och dagens bild på plats. Nu jag går in i Zen-mode med klassik baroc­musik.

Lovar att vara försiktig med kniven, vi hackar och skär sakta idag, unge­fär som när vi klipper kart­onger nog­grant.
 

Kl. 11:05
Och så här blev det. Det blev soppor fast till tonerna av Post Malone istället för klassisk baroc. Åt upp nästan upp tre av fyra port­ioner av potatis och purjolök­soppan med knäcke­bröd. Jätte­gott och nästan gratis.

Potatis och purjolökssoppa med knäckebröd.

Lök­soppan ska jag frysa in när den svalnat.

Avslutar detta lilla kulinariska kortison-ryck med Hannas sista kanel­bulle å kaffe. Vilken fest det blev… på en tidig måndag, märkligt.

Nu är jag redo för en efter­mid­dags­lur, sedan för läkar­samtal.

OCH varför stavas löksoppa med ett S men Purjolökssoppa med två S?

 

Kl. 18:21
Nu har jag pratat med min läkare. Beroende på vad morgon­dagens prover visar för värden så planeras in­läggning nästa eller näst nästa vecka. Värdena får inte vara för skrutt­iga för att dra igång nästa kur.

Vi fortsätter nedtrappningen av tok­medicinen till 1-0,5 mg men stannar på den dosen över påsk­helgen… tyvärr. Om det funkar över påsken fort­sätter vi ned­trapp­ningen.

Så, vi in­väntar värd­ena som kommer imorgon och spikar datum för nästa cytovända efter det. Det blir bra det.

Tisdag, kl. 12:41 (Rond 14 – Cytarabin)
Tisdag, kl. 12:41 (Rond 14 – Cytarabin)

Är tappad i många av­se­enden idag.

Nu är mina prover på väg till Ackis, snart vet vi när det är dags för nästa kur.

Vill mest veta när vi kör nästa kur för att kunna planera mat­inköp. Sen är det påsk snart så det krävs lite extra planering… eller gig­ekonomin kanske struntar i att det påsk. Får kolla upp det.
 

Administration

Idag har jag ägnat mig åt det tråk­igaste jag kan komma på, administration. Ändå ett kont­rollerat kaos. Scannar allt till Kivra sen river jag allt papper, vi arkiverar inte här. Det känns aningen svajigt men det har fung­erat bra i flera år nu. Man ska spara papper i 5-7 år va? Om 5 år är det nog inte super­viktigt för mig del. Att riva papper är det bästa som finns efter att dra skydds­plasten av en skärm. Eller Semlor är bäst, sen det jag nyss skrev.

Har även försökt att deklarera mammas dödsbo och åt mig och pappa. Det gick dåligt efter­som man inte kan vara världs­mästare i allt. Att vara sämst på att deklarera känns både friskt och bra, för­utom en gång om året.

Mitt gamla företag Kram hänger av oklar an­led­ning fort­fara­nde med i Skatte­verkets system, så den för­bann­ade lilla skit NE-bilagan släpar med och krånglar till det. Allt jag vill är att bara god­känna.

Flaggor som vajar i vinden. Flaggan i mitten är Kram.nu

Ska ringa Skatte­verket nästa vecka, jag brukar göra det… En gång året. De jag haft kontakt med har varit hjälpsamma, vi har alltid löst det.

En annan bra grej med Skatte­verket är de har en sån telefon­växel där man kan välja att bli upp­ringd. Då slipper man bli akut bajs­nödig när man har plats ett i kön. Sånt kan hända i livets hårda skola.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Det snöar.
 

Kl. 21:55
Titta vilka fina värden, om det finns plats på avdelningen är min gissning att vi kör cytokuren nästa vecka. Hade glömt bort att min läkare inte var i tjänst idag, imorgon vet vi mer.

Vita blodvärden som är tillbaka på normala nivåer.

BMT ville ha in mig på torsdag för att tanka upp med rött, det var lite lågt och är segare i sin återhämtning än de vita… som vanligt. Det blir bra. Samtidigt lite konstigt med tanke på att vi ska trycka ner alla värden igen snart. Hematologi är komplicerat.

Onsdag, kl. 12:24 (Rond 14 – Cytarabin)
hål i strumpa, en tå sticker ut.

Potatis!!!

Ingen kan påstå att det inte händer något.

När det gick hål i en strumpa och en tå stack fram sa vi all­tid potat­is när jag var mindre. Det var nästan alltid pappas strumpor som gick sönder. Så i morse tänkte jag direkt på potat­is när jag såg min fot. Så att påstå att det inte något i livet just nu stämmer inte.

