AUGUSTI 2023

2023
Tisdag, kl. 17:21. Lumbal punktion (Rond 12)
Tisdag, kl. 17:21. Lumbal punktion (Rond 12)

Måste berätta om Jaha-hunden!

För några dagar sedan lät det som en hund sa ”Jaha” nedanför balk­ongen. Nu hände det igen. Undrar om hunden är glömsk eller om husse be­rätta­de något nytt. Det låter iaf. sjukt kul.

Donar som sagt på ballen och av­njuter en espresso efter ett besök hos Ackis och Polisen. Det blev LP för cell­räkning och en trippel (1-2-3 lag). Vi pratade om trombo­cyter och jag fick lära mig att 100 är gränsen för att göra en LP, jag hade 106. Vätskan var fin och klar enligt journ­alen så ingen stick­blödning, GG!
 

Efter en skön tupplur (obligatorisk ryggläge 2 tim efter LP) gick jag till polisen och hämtade ut mitt pass.
Ibland krävs det ett pass eller ett nationellt idkort för att skaffa nytt BankID. Av någon an­led­ning är körkort inte till­räckligt mycket id-handling för BankID. Tur att kör­kort fung­erar som id-hand­ling över­allt annars, även hos polisen… för att hämta ut ett pass. Inte kolossalt logiskt.

Har inte blivit mjuk i magen av alla jord­gubbar jag vräkt i mig den senaste veckan. Så jag köpte mer jord­gubbar och grädde på väg hem från Aina. Middagen kirrad!

 

Kl. 22:30
Till middag blir det en äggmacka och jordgubbar till efterrätt, börjar bli hungrig, måste bara se klart en spänn­ande CS-match mellan NAVI och Astralis. Båda lagen är mina favorit­lag och det är super­jämnt.

Nu är det en paus i matchen så tänkte be­rätta om dagens LP (Lumbal punktion) och hur det går till.

För­be­red­elserna för LP är att klämma och känna, måtta ut och markera stick­punkten, tvätta, bedöva och föra in nålen. Något jag har lärt mig genom åren är att läkare har kalla händer. Särskilt läkare från infektion, det kan bero på att jag ofta har feber när jag träffa dem. Men även när de gäst­spelat hos hem­ato­logen när jag inte haft feber har de kalla händer. Nog om kalla händer.
Vid för­be­red­elserna brukar jag hålla truten så läkaren kan kon­cent­rera sig. När nålen väl är på plats och man fått ut vätska till analysen och injicerar cyto och kortis­on super­sakta så då blir det lite dö­tid för samtal.
Idag frågade jag hur mycket rygg­vätska man har. De var snälla och sa att det var en jätte­bra fråga. Sen började spekul­ationer och kill­gissningar rulla igång, tre manliga genier i ett litet rum, vad kan bli fel. Vi kom fram till att det kanske typ handlar om några deciliter eller så… eller mer… kanske mindre. Bra jobbat va?
 

Nu har jag kollat upp och enligt Regionala cancer­centrum: ”Rygg­vätskan är en vätska som finns i huvudet och rygg­rads­kanalen runt och inuti hjärnan och rygg­märgen. Det finns runt 200 ml totalt och det pågår en ständig pro­duk­tion av vätskan.”
Så vi hade både rätt och fel.

Något de där­emot visste och inte var sena att berätta är att man har ungefär 5 liter blod. Hematologer asså, de är som de är de.

Onsdag, kl. 16:10. Frutti di Mare (Rond 12)
Frutti di Mare

Frutti di Mare, del 2

Clayan tog min efter­lysning på Frutti di Mare på allvar. Lagom är en dålig be­skriv­ning av Clayan. Han kommer hur som helst över med både in­gredi­enser och kunskap.
Så nu är alla vassa föremål, tänd­stickor och fin­porslin undanplockat. Det här känns bra, tryggt och bra, allt kommer ordna sig.
 

