SEPTEMBER 2023

2023
Fredag, kl. 02:42. Akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala (Rond 12)
Akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Som vanligt! Det blir inte alltid som man tänk.

Allt gick bra med strål­ningen igår. På hem­vägen började det att göra ont i allt som finns högra delen av huvudet, när jag kom hem gjorde det ord­ent­ligt ont.

Strålning. Akademiska sjukhusetStrål­ning mot cavum Meckeli. 8 Gy i en frak­tion.

Tog två alvedon som inte gjorde någon nytta. Själv­med­ic­inerade med 8 tabl. kortis­on utöver de 12 tabl. som jag tog på morgen, även det utan något re­sult­at. Dis­kut­erade med min läkare och vi kom fram till att jag åker in till akuten då det var fullt på hem­ato­logen. Så nu är jag på akuten.

Väntrum på akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Nu mår jag bättre (runt 2-tiden), har till och med fått i mig en ren­klämma och en burk yoggi. Blir kvar för över­vakning tills vi är trygga med att jag kan göra ett nytt för­sök att klara mig hemma.

Det blir allt­så en natt på akuten för att sedan sluss­as vidare till hem­ato­logen i mån av plats eller till någon med­ic­insk av­del­ning. Så det kan gå hörni.

Akuten Akademiska sjukhuset.

Sjuk­vårds­person­alen är som van­ligt 10/10… även på den stora akuten.

Ytter­ligare en sjuk men kul grej var att jag träff­ade Kenneth som tog hand om mig på akuten på Enköpings lasarett då allt började för tre år sedan (blogg­ens första in­lägg). Han är Kardio­log nu, GG och bra jobbat Kenneth.

Edit, kl. 03:30Personalen sa att det vore bra om jag kunde sova lite, jomen Tjenare italiernare, tänkte jag inte högt. Fick precis mer kortis­on ut­över de 20 tabl. som redan är i dygn­ets om­lopp. Det blir snarare en film som jag redan sett och vet slutet på. Eller kolla om det hänt något kul på Insta och Tiktok sedan sist. God natt, höll jag på att säga.

Edit, kl. 10:20 Super­tidigt i morse hittade vård­plats­ko­ord­inatorerna ett dusch­rum hos onko­log­erna, inte super­mys­igt men bra med om­växl­ing. Sjuk­sal­arna är jag ännu mer less på. Nära till toa­lett och dusch och när man släcker blir det kol­svart.
Nu när värken är under kont­roll så jag äter i pati­ent­mat­salen. Det finns ändå gränser, t ex. att äta i ett dusch­rum även om det tro­lig­en är ren­are här med en­bart kakel än i sjuk­sal­arna. Det är mer känslan av att här gör vi andra saker än att äta.

Duschrum Onkologen på Akademiska sjukhuset.

Om ronden hittar till dusch­rummet så borde den dyka upp när som helst. Det borde också bli ett nytt för­sök för hem­gång, giss­nings­vis efter lunch eller efter ett dygn av över­vakning.

Edit, kl. 21:20

Som förväntat fick jag åka hem idag, tjoho, om det går bra.

Vi kör med is i magen och hoppas på att värken inte kommer till­baka, för även om dusch­rummet var toppen så kan jag ju inte ligga där och må bra. Det vore riktigt sjukt.
 

Vi kör på enligt plan och låter inte det här lilla bak­slaget stoppa kriget mot huvud­dia­gnosen. Vi hoppas att jag är helt kortis­on­fri i mitten av sept­ember, allts mycket snabb­are än tokkortisonet Dexametason.

Av­trapp­nings­schema: 12 st 31/8-3/9, 8 st 4-5/9, 6 st 6-7/9, 4 st 8-10/9, 2 st 11-13/9, 1 st 14-16/9.

Hit­tills ingen värk, bara domningar och dubbel­se­ende som kommer och går i styrka helt random. Är lite trött efter en vecka med mycket flängande hit och dit, strålning, akuten mm.

Ikväll blir det soff­potat­is med en film eller två och pop­corn med skirat smör.

Alla film­tips mot­tages gärna, gärna något läsk­igt.

Lördag, kl: 14:34 (Rond 12)
Romanov kaffe kopp. Espresso.

Hej hej!

Inatt vaknade runt 3-4 tiden och tänkte nej, hade värk i ögat och huvud.

Gick upp och tog min dags­dos lite tid­igare och ett efter 1-2 timmar började värken klinga av. När jag var på akuten kom kortis­onet i otakt. Nu tänker jag för­söka skjuta på intaget 1-2 tim/dygn så vi bör vara i fas rätt snabbt.

Skrutt­väder och noll fant­asi är en dålig kombo. Tror jag ska se över om något behöver göras ur ett säker­hets­per­spek­tiv hos de kunder jag gillar mest. De flesta gamla kunder, om inte alla, jo alla är usla på att under­hålla säker­heten på sina sidor så det är inte bara jag som tycker det är tråk­igt som 17.

Riktigt tråkigt men då gör jag ändå något. Blev på­mind nu när det var ICAs ”o”tur att ha pro­blem med det digi­tala. För några dagar sedan var det Coop.

Åter­kommer om det händer något spänn­ande, med min mått­stock.

Till middag blir det en pytt i panna med random saker med kort datum, det är ju ändå lör­dag.

Edit, kl. 18:51Det blev ingen pytt utan en soppa med blom­kål och potatis som bas + massor med gamla rot­saker.
Nu sitter jag och suger på en espresso och fund­erar på vad jag ska hitta på nu.

Edit, kl. 22:05Vilken lördag­kväll, har upp­daterat några hemsidor och tittat på statistik i Svenska nation­ella kvali­tets­registret för ALL. Vilken fest.

Nu ska jag leta film och göra varma mackor.

Söndag, kl. 09:42. Ned­trapp­ning av kortis­on (Rond 12)
Falukorv med potatis och ägg.

För hjärnan välkända smaker är den bästa kryddan just nu. Det spelar mindre roll vad det är bara det är lätt för hjärnan att relatera och koppla till.

