Som kortison-monster var jag igång tidigt (6-tiden) med att pula och göra av med energi. Igår blev det bara sötsaker, idag blir det mer vuxet. Har en grönsaksbuljong igång och en kombination av fransk löksoppa och potatissoppa. Sen ska jag nog städa eller sortera något, i onödan.
Tyvärr låter det som tinnitusen också går på speed idag.
Edit (kl 14.26)
Tur att jag inte tjänstgör som flygledare idag. Silade av min buljong med ett durkslag i diskvasken men glömde att ha en skål under. Snopet, dumt och lite underhållande. Gjort är gjort, kommer inte tillbaks. Sopporna är redo att gratineras i ugnen, vad kan gå fel.
Edit (kl 22.11)
Det blev också kanske onödigt överarbetat, men det är resan som är målet, ni som hängt med ett tag vet att jag tycker om att experimentera och leka provkök och inte är rädd för att faila.
Har redan glömt vad som hände tidigare idag… det var något… nä jag kommer inte ihåg.
Om du är ny här så är matlagning för mig, lite av en meditativ strategi, kreativt och i projektform med ett avslut. En syssla jag mår bra av helt enkelt. Alla har sina egna strategier, det gäller bara att hitta sina egna, vilket kan ta tid, kan vara hur tokiga som helst men ge aldrig upp. Och! Dra ut spettet, det är nya tider!
Recept: Potatis och löksoppa
Min potatis och löksoppa
Jag ville ha så många texturer som möjligt från huvudingrediensen som var potatis. Lyckades bara med två, mjöliga lösa skivor (som en gratäng) och råstekta kuber för lite mer tuggmotstånd. Löken smälter å blir homogen med soppan.
Ingredienser
till 8 st sånna småportioner som bilden visar. Mer som en förrätt eller ett mellanmål, än en hel portion. Jag kommer inte ihåg de exakta mått så allt är ungefär. Tips är att smaka av, ofta!
8 potatisar
1 stor gullök eller 2 normala (min var enorm så jag tog bara en)
1-1,5 l Kyckling eller grönsaksbuljong
0,5 dl Grädde (valfritt men det blir mjukt och runt med lite bara, sen råkade jag ha en slatt över.)
2-3 dl riven ost
Timjan efter smak
Smörstekta krutonger
Tips för att balansera upp, den kan bli rätt söt från den karameliserade löken, även från potatisen: citronsaft, creme fraiche som topping.
Skiva löken grovt till ringar och stek på låg-medelvärme 20-25 minuter tills de är karamelliserade.
I med 4-5 osköljda mandolinade potatisar (stärkelsen reder bra), i med timjan och stek vidare 5-10 min, I med drygt 1 liter kokande buljong och låt sjuda i till den skivade potatis nästan är genomkokt. Fyll på med varm buljong om det skulle behövas. I med grädden i slutet. Dra av ”grytan” från plattan. Smaka av med salt, peppar, citron osv. efter smak.
Under tiden eller efter soppan kokar. Tärna upp 2-3 potatisar (skölj ordentligt om du inte har en superbra non-stickpanna). Råstek potatisen i smör och olja på medel/hög värme tills de fått fin med färg. Lägg på ett papper.
Portionera upp soppan och toppa med den råstekta potatisen och ost, gratinera på på 250 grader högt i ugnen tills osten fått önskad färg.
Toppa med en klick gräddfil eller creme fraiche och krutonger.
Är trots att jag vaknade tidigt, pulat i provköket halva dagen, onödig städning mm. fortfarande ganska pigg, pulet har lugnat ner sig.
Tittar atm på True detective säsong 1 för 4-5 gången. Fortfarande bra! Finns på HBO Max om du missat. Jag ska nog ge säsong 2 en andra chans, gillade den inte då det begav sig, jag kanske var för ung då.
Mild GvHD i kinderna. Tinnitus. Pundig av kortison.
POWER: 11/10 BT: 124/74