NOVEMBER 2023

2023
Torsdag, kl. 19:55 (Rond 13)
Öga

Jaha, November

Oj vad tiden går, hurra snart är det sommar igen och vinter­slasket över.

Igår pratade jag med min kära läkare och vi måste ta reda på varför jag ser som en kratta… igen. Inte på samma sätt som tidigare. Nu är det rätt kraftig dimsyn på båda ögonen.

Vi kommer börja med ett besök hos ögon­doktorn för att reda ut om det handlar om ögonen eller något neurologiskt. Tyvärr är ögon­kliniken på Ackis inte den snabbaste hästen i kanoten. Min läkare skulle göra allt för att skynda påt. Det blir när det blir helt enkelt. Vi ska även kolla upp blod­sockret.

Idag har jag jobbat sakta, allt tar mycket längre tid med 400% zoom på en 13″ skärm. Jag skulle kunna docka upp min lilla kompis till en större skärm, men ja, ni vet det där med sladdar.
Det är egentligen inte ett dugg kul med nedsatt syn men det hindrar inte heller att upp­skatta ett skämt om funk­tions­hinder.

Deaf and Mute Cocktail Party


 
Har varit inne på det tidigare men varför finns det så få cancerskämt? Kan inte minnas ett enda faktsikt. Det finns ju skämt om all sköns annat elände. Trist att cancer verkar vara tabu, det är ju en guldgruva i elände. Finns det inget roligt med cancer kanske? Klart det gör. Det har sveriges hovkomiker Jonatan Unge redan bevisat när han skojade om en annan allvarlig och vanlig sjukdom.

Fredag, kl. 20:30 (Rond 13)
Fredag, kl. 20:30 (Rond 13)

Goda nyheter

Testade en iskall Carlsberg Hof nyss och den smakade faktiskt helt ok.

Har inte druckit öl sedan sist. Det var ungefär tre år sedan! då smakade det fy bubblans illa, bara metall pga. trasig smak från cellgifter. Det var väl ändå goda nyheter.

Annars inget nytt så det får bli lite om mat idag.

Som ni vet har jag varit trött den senaste tiden, för trött för matlagning som ändå är bland det roligaste jag vet. Ikväll orkar jag, det blir favoriten fläskkotlett. Den här gången med svampsås och klyftpotatis.

Imorgon blir det fest igen då Nicke (Clayan) kommer över med en 1337 fond till vår höstgryta Boeuf bourguignon.
Jag kommer mest att fokusera på att inte tulla på vinet och att hålla mig vaken. Om det skiter sig så tar jag en tupplur och överlåter ansvaret till Nicke. Han har inte mitt fulla förtroende då det finns en stor risk att han också somnar. Han är i den åldern och tullar gärna på vinet när ingen ser, det vet jag.

Vi får se vad det blir av det hela. Spännande va.

Ben till fond

Foto och Saucier Clayan. Saker mm. till fond.

Måndag, kl. 20:55 (Rond 13)
Måndag, kl. 20:55 (Rond 13)

”Allt för konsten” sa Nicke när jag frågade om dagens bild var ok att använda.

Det blir ett kort och trött inlägg idag. Sitter med en Hof och glor på Oxys Alan Wake II stream och försöker hålla mig vaken.

Grytan i lördags blev toppen, mustig och sjukt god, helt enligt plan! Något ännu sjukare var att vi båda lyckades hålla oss hyfsat vakna en bra bit efter Bolibompa.

Onsdag, kl. 13:07 (Rond 13)
Onsdag, kl. 13:07 (Rond 13)

Ögonkliniken och norra europas deppigaste korridor.

Goda nyheter!

Har precis varit hos ögondoktorn och jag har grå starr på båda ögonen.

Bra nyheter då min dåliga syn inte behöver bero på skitceller i höve och rygg. Läkaren sa att det är en vanlig biverkning efter strålning. Sen kan det ju bero på skitcellerna i CNS också. Men vi börjar med ögonen, en sak i taget precis som vanligt.

Första operationen beräknas efter julhelgen. Det blir toppen det.

Torsdag, kl. 20:45 (Rond 13)

Fler goda nyheter!

Idag fick jag en kallelse av ögondoktorn. Det gick fort.

Första besöket handlar om förberedelser inför byte av linserna. Exakt vad det innebär vet jag efteråt. I stora drag ska vi undersöka och mäta ögonen med laser så de kan konstruera nya linser. Vi kör redan nästa vecka, kul va?