Uppe med tuppen

Idag ställde jag klockan 6.00 för att und­vika att vakna med värk. Imorgon runt 8.00 kommer kortis­onet vara i fas. Bra jobbat va?

Imorgon startar ned­trapp­ningen av kortis­onet från 12 tabletter till 8 st. Om allt går enligt schemat kommer jag vara kortis­on­fri redan den 16/9. Tror och hoppas att jag inte hinner få någon kött­hals­duk den här gången.

När jag får feel­ing och ork ska jag göra ett bild­kollage på hur mitt ut­seende för­ändrats sedan böset började fram till idag, kan bli riktigt schizofrent.

Idag ser det ut att bli ok balkong­väder, så jag börjar där med en enkel brunch, en dubbel espresso och chocklad.

Frukt och mandel

Edit, kl.21:55
Man blir lätt dagvill av den här livs­stilen, det var tyd­lig­en jobb här på Brf. Teaken del 2 idag, svabbade lite trall och snackade mycket skit.

Resten av dagen har jag såsat runt och försökt låta bli att känna efter hur jag mår. Mår sisådär men imorgon blir det mindre kortis­on och solen ska vara framme, det vill jag inte missa. Känns som sommar­dag­arna börjar ta slut.

Till middag blev rester som smak­ade helt ok. Enkla eller snarare väl­bekanta smaker är det som funkar bäst. Tror även att min bort­domnade höger­sida gör att smakerna för­svinner ännu mer tillsammans med GvHD.

Imorgon händer ingen­ting, det passar mig perfekt.

Nu ska jag göra tidig natt och ställa klockan på 8:00 så vi får ord­ning på kortison­tid­erna.
God natt alla kära be­sök­are.

Måndag, kl. 12:25. Pressgurka (Rond 12)
Måndag, kl. 12:25. Pressgurka (Rond 12)

Saknar Jaha-hunden, jag får börja säga ”jaha” för mig själv, för ”jaha” är stat­us just nu.

Morgonen gick enligt plan, kortis­on­intag är i fas och prover tagna hos vän­nerna på Bålsta­Doktorn.

Ned­trapp­ningen av kortis­onet börjar idag, har stora för­hopp­ningar att det fung­erar vs. den strålade Cavum Meckeli.
Sist jag såg ut som ett kortis­on­monster hade jag mun­skydd som dolde hamster­kinderna, nu behövs inget mun­skydd längre då immun­för­svaret är på banan igen. Om det skulle bli kött­hals­duk igen har jag svårt att känna mig be­kväm. Få­fänga? Japp! …eller jag kallar det för själv­be­varelsed­rift, det låter mer sympatiskt.
 

Väljer att se det som ett frisk­hets­tecken.

Vi lägger ner om den dagen kommer då jag skiter i att ta hand om mig. Det händer väl samma dag jag börjar skrik­nysa rakt ut och ta bullar ur själv­plocket med händ­erna. Nej den dagen kommer inte att komma så länge jag lever, hel och ren är A och O.

In­sidan är sjuk men kroppen be­höver inte se sjuk ut på ut­sidan bara för den sakens skull.

Med leu­kemi är det kon­sekv­er av läke­medel och be­hand­lingar som gör att man ser ut som en zombie, i mitt staduim, inte leukemin i sig. När håret är på plats och solen gjort sitt mår jag bättre. Och det är allt det hand­lar om, att må så bra som möjligt, på alla plan, så länge det går.
 

Böset är o­för­ändrat på höger­sidan: ben (halv­bra styr­sel), ansikts domn­ingar och dubbel­seende. Ingen värk alls, det är vikt­ig­ast.

Nu tittade solen fram så det blir chill på balk­ongen till­sammans med get­ingar och någon podd.

Middagsplanen är rester, köttbullar, kanske med press­gurka, om lat­masken släpper taget. Det blir inte mer spänn­ande än så här idag.
 

Jaha, kl. 15:00Nu är Hesa Fredrik sin vana trogen igång igen, tänk vad bra vi har det ändå. Dock ingen press­gurka så långt ögat kan nå.
 

Jaha, kl. 16:48Latmasken gav sig, så nu är press­gurkan på G, utan färsk persilja tyvärr. Noll an­sträng­ning, det är som vanligt, den där saken i vagnen som är boven.

Pressgurka

Jaha, kl. 19:22”Den 4 september 2023 upp­märk­sammas leu­kemi­dia­gnos­erna globalt” -Blod­cancer­för­bundet. Där ser man, måste kolla upp vad det handlar om.

Jaha, kl. 21:05Det blev smarr­igt med press­gurka till kött­bull­arna, bra bryt till grädd­såsen. Tror kött­bullar med mycket krydd­peppar har blivit mina smak­lökars nya fav­or­it. Det var nog dagens sista ”Jaha”… kanske.

Köttbullar med gräddsås.

Tisdag, kl. 13:52. Applemos i en Macburk Pro (Rond 12)
Äppelmos

Inget nytt

Men vilket väder. Känns som de bästa dag­arna var i våras och för­hopp­nings­vis sen­sommar och i höst.

Ned­trapp­ningen av kortis­on går bra, alltså ingen värk med 8 tabl­etter. Imorgon är det 6 st. Ingen tendens till kött­hals­duk eller koj­byggen så tror att jag kommer undan med små hamster­kinder den här gången.

In­vent­erade frysen vilket slut­ade med att okynnes­äta glass, koka äppel­mos­ och fräsa bröd till strö­bröd.

Allt i förra stycket kan ha med kortis­onet att göra, ändå rätt rimliga akt­iv­iteter.
 

Edit, kl. 21:30Dagens middag stod Clayan för som kom förbli med pizza. Han hade lirat golf på fin­banan som ligger här i närheten.

Tanken var att jag skulle haka på och fota med den stora kameran men mitt ben känns för svaj­igt för sådana akt­iv­iteter. 18 hål på ojämnt under­lag känns inte gör­bart just nu. Vi får ta nya tag när vi fått ordn­ing på CNS.