Fick precis ett mess från 1177 att jag är väl­kommen till Hem­ato­log­mot­tagningen i morgon. Vi kommer fylla på med rött blod. Det kan nog vara bra även om potat­is piggade upp för stunden.

En påse rött inne­bär ungefär en halv­dag med: Bas-test, blod­beställing, transfusion och transport.

Graf på B-Hb (Hemoglobin) blodvärde.

Har nästan inte legat inom referens­intervallen sedan man började mäta, typ när jag pling­ade på hos akuten i Enköping 2020. Kul att man kan se de stora cyto­kurerna i grafen. Inte så konstigt att man känner sig lite hängig.


HEMOGLOBIN
Vad är hemoglobin och var finns det?
Hemoglobin är ett protein som inne­håller järn. Hemoglobinet bildas i de röda blodkropparna och ger blodet dess röda färg. För att bilda hemoglobin behöver kroppen bland annat järn och vitaminerna B12 och folsyra.

Hemoglobin behövs för att blodet ska kunna föra syre från lungorna till kroppens alla organ och vävnader. Varenda cell i kroppen tar emot syre från blodet. Cellerna ger också tillbaka koldioxid till blodet. Hemoglobinet för med sig koldioxiden till lungorna och du kan andas ut det.

Källa: 1177


Folsyra äter jag i tablett­form varje dag. Järnet då?

Enligt livmedelsverkets hemsida

Hur får vi i oss järn?
”Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blod­pudding. Det finns även i kött, ägg och skaldjur. I vegetabiliska livsmedel finns järn i full­korns­produkter, nötter, frön, torkad frukt och baljväxter.”

Källa: Livmedelsverket
 

Om jag minns rätt så inne­håller full­korns­välling järn och många andra nyttig­heter som säkert är bra för blodet. Ska genast klicka ner ett paket i varu­korgen för nästa inköp.

Torsdag, kl: 08:19 (Rond 14 – Cytarabin)
Sitter i en taxi med dator och uppdaterar bloggen.

På väg till BMT

För er som inte vet så står BMT för blod­mot­tag­ningen och är en del av hem­ato­log­mot­tagningen. Det blir rött blod den här gången.

Det behövs för jag undrar hur den här dagen ska sluta. I normala fall tar jag trapporna när jag ska neråt men idag blev det hissen. Är redan helt slut, sitter å flåsar som en hund i rull­stols­taxin. Fick en ide om varför Jehovas vittnen är så sävliga.

De hade ingen säng ledig och frågade om jag behövde det. Tuff som man är sa jag att det inte behövs. Killar asså.
 

Kl. 08:45
En kvart tidig, sitter i vänt­rummet till­sammans med några andra skruttar och så dyker den här under­bara varelsen upp och bjussar på både foto­grafering och godis. En gammal bekant som så många andra här.

Påskkärring på Blodmottagningen (BMT)

Kl. 09:33
Bastest klart, det tar en dryg timme att få det analyserat och be­ställa blodet. Det blir två påsar så det kommer ta ca. två timmar gissar jag.


Nu sitter jag nere på fiket och väntar på att det ska gå en timme. Äter en ost och skink­fralla med för mycket smör på. Vilket icke problem ändå.
 

Kl. 10:48
Då är vi igång, glömmer alltid vad jag till­hör för blod­grupp. Är en positiv nolla be­rätt­ade SSK som kopplade på blodet (0 RhD pos, står det på påsen).

Som så många gånger tidigare, Tack alla blod­givare att ni ger oss skruttar styr­fart.

Kl. 13:25
Nu är jag klar på Ackis och på väg hem. Har be­ställt hem en pall godis som kommer i efter­middag. Hoppas det inte kommer några barn med fula teck­ningar och vill ha allt mitt godis bara. Det var tanken, eller snarare ursäkten när min kortsion- hjärna la be­ställ­ningen.

In­läggning för nästa kur är plan­erad till vecka 15.

Min giss­ning på nästa vecka var alltså fel. Märkligt att det känns som jag fick en veckas semester, från vad?

Fram tills dess händer inget mer bös- relaterat än för­hopp­ning­vis ned­trappning av tok­med­ic­inen.

Måste testa att ta trapporna när jag kommer hem. Det måste ju för i hel**te gå, blir arg bara jag tänker på det.

Kl. 14:10
Det gick med led­stång och en arm. Inte direkt ett Hole in One men ändå bra för själv­känslan.

Fredag, kl. 18:13 (Rond 14 – Cytarabin)
Fredag, kl. 18:13 (Rond 14 – Cytarabin)

Bild för ett år sedan (2 april)

Skulle man inte bli pigg av nytt blod?