Dagens bild är från filmen The Others, den handlar inte om grå starr men är bra ändå. Den finns på SVTPlay och rekommenderas varmt.


Journalen

Aktuellt hälsotillstånd

Haft besvär med suddig syn senaste 2 månaderna som har progredierat successivt. Ingen värk. Ingen diplopi.

Pågående hälsoproblem

Patient med ALL och CNS-recidiv som tidigare fått cytostatika och strålbehandling. Var god se tidigare anteckningar.

Höger öga

Blekt. Cornea klar. Normaldjup främre kammare. Dilateras med Tropikamid och Fenylefrin cirka 5,5 mm. Cataract med bakre subcapsulär grumlighet. Lätt disad insyn. Papill och macula u.a. Inga synliga blödningar i ögonbotten. Intilliggande retina.

Vänster öga

Med bakre subcapsulär grumlighet. För övrigt väsentligen som höger.

Bedömning

Cataract bilateralt hos patient som strålbehandlats för några månader sedan, mer uttalat i vänster öga, den motsvarar synnedsättningen. Erbjudes en tid för cataract-FUS för planering cataractoperation bilateralt. Erfaren cataractkirurg.


Lördag, kl. 21:30 (Rond 13)

Hej hej! Hur har ni det?

Hur kan bli sällskapssjuk av en blogg? Jag blev det precis.

Det tråkiga är att jag inte har något att berätta, inte för att alla mina inlägg är spännande men nu har jag verkligen ingenting att skriva om. Det är nog bara ett behov av att skriva något. Nu har jag gjort det, tack för att ni läser och förlåt att det bara blev meningslöst och sällskapssjukt.

På måndag när jag varit hos ögondoktorn blir det förhoppningvis någon slags innehåll. Och för Alla er som tyckte det var spännande när jag la pussel så kan jag meddela att det kommer beställas nya pussel när vi fått ordning på synen.

Eventuellt har jag mer goda nyheter men det vill jag vänta att berätta innan det är helt klart.

Så atte, återkommer när jag varit hos ögondoktorn. Ha en fortsatt trevlig helg!

Måndag, kl. 10:40 (Rond 13)

Ännu fler goda nyheter

Det blir ögon­kirurgen redan innan jul. Det går bra nu.

Nu har jag varit hos ögon­doktorn och blivit under­sökt inför lins­byten. Ögon­läkaren har samma strategi som jag har, en sak i taget. Det be­tyder operation av ena ögat sen det andra ca. en månad efter.

Det gick mycket fort­are än jag vågat hoppas på. Inte som den förra läkaren sa, efter jul och 2-3 månader mellan första och andra in­greppet. Den här läkaren var mycket bättre, innan jul och bara en månad mellan in­greppen. Den tar vi sa polisen.

Nu ska jag springa för­bi drop-in för veckans prover, sen åker jag hem och gör något viktigt.

Jag glömde telefonen i morse så det blev ingen intressant bild från Ackis. Kan ni tänka er något värre än mobillös i ett vänt­rum? Alla i vänt­rummen till ögon­kirurgen och prov­tag­ningen satt å fippla och hade kul med sina telefoner, ALLA utom jag.

Lördag, kl. 20:50 (Rond 13)
Lördag, kl. 20:50 (Rond 13)

Jodå, jag lever!

Det var bara ett tag sedan sist. Det beror till stor del på att jag inte har något nytt att berätta. Nu väntar vi på kallelse till operation.

Synen är också en anledning till att det inte är så kul att blogga, allt blir så trögjobbat. Hoppas att operationen blir av så snart som möjligt för jag är inte bara trött på att vara trött utan också på mina ögon.


Journalen
Anamnes
Aktuellt hälsotillstånd

Patienten berättar att han inte har någon subjektiv synfältsdefekt. Senaste månaderna har han märkt en successiv synförsämring bilateralt, framför allt vänster öga.

Tidigare hälsoproblem

Akut lymfatisk leukemi med infiltrativ optikusneuropati i november 2022 med papillödem och motsvarande synfältsdefekt som gått i regress fullständigt.
I juli 2023 haft en lätt högersidig abducenspares som har varit varierande i augusti och aktuellt ej närvarande.

Höger öga

Oretad bindehinna. Klar hornhinna utan guttata. Oretad normaldjup främre kammare. Bra dilatation. Ingen PEX. Lätt kortikal grumlighet med framför allt bakre subkapsulär grumlighet. Papill vital och välavgränsad, 0,2 exkaverad. Makula utan anmärkning. Inga synliga blödningar i ögonbotten.