Calzone

Torsdag, kl. 19:50. Falukorv med stuvade makaroner (Rond 12)
Falukorv med makaroner

Ja jag miss­anpassar ofta allt, till och med falu­korv och makaroner. Allt bli enklare då.

Nej inget har hänt.

Korrekt, det hände inget igår. Har inte till­räck­ligt med kortis­on i omloppet för att hitta på något dumt heller, vilket är bra.

Tänk då hur lite som hände förrgår och ändå fick jag ihop en inlägg så förstår ni hur lite som hände igår. Ingenting, jo jag skurade lite trall och städade lite. Livet är inte så inne­hålls­rikt just nu.
Idag vinglade jag ner på byn för att handla en Kicki­festis och lite från Coop. Gick även förbi biblan för att skriva ut lite saker och för att se om det hade något kul på gång. Båda sakerna sket sig. Glömde min vana trogen hälfen av saker och ting, får testa imorgon igen. Det hände ingen­ting spänn­ande på biblan.
Biblotekarierna var som jag, hungriga. Hann knappt komma in så var två på mig som iglar. De kanske också har ett inne­hålls­löst liv just nu.
 

Nu är jag klar efter ett glas vin, är som jag skrivit tidigare billig i drift. Jag före­drar att det händer något. Sitter med mitt med­ici­nschema, ned­trappning på kortis­on och upp­trapp­ning av Tegretol.
Nästa vecka ska jag och min läkare prata framtid, det behövs.

Fredag, kl. 19:21. Tegretol och alkohol (Rond 12)
Vinglas med vin, fotograferat underifrån

Inte dåliga nyheter, mer konstiga om det nya läke­medlet Tegretol Retard

”Du bör inte dricka alkohol vid behandling med Tegretol / Tegretol Retard eftersom läkemedlet kan ge minskad förmåga att tåla alkohol.”

Källa: FASS

Kallar det Tegretol Retarded.

Det kanske är därför jag är extra billig i drift just nu.

Det står däremot inte att det kan vara farligt eller dåligt för själva be­handl­ingen tillsammans med andra läkemedel, bara att man blir billig i drift. Det har jag varit i tre år.

Skål!

Lördag, kl. 12:02 Myggor och leukemi (Rond 12)
Mygga som suger blod

Myggor

En positiv sak med leukemi är att myggor inte verkar vara intr­ess­erade av mig längre.

Inte ett enda mygg­bett i sommar. Igår kväll var det några myggor som surr­ade runt men de orkade inte ens landa och ta ett smak­prov.
Myggor kanske tror att leukemi smittar. Värd­ena är ok, men tydligen inte till­räck­ligt för myggorna. Det kan också vara någon sub­stans från något läke­medel som de inte gillar.
Det vore kul att testa, kanske ränna runt naken vid Nedre Dal­älven och se vad som händer. Om du blivit biten så är det nog ett tecken på ett friskt och bra blod.
 

Edit, kl: 20:02
Lite om Tegretol, som jag ska trappa upp enligt schema. Istället trapp­ade jag ner dosen. Igår kväll efter kvälls­med­ic­inen fick jag svårt att andas och hugg i bröstet.

Tegretol

Är ganska säker på att det beror på Tegretol då det är det enda nya i med­ic­in­listan och sym­tom­en är som tyd­lig­ast en stund efter intag.
Ska ta upp det med HQ nästa vecka. Nu mår jag bra men har fort­farande lite svårt att ta djupa ande­tag utan att det hugger till. Men det tar jag på måndag, nu är det helg.

En kul bi­verk­ning av Tegretol är dubbel­seende, dubbelt dubbel­se­ende borde väl…

Söndag, kl. 20:45. Hugg i bröstet (Rond 12)
Söndag, kl. 20:45. Hugg i bröstet (Rond 12)

FulRydberg

Det har inte hänt något värt att berätta mer än ett mattips.

Har fortfarande lite problem med att ta djupa ande­tag utan hugg i bröstet men det har blivit bättre. Igår kväll fund­erade jag på om det kan vara något med hjärt­at och borde åka in. Det blev inget då jag inte var sugen på en till helg på akuten.
Läste på 1177 att det kan vara muskel­spänn­ingar så jag testade att ta en lång varm dusch och 2 alvedon och då för­svann hugg­en nästan helt. Men jag lovar er vän­liga själar som hörde av er att ta upp det med min läkare i veckan.
 

Ett mat­tips som Markus Aujalay hade är Ful­Rydberg, super­gott! Med äggula och senaps­grädde med Colmans senaps­pulver och en nypa socker är magiskt gott. Lite peppar­rots­känsla i sin styrka, som far genom näsan. Annars exakt som en riktig Rydberg men med falu­korv. Tror en vegitarisk variant kan bli ännu god­are med svamp eller / och halloumi.

Måndag, kl. 11:23. Akuten Enköpings lasarett (Rond 12)
Väntrum, Enköpings lasarett, akuten

Väntrum på akuten på Enköpings lasarett, betydligt lugnare än Akademiska sjukhuset i Uppsala

Det får bli en sväng till akuten ändå, FAN VAD ROLIGT!

Nej jag är inte en envis gubbe, men var ju på akuten förra helgen och det är inte spänn­ande.

Efter att ha pratat med min Kontakt SSK på BMT och min Super-SKK hos Bålsta­Doktorn som är gammal Akut-SSK + att min läkare vill att jag åker in för att ut­reda / ute­sluta vad det handlar om, så jag ger mig och åker in, trans­port be­ställd. Vad Kul!

Tänkte testa Enköpings Akut den här gången, det kanske är mindre tryck där och kul med om­växl­ing. Borde ge mig av asap medans det finns speci­al­ister är på plats. Kul!
 

Edit, kl. 20:44

Jaha lungemboli, check.

Jaha, då ska vi se sa blinda Sara. Det var bra att jag lyssnade på de som har koll och åkte in.
Röntgen hittade en propp i lungan (lung­emboli). Så atte, nu står jag på blod­för­tunn­ande också. Alltid är det något hörni. Det som var positivt var att det inte hade något med hjärtat att göra.