Kl. 23:35

Vaknade nyss. Ingen dog och maten blev supergod. Vi körde enbart på känsla och det var Clayan som höll i taktpinnen, han blev nästan lite dominant och körig ett tag.

Själv hackade jag lök, snittade scampi och bläckfisk samtidigt som jag ”lyssnade” när Clayan tänkte högt och gav order. Efter mat, vin och socialt umgänge var en gubblur oundviklig, man är ju inte 50 längre. Och ungefär så här gjorde vi.

Ingredienser: blåmusslor, scampi, bläckfisk, schalottenlök, vitlök, chili, vitt vin, krossade tomater som vi vattnade ur och pasta (linguine).

Vi började med att miss-anpassa allt, den här rätten ska gå fort att tillreda för att magin ska uppstå, tänk tjoff, så fort nästan.
Vi började med att koka en buljong på hälften av blåmusslorna. Sedan svettade vi av schalotten, vitlök och chili i massor med olivolja i en stor panna, samtidigt som pastan kokade. Sen åkte musslorna i tillsammans med buljongen, tomatkrosset och vinet. Strax efter scampi och bläckfisk. Slutligen pastan, och givetvis en klick smör. Klart och ska ätas pronto.
 

Vet inte om vi bara hade tur men jag tycker allt blev helt perfekt i konsistens och smak. Milda och rena smaker från havet med bra råvaror. Det här kommer jag göra igen, det är både enkelt och supergott, det enda som krävs är att miss-anpassar allt innan, sen är det bara köra. Lycka till!
 

Fredag, kl. 16:53 (Rond 12)
Fredag, kl. 16:53 (Rond 12)

Sarek, Niak

Seg

Är lite seg idag, igår var jag ännu segare, orkade inte ens ord­bajsa ihop ett inlägg om absolut ingen­ting.

Hem­ato­logen kände på sig att jag tro­ligt­vis var seg å ringde igår ikväll och bad mig ta prover idag.
Bålsta­Doktorn är som vanligt toppen och troll­ade fram en tid samma dag, nemas problemas där inte.
Värdena var fort­farande låga men sjunker inte längre. Tror gränsen för hem­ato­logerna går runt 90 i Hb, då brukar de vilja fylla på med piggare blod. Jag hade 107 så jag klarade mig med god marginal, skönt att slippa åka in till sjukan en fredags­efter­middag.
 

Istället för min vana trogen att ta en tupp­lur ryckte jag upp mig och lyckades vingla iväg med saker till en sop­station och handla.
Det jag inte lyck­ades med var att und­vika regn, inte heller att klä mig ord­ent­ligt, det ska ju vara SOMMAR nu. Lyck­ades heller inte köpa lagom mycket, var helt slut när jag kom hem. Det känns som ute på fjället, trött, blöt och frussen.
 

Ändå en härlig känsla att vara väder­biten och halvt mör­bultat. Särskilt med varm choklad och en ost­fralla på det. Vad bra man kan ha det ändå. Burr.
 

Lördag, kl. 17:05 (Rond 12)
Lördag, kl. 17:05 (Rond 12)

God dag och vilken dag sen.

Vilket väder det bjöds på. Idag har jag suttit på balk­ongen hela dagen och tom­glott på tutorials om SVG (Scalable Vector Graphic).

Var mer ut zonad än fokus­erad så jag lärde mig ingen­ting. Ändå rimligt efter­som jag fort­farande känner mig seg i kropp och knopp, plus att jag haft lite ont i lederna idag, ni vet som feber kan kännas.
Går­dagens CRP (sänkan) var bra och jag litar mer på Putin än min egna termo­meter från Clas Ohlson så jag låter det passera. Man känner själv om det är läge att åka in till infekt­ion, och där är vi inte på långa vägar.
 

Ikväll ska jag göra ett nytt försök att göra burgare med Max färdiga dress­ing. Det var går­dagens middags­plan men det slutade med chips och dipp. Risken är över­häng­ande att det ”bara” blir Hallon med grädd­mjölk. Vi får se och det kommer bli dagens bild.