Vänster öga

Oretad bindehinna. Klar hornhinna utan guttata. Oretad normaldjup främre kammare. Lins med kortikala grumlingar och uttalad subkapsulär grumlighet. Ingen PEX. Bra dilatation. Ögonbotten undersökt i mydriasis. Papill vital och välavgränsad, 0,1 exkaverad. Makula utan anmärkning. Perifera näthinnan utan blödningar.

Bedömning

Bilateral bakre subkapsulär katarakt, vänster mer än höger.
Höger öga med status efter infiltrativ optikusneuropati vid akut lymfatisk leukemi och abducenspares.

Vi kommer överens med patienten om att operera vänster öga först för katarakt och sedan höger öga en månad senare. Biometri utförd idag.


WoW

En annan anledningen att tiden runnit iväg är att jag efter ? många år testade World of Warcraft Classic.

Vilken nostalgitripp! Spelade upp en karaktär till level 18 (ca 2 dagars questande), sen ringde telefonen och jag dog. Bara att börja om från början eftersom jag spelade Hardcore med parmadeath. Det gör inget, det är världen, stämningen och questandet som jag är ute efter, inte att optimera och maxa någon karaktär. Chillar runt och utforskar världen, njuter av musiken och loren i mitt egna tempo, det är toppen.

Det som lyser under skärmen är en Tobii eye tracker som jag försöker markera fiender med. Det ska gå!

Annars är allt som vanligt, är fortfarande ganska trött. Ingen ork för matlagning att tala om, idag unnade jag mig en stor sushi. WoW är precis lagom just nu. Så datorspel och hämtmat är det som gäller nu, man kanske ska beställa hem en pall Jolt cola. Att vara ”down with the kids” känns helrätt just nu. Även om medelåldern för WoW classic säkert ligger runt 40+ skulle jag gissa, men ja ni fattar. Jag har samlat på mig tillräckligt med vuxnpoäng de senaste åren, nu får det bli lite tramsigt en tid framöver. Det blir bra det.

Skriver igen om det händer något spännande av allmänintresse i WoW eller när ögondoktorn hört av sig. Ha en fortsatt trevlig helg!

Torsdag, kl. 19:55 (Rond 13)
Torsdag, kl. 19:55 (Rond 13)

Det är väntans tider

Just nu väntar jag på kallelse från ögon­doktorn och på två paket. Ett roligt och ett tråkigt paket.

Det tråkiga paketet är livs­viktigt från apoteket, det roliga från Webhallen och inte livs­viktigt.

Annars händer det inget att tala om, mår bra för­utom det gamla vanliga (trött och halv­blind) . WoW classic var kul några dagar, nu är jag mätt på att grinda quests. Det var ett trevligt åter­seende mest för nostalgins skull. Tar säkert upp det igen om några år om jag känner mig själv rätt.

Foodora har haft fullt upp så jag har inga spänn­ande aktiviteter från köket att dela med mig av heller. Nu vill jag bara kunna se bättre igen. Hej så länge.

Måndag, kl. 19:39 (Rond 13)
Måndag, kl. 19:39 (Rond 13)

Hänger med men fort­far­ande ingen­ting nytt

Väntar faktiskt fort­farande på mina paket.

Det viktiga och tråkiga paketet från Apoteket Hjärtat kommer den 29/11. Nästa gång jag beställer ska jag vara ute tidigare än 1,5 vecka, då det är lite livs­viktigt. Buuu för Apoteket hjärtats webbshop. Hurra för Hematolog mottagningen som hade några askar över som jag fick som en nöd­lös­ning.

Det roliga paketet från Webhallen är nog borta, Budbee säger att de letar efter paketet. Det tror inte jag på så jag be­ställde ett nytt paket. Det ska komma i veckan, den här gången testar vi med Postnord, så det är väl 50/50 att det kommer fram. Spännande va?

Pga. tristess blev det kul att spela WoW classic igen. Startade en ny gubbe i fredags. Det lilla äventyret slutade i efter­middags med att jag blev des­orient­erad inne i ett vrak utan­för Darkshores kust och drunknade, snopet. Den gubben blev lvl 22. Konstigt nog så är jag peppad att starta en ny, vi får se.

Annars väntar vi på att mina konst­gjorda linser blir klara och på en tid hos ögon­kirurgen. Det blir bra det.