Har försökt göra saker som en socker­kaka, plocka och tvätta idag. Istället har jag slumrat i soffan till och från hela dagen trots en god nattsömn i sängen. Tror att en halv­dag på Ackis igår, lägre doser kortison, cytokuren för 4 veckor sedan, lågt HB och tristess är orsaken till att ingen­ting blev gjort idag.

Tycker det är kul att titta till­baka i bloggen och se vad vi höll på med för ett år sedan.

För ett år sedan var vi precis som nu inne i en kortison­dimma, fast med ännu större kött­halsduk, vätskefyllda ben och senbristningar i hälsenorna. Minns en promenad ner till centrum där jag nätt och jämt kom hem ifrån. Så ja, det var inte bättre förr i det avseendet.

Det är så man får tänka, med andra ord så det går rätt bra nu jämfört för ett år sedan! Samtidigt så skulle jag inte ens försöka ta mig till centrum i nu­varande skick.

Vi får se hur det blir med allt efter de två kommande kurerna, vi börjar med kur 1 (MTX) vecka 15.

Lördag, kl. 20:06 (Rond 14 – Cytarabin)
Sushi

Skitdag men Sushi

Var nära att åka till akuten i morse pga. värk i ögat, huvudet och nya konstiga symtom från CNS. Skriver mer om det när ork är tillbaka.

Har sovit hela dagen. Bröt inköps­stoppet på Sushi, kändes befogat idag.

Nu ska jag ta en dusch för det har svettats en del idag. Sen Sushi och någon lättuggad film eller Samiska mello.

Söndag, kl. 16:04 (Rond 14 – Cytarabin)
Dexametason, ett kortisonpreparat på ett bord.

Nu gör vi något bra med Dexametasonet.

Idag mår jag som en Prins!

Recap: Det som hände igår var att jag vaknade med värk från helvetet bakom höger öga och i huvudet.

Något nytt var att jag också hade smärtor i länd­ryggen och i båda benen så jag knappt kom ur sängen.

Så igår var en riktig skit­dag. Akuten fanns i tank­arna… men ja akuten i dessa dagar. Istället tog jag en dubbel dos av tokmedicinen och efter en timme ytterlige 4mg och ringde hem­ato­log­av­del­ningen. Efter åter­koppling med bak­jouren som tur­ligt nog råkade vara min läkare så hade Dexametasonet kickat in och i stort sett all smärta var borta. Nu går vi upp i dos, rätt mycket.

Det är mitt eget fel, så jag får skylla mig själv.

Har märkt att värken kommit kryp­ande lite tidigare och ökande innan mina fasta läke­medels­tider. Så misstanken om att ned­trapp­ningen varit för snabb har funnits men ignorerats för att jag vill bli av med tokmedicinen och för att jag är dum i huvudet och saknar läkar­leg­imita­tion.

Jag har helt enkelt varit för ivrig med att bli av tok­medicinen och har tjatat på min stackars läkare.

Är tack­sam att min läkare inte är en ”Vad var det jag sa!” -människa, även om hon kanske tänkte så.

Från och med nu kommer jag fokus­era på mitt för­håll­nings­sätt till tok­med­ic­inen istället.

Det är pest eller kolera och då väljer jag tok­med­ic­inen alla dagar i veckan, om det ska vara som det var igår, jag behöver den helt enkelt.

Riktiga insiker är det som kallas för djup­inlär­ning va? Gamla hundar kan också.


Om jag vore en hund skulle jag vara en Afghanhund.
”Afghanhunden är den osmartaste hunden

Afghanhunden är den sista hundrasen i grupp sex och kategoriseras därför som den osmartaste hunden.

Stanley Cores lista är dock inte hela sanningen. Det finns exempelvis flera forskare som tror att afghanhunden, i motsats till vad den här listan visar, är en relativt intelligent hund.

Å andra sidan är den också ytterst självständig och därför ”bryr” den sig inte alltid om att lyda order.”.

Källa: Illustrerad Vetenskap
 

Hela artikeln finns att läsa på Illustrerad Vetenskaps hemsida. Där finns också de ”smartaste” hundarna listade.


Vet vad tok­med­ic­inen gör med min kropp och hjärna, så nu är det bara jag som kan uppfinna dis­trak­tioner mot de dummaste symt­omen.

Kött­hals­duk och ballong­huvud kan jag inte göra något åt… kanske en mat­av­falls­påse med två hål i… fast då blir det sådär tokigt igen.

Nu ska jag mäta några random före­mål och se hur långa och breda de egent­lig­en är… istället för att öppna bus­skåpet.

Ett måttband som ligger på ett bord.