Härom dan fick jag ett tips från en besökare om sommar­prataren Erik Grönwall som ”hade” samma diagnos. Tack för tipset.

Skriver med kanin­öron runt ”hade” efter­som man inte blir frisk­för­klarad så lätt tyvärr, 5 års efter­kont­roller tror jag det är. Hans sommar­prat var en väldigt relaterbar be­rätt­else.
 

Kl. 19:35
LOL tror allt att jag åkt på en liten sommar­för­kylning, led­värken är nästan borta men nyser och näsan rinner. Det känns fakt­iskt skönt med en normal sommar­för­kyl­ning. Har inte varit för­kyld sedan jag blev stor­sjuk efter­som jag varit för­sikt­ig mellan mina be­hand­lingar och pandemi.

Vicks halstabletter

Även om jag inte har ont i halsen så tog jag en hals­tablett och nu tänker jag vara kill­förkyld i soffan och titta på CS-semi­final­erna i Cologne.

Kan sakna den tre­kantiga formen som Vicks hade förr i tiden. Nästan lika dålig produkt­ut­veckl­ing som Santa Marias lock till deras krydd­burkar.

Grattis till Ence som spöade Vitality och är klara för final, lite stort!

Snart börjar nästa semi, Astralis vs. G2, Oj oj oj, det blir en match att se fram emot det.
Håller på G2 eftersom alla lag jag hejar på brukar förlora.
 

Kl. 23:20
G2 vann trots att jag höll på dem, det går tydligen inte att finta verkligheten.
Det blev en cheeseburgare till slut, hallonen får bli en lyxig frukost imorgon. Nu ska jag fortsätta att beta av min watchlista.
 

Söndag, kl. 15:55 (Rond 12)
Söndag, kl. 15:55 (Rond 12)

Är helt slut!

efter Sverige – USA matchen. Vilken rysare, första gången jag lyckats levitera tror jag. Ska inte spoila något.

Nu har jag pratat med bak­jouren och fått min blod­trycks­medicin kor­rig­erad för det är inte över än.

Snart börjar CS-finalen mellan ENCE vs. G2 Esports – IEM (Intel Extreme Masters) i Cologne. Till skillnad mot tidigare matcher som varit bäst av 3 kartor så är finalen bäst av 5 kartor. Oj oj oj, det blir BT-medicin som snacks.

Kl. 21:11 Står å donar middag och CS-finalen är precis klar, det blev tyvärr aldrig riktigt spännande så jag har BT-medicin kvar. Ska inte spoila något.

Till middag blir det mitt favorit kött, fläskkotlett. Den här gången med stekt potatis, coleslow och fulbea som tillbehör. Om någon har något tips på blomkålsrecept får ni gärna höra av er.

Måndag, kl. 23:04 (Rond 12)
Fläskfilé med coleslow

Go’kväll

har sänd­nings­uppe­håll över sommarna va? När jag var liten tyckte jag Café Norrköping med Ragnar var as­tönt­igt. Nu kan jag tycka att Go’kväll är lite trevligt. Det går åt ett håll, rätt eller fel? ingen aning. Den dagen jag sätter mig fram­för Landet runt hoppas jag någon säger till på skarpen.

Idag har jag pratat med min be­hand­lande läkare som är tillbaka. Tryggt.

Vi kör en till tjotta­blängare i slutet av veckan eller början av nästa. Vi kommer förmodlingen även göra en ny MR-hjärna när jag ändå är i krokarna. Värdena får gärna gå upp lite bara. Dagens prover hos vännerna på Bålsta­Doktorn visade fort­far­ande rätt skruttiga värden.
 

Så länge mtx (Methotrexate) har effekt är jag på! Alltså en vända till med det gula droppet för att hålla till­baka skit­cell­erna i CNS tills vi spikat en ny plan. Jag ser verk­ligen fram emot att trassla in mig i slangar och springa på tjotta som ett Jehu igen. Ni som hängt med ett tag vet vad det handlar om.
 