EKG Enköpings lasarett.

Hur som helst så blir jag kvar Medicinsk avd 1… för­hopp­ningsvis bara tills imorgon. Det är samma av­del­ning som jag var på för tre år sedan efter att man hittat tumören (andra inlägget i bloggen).
Mitt rum känns lite mer Tjernobyl än det jag hade för tre år sedan, det kanske är inne med ve­mod.

Patientsal Enköpings lasarett

Dag­rum­met ser lika­dant ut och pusslet jag började med sist jag var här (ca. 3 år sedan) finns kvar. Har inte be­stämt om jag ska börja om.

Dagrum, Enköpings Lasarett.

Personelen är som vanligt 10/10 både på akuten och på av­del­ningen. Nu ska jag be om fler mackor för det blev dåligt med mat idag.
 

Edit, kl. 21:29

Och vad fan handlar det här om?

Någon åsna har lagt böcker i ”mitt” pussel så kart­ongen spruckit och det ligger pussel­bitar över­allt i hyllan. Det fanns några andra pussel på 2000 och 3000 bitar, Hallå personal! Max 1000 gärna 50 bitar hade varit lagom.
Jag får roa mig med ett peka klicka spel iställ­et. Vilken trist ut­veck­ling det är i sam­hället nu, t.ex. när folk lägger böcker i pussel­lådor, det borde vara kriminellt.

Tisdag, kl. 05:34. Lungemboli (Rond 12)
Frukost på Enköpings lasarett

God morgon

Ja här sitter jag och dricker varm choklad och äter en degig skoga­holms­limpa i dag­rummet och tittar på Fråga doktorn, sämre kan man ha det. Man kan också ha det bättre, t.ex. inte titta på Fråga dokton eller att sova. Sov några timmar men nu hugger det en del så jag sket i att ens för­söka somna om efter kont­roller och prover.
Idag tar vi en timme i taget och hoppas att prov­erna visar att jag är klar och får åka hem. Oftast stämmer Borta bra men hemma bäst, fast ibland är hemma sämst om man behöver hjälp.

Imorgon ska jag till Ackis och träffa min läkare.

Uppsala ja, det skjuts en del där nu, man kanske ska ta med sig en vit flagga.
Undrar lite hur det går med blod­för­tunn­ande och LP, den som lever får se. Spänn­ande.

Onsdag, kl. 15:32. Läkarbesök (Rond 12)
Onsdag, kl. 15:32. Läkarbesök (Rond 12)

Bra nyheter

Idag vaknade och klev upp som en normal männ­iska. Den nya med­ic­inen Eliquis har gjort nytta i natt och löst upp proppen eller snarare små propp­arna som fastnat i lungan. Fantastiskt skönt att kunna andas norm­alt och inte få ågren när man känner att en nys­ning eller host­ning är på in­gående. Det var ingen lek. Ynkligare host­ningar är svår­are att hitta. Testa själv att hosta så lite som möjligt men ändå hosta, det blir rätt fånigt.

Lite sämre nyheter

Skönt att vara lite normal tänkte jag tills jag ramlade på väg ner till taxin till Ackis. Ingen fara, bara ett litet skrubb­sår, men att ramla igen kändes sisådär.
 

På BMT träffade jag min be­hand­lande läkare

Det har ju hänt en del sedan vi sist sågs, så vi pratade om livet… och om bös som strul med högra sidan av huvudet efter strål­ning av Cavum Meckeli (en nerv) och små­proppar i lungan, som till­sammans resulterat i två besök på akuten. Så vi hade mycket att prata om.
Grund­planen var att börja nästa be­hand­ling med något som börjar på R… som jag glömt namnet på. Men vi vill att det sen­aste böset lugnar ner sig först. Sen kör vi. LP glömde jag bort, det blev ingen iaf. Känns som vi varit med om det förr, att det inte alltid blir som vi tänkt. Läkar­uppföljning redan om en vecka.
 

Nu har jag fått re­kom­mend­at­ionen att vara extra för­sikt­igt med… allt, den när­ma­ste veckan efter­som vi kör med en hög dos av Eliquis.
Gissar att jag kommer tänka på att vara försiktig så mycket att jag kommer skära mig extra mycket när jag håller på i köket. Tänk inte på en rosa elefant.
Sen drar vi ner på Tegretolet från 4 till 3 tabl. då det kan vara en orsak till att jag ramlar lite random.

En dag i taget som vanligt.

Torsdag, kl. 16:12. Eliquis (Rond 12)
Halsband, Eliquis

Fick ett ganska fult halsband

Det kommer hänga i hallen, på samma krok som min reflex som jag fick av McDonalds sist jag åt en Happy meal.

Nej då jag är inte anti, kommer använda hals­bandet när jag ska iväg på äventyr.

Idag har jag fikat i solen med Magnus, han var hygglig och post­ade lite saker, ni vet papper, kuvert och fri­märke, nästan lite exotiskt. Jag vill inte vingla iväg på några längre ut­flykter den här veckan med mycket Eliquis i om­loppet. Om 5 dagar halv­eras dosen så då kan jag ramla utan att det gör något. Det lilla skrubb­såret jag fick igår tog lång tid på sig att koagulera.
 

Annars har det inte hänt någonting. Jo jag ska nog få låna en käpp / krycka för vinglet från Region Uppsala. Kul.
 

Edit, kl. 21:16

Har alltid varit uppe och gjort vikt­iga saker sent in på natt­en tid­igare men nu ligger jag redan i bingen.

Är trött, t ex. som tidigare idag när jag skrev dagens blogg­in­lägg kom det små micro­tupp­lurar på bara några sekunder… tror jag, det måste se rätt roligt och ofokuserat ut.

Fredag, kl. 15:24 (Rond 12)
Fredag, kl. 15:24 (Rond 12)

Sjusovarn

Hej och hå, igår somnade jag okristligt tidigt, före kl. 22. Vaknade av att min vänliga granne ringde på dörren runt 11-tiden.

Ställde ingen väckar­klocka efter­som jag la mig så tidigt, det funkade tydligen inte, 13 timmar och vem vet hur länge jag hade fort­satt sova om min granne inte ringt på dörren med smör­gås­pålägg i handen. Tack Christina och Gillis för smör­gås­pålägg och att ni blev min väckar­klocka idag.
En förklaring varför jag är trött beror troligen lungemboli, tror jag.
 

Idag har jag tittat på fira­ndet av Kungens 50 år på tronen och på reg­er­ings­för­klar­ingen. Som van­ligt pompösa ord om hur allt borde vara och fung­era.
Visst vore det upp­ig­gande om SVT tog in andra än samma gamla expert­tyckare om och om och om och om igen. De är lika för­ut­säg­bara som politikerna. Men som jag skrivit tid­igare; det är en annan blogg, här för­söker jag hålla mig till saker jag själv upp­levt och kan t.ex. sur­deg och bak­ning.

Resten av dagen ska jag för­söka hålla mig vaken med att styra upp mina hög­talare som betet sig lite märkligt den senaste tiden.

Det blir en lagom aktivitet. Till middag blir det ingen aning eller något från Foodora.
 

Edit, kl. 22:11
Det rör på sig, såg på 1177 att jag redan fått tid hos fysioterapeu-prutten… (sjuk­gymnast) Jag har något som kallas för dropp­fot.


Journalen
Antecknad av
XXXXX (Läkare)
Praktikertjänst BålstaDoktorn, Praktikertjänst AB

 
Remiss från
Remiss ifrån hematologen inkommit som vill att våra fysio hjälper till med bedömning av hjälpmedel samt råd och träning avseende droppfot.
 
Patienten har ett recidiv med CNS engagemang av akut lymfatisk leukemi efter stamcellstransplantation. Har nu utvecklat en svaghet i dorsalflexion höger fot. Känner att balansen försämras och har ramlat vid ett par tillfällen.
 
Är dessutom nyinsatt på hög dos blodförtunnande läkemedel p g a lungemboli.
 
Jag lämnar remissen vidare till fysio för inbokning.

”Dropp­fot inne­bär en för­sämrad förmåga att dorsal­extendera i fot­leden och är ett symtom vid ett stort antal till­stånd i den neuro­musku­lära rörelse­apparaten. Dropp­fot leder till funk­tion­ella bort­fall som med­för stora kon­sekv­enser för pati­enten. Gång­förmågan för­sämras, vilket med­för att pati­enterna kompens­at­oriskt måste flektera i höft och knä samt supinera foten när de går. Fall­risken ökar, och pati­enter med dropp­fot upplever ofta en ostad­ig­het och osäker­het, som kan med­föra att de inte vågar gå ut”Källa: Läkartidningen

En ganska bra be­skriv­ning, det känns lite svaj­igt helt enkelt.

”Men lyft på fötterna männ­iska” är något jag säger till mig själv rätt ofta nu­för­tiden. Å nog vågar jag gå ut all­tid, bara inte just nu när jag är extra blödig… bok­stav­ligen.

Jaha, nähä, man kanske ska tänka på refrängen… klockan är ändå över tio. Det är ju en dag imorgon också.

Lördag, kl. 14:30. Eliquis, blod­för­tunnande (Rond 12)
Kungliga kortegen i stockholm 2023

Idag hade jag tänkt be­rätta lite om blod­för­tunnande läke­medel.

Men efter att ha läst broschyren i Eliquis start­kit, FASS och 1177 så ång­rade jag mig. Det gick liksom över gränsen av tråk­igt och det är ju ändå lördag. Vet inte hur jag tänkte.

Åter­kommer om det händer något mer spänn­ande. Den kungliga kortegen som startade precis är on par med blod­för­tunn­ande. Förlåt alla rojalister och monarker, menar inget illa.
 

Edit, kl. 21:14
Calzone

Det blev en Calzone till middag, en av mina favorit­pizzor. Det är kanske inte var så spänn­ande men håll i er, för nu växlar vi upp några växlar.

Här är Sveriges top 10 populär­aste pizzor

”Foodora släpper årligen ”Pizza­rapporten” som baseras på de miljon­tals pizzor man lever­erar hem till hung­riga svenskar varje år.” Källa: Listor.se1. Kebabpizza
2. Vesuvio
3. Hawaii
4. Capricciosa
5. Margherita
6. Calzone
7. Funghi
8. Kycklingpizza
9. Bussola
10. Mexicana

Hoppas ni kan sova efter den här adrenalinrushen.

Söndag, kl. 16:34 (Rond 12)
Söndag, kl. 16:34 (Rond 12)

Vilket väder

Idag kom Christopher och hans rara döttrar förbi på fika på en soldränkt balkong.

Småsaker som fyller livet med trevligt och bra. Känner mig riktigt gammal när jag kom på mig själv när jag tjatar om de vill ha något. En av tjejerna ville inte ha något alls, det slutade med att stackarn satt med ett glas lemonad i handen. Göta Petter Lemonad! Det är ju sånt som 91:an Karlsson drack väl? Helvete också.
Minns när var liten och besökte mormor, ”ta en kaka till” och tänkte; nu får du ge dig, kan jag få tugga klart min femtioelfte kaka. Nu håller jag på med samma terror själv.
Näe man kanske ska baka en tigerkaka för här kan jag ju inte sitta och få fyrkantiga ögon, hur skulle det se ut.
 

Annars rullar det på, eller snarare lunkar på. I veckan blir det rutin­prover och läkar­samtal som tro­ligen kommer hand­la om hur vi går vidare nu när vi verkar fått ordning på sido­böset, peppar peppar. Till middag blir det en halv calzone från igår.
 

Edit, kl. 19:56
Oj oj oj, spännande i bord­tennis (eller ping pong som det egen­tligen heter) på SVT2, final mot favorit­tippade Tyskland, vi leder med 2-1. Är inte ironisk, jag tycker det är spänn­ande på riktigt trots att det handlar om en typ av sport­boll. Lite kul att tysken som spelar nu heter Boll i efter­namn.
 

Edit, kl. 21:56
Just det, jag skämtade om tigerkaka tidigare idag, men det blev faktiskt bakning tidigare ikväll, inte tiger­kaka men en karde­mumma­kaka.

Måndag, kl. 20:16. Läkemedelslista (Rond 12)
Måndag, kl. 20:16. Läkemedelslista (Rond 12)

Snooze världens bästa och sämsta upp­finning.

Idag har jag måste jag sagt ”Snooze” tolv gånger i sömnen då jag bad Google assistenten om väck­ning klockan 8 men vaknade och klev upp först klockan 10. Eller så har jag inte hört oväsendet alls helt enkelt, det är sånt vi aldrig kommer få veta.

På sön­dagar brukar jag dela dosett, idag blev det idag. Det är en hisklig massa piller men alla har en viktig funk­tion. Vid varje läkar­samtal brukar vi gå igenom läke­medels­listan så den inte bara rullar på. Vi strävar efter att listan ska vara så liten som möjlig. Bland annat så har vi nyligen avslutat kortis­on helt utan någon smärta i öga eller huvud. På onsdag halv­erar vi det blod­för­tunn­andet, det känns också bra.
 

Nu ska jag göra mig en varm macka och glo på tv.

Tisdag, kl. 12:20. Pussel (Rond 12)
Tisdag, kl. 12:20. Pussel (Rond 12)

Är hösten här nu?

Vilket deppigt väder, en taxi­chaufför sa att han fick skrapa bilen tidigt i morse i Uppsala. Alltså hög tid för växt­erna att komma in från från balk­ongen, vad trist.

Det blev väldigt lite Växt­nytt den här sommaren, min ambition om ett­åriga växter som man kan äta glömdes bort och jag har varit klok och inte köpt på mig några nya, mina tre växter är precis lagom. Det är också sånna som över­lever länge om jag skulle hamna på sjukan.
 

Idag har jag tagit rutin­prover och ätit fru­kost, hoppas det händer något mer idag.

Livet blir vad man gör det till.

Nu kom jag på något som jag tänkt på ett tag, ett pussel vore trevligt att pyssla med i höst­mörkret, kanske med en kopp varm choklad. Det kan också vara en rom­ant­iserad bild av höstmys, vet inte, det kostar ju inget att testa, jo ett pussel.

Har redan hittat ett pussel jag gillar ”Another Day on the Farm”, kul med korna där, 1000 bitar är lagom. Om jag får blodad tand steppar vi upp till 2000 bitar, vad spänn­ande.

Någon som vet hur stort om­spel­nings­värde det är på ett pussel?

 

Edit, kl. 21:35
Står och brassar pann­kakor och tittar på Oxygenards stream, steker fort­are än vad jag nallar, vilket är bra då tanken är crepes imorgon. Asså ny­grädd­ade små pann­kakor med strö­socker å lite smör, bland det godaste jag kan komma på… just nu iaf. Det kanske inte blir några crepes imorgon.

Pannkakor

Onsdag, kl. 10.56. Läkarsamtal (Rond)

Läkarsamtal

Idag, sen efter­middag är det läkar­samtal. Tycker lite synd om min läkare som är en ut­märkt läkare men som först och främst är specialist inom hem­ato­login.

Hennes planer i kriget mot huvud­dia­gnosen störs hela tiden av mitt sido­bös. Bös som den senaste tiden handlat om trigeminusneuralgi (strål­ning, kortison och Tegretol) och lung­emboli (blod­för­tunn­ande).
 

Nu hoppas alla be­rörda att sido­böset är under kont­roll så vi kan gå vidare i kriget mot huvud­diag­nosen. Åter­kommer ikväll om planerna för den närmaste tiden. Preliminärt, vi har ju lärt oss att allt inte blir som vi tänkt alltid.

Crepesen då?

Efter för mycket nallande av pann­kakor kändes inte värt att göra någon fyll­ning till de få pannkakor som fanns kvar. Det blev en lyxig fruk­ost istället.
 

Edit, kl. 20:45
Då ska vi se, det som gäller nu är att trappa ut Tegretol under två veckor. Vi börjar imorgon med 2 tabletter och om en vecka 1 tablett. Nu hoppas vi på att strålningen gjort nytta och att värken inte kommer tillbaka.
An­ledningen är för att Tegreol typiskt nog reducerar effekten av ett läke­medel som ingår i nästa steg. Alltså, ned­trapp­ning av Tegretol under två veckor och sedan be­hand­ling av leukemin. Kommer värken tillbaka får vi tänka om… igen. En dag i taget som vanligt. Det bli bra.

Torsdag, kl. 20:55 (Rond 12)
Sol i september

Inget nytt under solen

Idag har jag varit trött och tupp­lurat fram och till­baka men ändå fått lite jobb gjort under mina vakna stunder. Min teori om var­för jag är trött är sviter efter lung­emboli och att kortis­onet är helt ut­fasat sedan fem dagar till­baka.

Vilket väder och imorgon ska det bli lika fint. Det enda som hänt idag är att jag tupp­lurat och fått lite jobb gjort. Det är allt som hänt idag. Det som inte har hänt idag var att träffa en bi­stånds­hand­läggare för pappas hem­tjänst, det blev in­ställt till nästa vecka pga. sjuk­dom, tydligen är det inte bara jag som kan vara sjuk. Apropå bi­stånd, idag höjdes styr­räntan… igen, snart behöver jag också träffa någon någon från kommunen. Man blir inte rik av att vara sjuk.
 

Till middag blev det en omellett som blev jätte­ful, som jag inte fotade. Men hellre ful och god än snygg och ogod.

Fredag, kl. 18:53. Thimbleweed Park (Rond 12)
Fredag, kl. 18:53. Thimbleweed Park (Rond 12)

Idag höll jag på blåsa iväg från balkongen

Så jag gick in och somnade. När jag vaknade spelade jag Thimbleweed Park varvat med tupplurar, sen gick den dagen. Jag får jobba imorgon istället, för mig är alla dagar lördag eller måndag.
Nu tittar jag på fotboll, Sverige mot Spanien. Det enda jag har lagt märke till är några publiken skriker ”Andra sidan är ni klara” som inte besvaras, sånt tycker jag är kul. Nästan lika kul är att Sverige gjorde mål precis 1-0. Spännande.
 

Edit, kl. 19:11
Nu gjorde Spanien mål. Så nu leder Spanien. Skoja bara. Kul va? Eller jag skojade inte om att Spanien gjorde mål utan att Spanien leder.
 

Edit, kl. 19:21
Nu är det halvtidsvila, man kanske skulle bli expert­kommentator. Det går ju bra det här.
 

Edit, kl. 19:43
Det ser ut som spanjorskorna haft blåbärs­krig under halv­tids­vilan.
 

Edit, kl. 20:10
1-2 till blåbärs­krigarna, sen gjorde Sverige mål några sekunder senare. 2-2 oj vad det går undan.
 

Edit, kl. 20:28
Blå­bärs­krigarna vann, grattis. Vad betyder det här för OS-kvalet då? ska nog inte bli expert­kommentator.

Lördag, kl. 15:44 (Rond 12)
Lördag, kl. 15:44 (Rond 12)

Bra TV-helg för alla som gillar golf

Kul att SVT direktsänder hela Solheim Cup, 11 tim idag och 12 tim imorgon. Synd att de inte sänder Ryder Cup, man kan inte få allt, hur skulle det se ut.

Idag har jag som ni för­står tittat på golf och faktiskt jobbat. Golf är en sån sport som gör sig bättre på tv än på plats, enligt mig. Så en slö men bra dag i soffan med golf, tupplurar och jobb.
Man segar till rätt hårt av inaktivitet så till middag lutar det åt en burgare, pizza eller asiatiskt i samarbete med Foodora. Tidigare skrev jag att alla dagar är lika oavsett om det är helg eller vardag. Det tar jag tillbaka då det rättfärdigar mitt slappa beteende, det är ju ändå lördag.
 

Edit, kl. 20:37
Har fortsatt med tv och jobb. Golfen blir spännande imorgon, 8-8 inför söndagens singlar. Det börjar kl. 11 på SVT och håller på i ca 12 tim, vilken lyx. Ikväll tänkter jag se Boy from Heaven med Fares Fares på SVT1 kl. 22:35 och sen Kvinnan i rummet, också den med Fares direkt efter. Fares är 10/10. Mycke tv nu.
 

Det blev min vana trogen en Calzone men special den här gången. Den var god men jag föredrar ändå den vanliga då jag tycker räkor och skinka inte funkar så bra ihop. Nästa gång får det bli en vanlig. Spännande.

Calzone

Söndag, kl. 16:35 Solheim Cup (Rond 12)
Söndag, kl. 16:35 Solheim Cup (Rond 12)

Solheim Cup hela dagen och lite kär i Caroline Hedwall nu.

Vilken champ, hon har inte vunnit sin match än men jag tror ingen­ting kan stoppa henne nu.

Skiter i om Europa eller USA vinner, det ända jag bryr mig om är Caroline Hedwalls match.
 

Edit, kl. 16:52
Caroline vann, hon är all­tid bäst när det gäller. Det ser tufft ut för Europa men som i alla sport­bolls sporter så är boll­en rund och allt kan hända.
 

Edit, kl. 17:17
Europa vann! Oj vad det kramas, det kramas i Ryder Cup också men inte i när­heten av det här kram­kalaset. Kul!
Nu ska stack­arna som fort­farande är ute på banan spela klart sina matcher bara för re­sul­tat­proto­kollets skull. Det måste kännas halv­spänn­ande, de vill ju bara vilja springa till klubb­huset och dricka champ­agne eller gravöl. Tycker att spel­arna borde få dela på resten av match­erna sins­emellan om de vill.
Spelarna borde kunna trolla regeln med att pegga upp på tee och sedan skänka varandra bollen, sen samma pro­ced­ur vid nästa tee tills det är klart.
Risken eller chansen att någon i regelkom­mittén hostar ut sina lös­tänder är nog 50/50, på St. Andrews 100%.
 

Edit, kl. 21:48
Till middag blev det korv stroganoff, halva pizzan från igår gick åt som nattmacka. Inte så spännande, men väldigt informativt.

Korv stroganoff

Just det, lyckades hålla mig vaken genom hela filmen Boy from Heaven igår vilket är ett topp­betyg från en trötter som mig. Finns att se på SVTPlay.

Söndagspyssel

Har ni något söndags­pyssel inför veckan? Mitt pyssel är att dela dosett, tycker det är ro­giv­ande och inte alls så tråkigt som man kan tro.
I veckan ska jag nog köpa det där ko-pusslet jag skrev om tidigare. Har redan börjat rensa ett bord.

Söndagspyssel

Inte för att skryta men dosetten är en Ferrariröd Maxi dispenser som är CE-märkt. Den absolut bästa dosetten som går att köpas för pengar enligt personalen på Apoteket hjärtat. Fint ska det vara.

Måndag, kl. 14:50. Kantareller (Rond 12)
Förvällda kantareller

Kantareller

Min snälla granne Christina kom över med några ton kantareller.

Det var så mycket att jag måste frysa in 3/4, man vill ju lixom fort­sätta att tycka om svamp. Nu är kant­ar­ellerna för­vällda och står och sval­nar innan de åker in i frysen. Visste inte att svamp bör för­vällas innan men nu vet jag det.


Förvälla kantareller
Kantareller som ska frysas in måste först värmebehandlas för att inte bli för­störd av enzymer, samt be­hålla smak och kon­sis­tens.
 
För­koka svampen i sin egen vätska till­sammans med 1/2 tsk salt per liter svamp.
 
Lägg svampen i stek­panna och låt sjuda 10 minuter. Till­sätt lite vatten om svampen är torr.
 
Låt svalna, för­packa i påsar och frys sedan svampen.
 
Källa: Allt om Mat

Det blev en stående kant­ar­ell­toast till lunch. Ikväll blir det rester, *Beep* vad duktig jag är på noll mat­svinn, för­vånar mig själv fakt­iskt.

Kantarelltoast

Tisdag, kl. 19:05 (Rond 12)
Tisdag, kl. 19:05 (Rond 12)

Finbesök

Idag fick jag finbesök av: Malte, Bosse och Andreas. Håll med om det låter som en barnbok.

Den skulle kunna börja så här:
 
”Bosse och Malte vill ha roligt och äta kanelbulle.”
 
”Vad tråkigt att det är Andreas som bestämmer, för han är tråkig.”
 
”Vilken tur att farbror Yang är så bra, för han bjuder på skinka.”
 
”Nu är Andreas roligare för han orkade inte äta upp hela sin bulle.”
 
”Bosse och Malte delar på Andreas bulle så rättvist som möjligt.”
 
”Nu är alla glada, mätta och trötta, tröttast är farbror Yang för han är sjuk.”
 
”Nu har alla gått hem utom farbror Yang för han är ju redan hemma.”
 
”Nu luktar det lite hund hemma hos Yang, vilken tur att han tycker om det.”
 
”Imorgon ska vi ta reda på varför människor plockar upp bajs och lägger det i en påse.”
 

Nu ska jag fixa middag, oklart vad. Tiden rinner lätt iväg när man har flow som författare.

Torsdag, kl. 16:47 (Rond 12)
Torsdag, kl. 16:47 (Rond 12)

Pussel

Ja men titta, idag hämtade jag ut mitt efter­längtade pussel, är på riktigt pepp.

Sluta vara så orimligt peppad över ett pussel, har jag slutat säga till mig själv, för jag är på rikt­igt pepp. Man kanske ska göra en un­box­ing­video när jag drar bort plasten från kart­ongen och kont­roll­räknar att alla pussel­bitar finns med innan jag drar igång. Det kan bli en lång video för sist jag delade dos­ett tappade jag räkn­ingen flera gånger.

Vilken fest med pussel ändå, fram med an­teck­nings­blocket för det kan bli riktigt intr­ess­ant en tid fram­över.

 

Edit, kl. 22:03

Idag är det damer och kor som stått för under­håll­ningen.

– En dam frågade ”Jobbar du här?” till en SSK i arbets­kläder som ropade upp hennes namn i ett vänt­rum. Hörde inte vad SSK svarade men gissar att hon tänkte på björn­skitar­frågan.
 
– Två damer vid entrén på Ackis… ”Folk går så elegant nu­för­tiden, inte går jag så­där”… andra damen ”Nej du kan ju knappt gå alls”.
 
– När jag lyfte upp locket till pusslet så blev det ett bak­sug som lät som en ko.

Kor

Små saker som gör livet roligt att leva. Nu ska jag vända pussel­bitar och sort­era färger. Eller så tar jag det imorgon, känner mig mer redo för soffan.

Fredag, kl. 15:17 (Rond 12)
Pussel

Då är vi igång med pusslet. (Dag 1)

Om jag gått och blivit galen? Nej då, vill bara dela med mig av ett spännande projekt.

Nu har jag börjat med för­be­red­elserna för pusslet. Mitt pussel fanns inte med på howlongtobeat.com. Nej ingen tids­press här inte, det får ta den tid det tar. Det är lite av grejen med det här pro­jektet, ana­logt i lugn och ro.
 

Nästa steg är att färg­sort­era. Tänkte börja med himlen som är roligt och avsluta med det rolig­aste som givet­vis är korna. Men först ska jag färg­sort­era och leta efter hörn till­samm­ans med Ryder Cup och en kopp kaffe.

Pusselbitar

Edit, kl. 23:10
Det blev ingen färg­sort­ering som tidigare utlovats, bara Ryder Cup och kaffe.
Jag började fakt­iskt men Ryder Cup var otroligt nog mer spänn­ande. Imorgon tar vi nya tag.
Kollade upp och det färdiga pusslet mäter ofatt­bara 68 x 49 cm, alltså typ lika högt som 3 Empire State Building staplade på varandra eller som 4 fot­bolls­planer fram och till­baka till månen 8 gånger. Så nu måste jag tänka om kring logi­stik och upp­lägg av pussel­bit­arna innan vi drar igång på allvar. Himla tur att jag kollade upp innan vi börjar ändå.

Lördag, kl. 18:11 (Rond 12)
Lördag, kl. 18:11 (Rond 12)

Pussel (Dag 2)

Det är svårt, det här är allt jag lyckats med på en dryg timme.

Har försökt få ihop hela översta raden men länd­ryggen ville ta en paus. Ett rygg­skott vore just snyggt. På akuten: ”Vad är det nu då?”. Nej jag åker inte in för ett rygg­skott, någon *BEEP* ordning och reda får det ändå vara. Jodå, jag vet hur ryggskott kan kännas, behövde hjälp att komma ur sängen och att få på mig strump­orna under veckas tid. Det var inte mitt fel utan en tjockTVs.
 

Tillbaka till pusslet. Bra respons i bitarna, man känner direkt vilka bitar som passar och inte passar ihop. Våld och yolo funkar inte, det går heller inte att fuska som jag sett andra göra i patiens.
 

Igår var det ett stolp­skott som hade en önskan om pussel­projektet.

Gareth på Discord

Vi får se, det beror lite på hur lång tid pusslet tar innan det blir pin­samt.

Annars då?

Allt går enligt plan, ingen värk eller nya proppar. Även ned­trapp­ningen av Tegreol (nervis), Eliquis (proppis) går bra och kortison har jag klarat mig utan i typ två veckor.
På tis­dag ska jag träffa fysio­tera-prutten för å se hur vi gör med dropp­foten. Tycker att både fot och ben blivit bättre, det kan också bero på att jag har vant mig att gå som Ragnar i Kalles klätter­träd.

Den 6/10 är Tegretol helt ut­trapp­at, då kan vi gå vidare med behandlingen av huvudböset. Kanske redan nu i vecka. Om ni minns så krockar Tegretol med den nya med­ic­inen som jag aldrig lär mig namnet på och som ingår i Rond 13.
 

Edit, kl. 19:45

Ta-da!