Imorgon eller på onsdag vet vi när, vart och hur höll jag på att skriva. Vart och hur vet jag Exakt, frågan är när.
Är fort­farande trött från be­hand­lingen för drygt 2 veckor sedan så kommer jag tro­ligen vara mer död än leva­nde efter ytter­ligare en påse gult. Säger som så många gånger tidigare, det är inget att hålla på så länge kroppen orkar, knoppen orkar.
 

Det blev en tidig middag efter­som jag var hungrig… tidigt. Fläsk kotlett igen, det gick ut­märkt två dagar i rad. Nu är kotlett­erna slut. Vad jag ska äta i veckan får bli en dag i taget-strategi tills jag vet när jag ska läggas in.

Som vickning gjorde jag en Fattig riddare, vilken Pärla ändå.

Fattig riddare

Onsdag, kl. 12:35. MR och Methotrexate (Rond 12)
Dummybild som föreställer ett rött penseldrag. Används när jag har dålig fantasi eller vill bespara alla med ytterligare en foto på kaffe.

Nu vet vi lite mer hur den närmaste tiden ser ut… ungefär.

Har pratat med min läkare och vi kör in­skriv­ning på sjukan imorgon.

Vår för­hopp­ning är en snabb­tid på MR redan imorgon och ett snabb­ut­låtande samma dag eller på fredag. Be­ro­ende på vad radio­logerna kommer fram till väljer vi be­hand­lings­metod efter det.

Be­hand­lings­alt­ern­at­iven det står mellan är samma som tid­igare med Metho­trexate (gula droppet) plus en trippel (1) i ryggen och/eller ett för mig nytt läke­medel som jag redan glömt vad det heter. Det enda jag minns var att det hette något som inte går att ut­tala, som vanligt. Läke­medels­namn har aldrig varit min starka sida.

1. Två sorters cyto­stat­ika och kortison i rygg­kanalen.

Om vi inte får någon tid för MR imorgon blir det permis över helgen och åter­komma på måndag.


Journalen
[…] Planen är att egent­lig­en ge ytter­lig­are en högdos Metotrexat men för att ska vara rimligt bör man titta så att inte det finns en progress på de mer solida tumör­för­ändringar som finns ( god effekt har ju fåtts på likvorfyndet men ska ju också korreleras till det för patienten mer besvärliga, solida för­ändringar i cavum meckeli och ………………..nerven ). Beslutet blir därför att skriva in patienten halv­akut för att göra en magnet­röntgen, om regress/stabilitet ses vidare med högdos Metotrexat, om progress sanno­likt fort­sätta intratekala behandlingar kombinerat med Venetoklax. Möjligen får man också lägga till Bortezomib. Som ett tredje alternativt finns intratekal DLI, tid­igare dis­kut­erat detta med klinisk immun­ologi men de har velat att sam­tliga andra alternativ ska vara ut­tömda, då får anses mer ex­peri­ment­ell be­hand­ling varför av­vaktas. Intagningssedel skrives.

 

Så idag ska jag roa mig med förberedelser. Ska städa så det är tipp topp när jag kommer hem. Hämta ut paket från Postnord. Packa leksaker. Köpa något gott till middag, grillad kyckling eller ribs vore rätt gott.

Kl. 15:10Om himlen öppnade sig prrcis när jag kom hem? Ja, vilken tajming. Sånna små­saker för­gyller. Lyckades även, för första gången tror jag… handla lagom mycket för min fysiska för­måga. Där­emot lyckades jag inte handla det jag skulle. Något grillat glömde jag helt efter­som jag är sämst på att komma ihåg saker och ting. Skulle ju bara köpa mjölk och något grillat, det kommer jag ihåg att jag tänkte. Kom hem med rostbröd, Ahlgrens bilar, hus­hålls­med­wurst, pommes, winer­bröd, glass och mjölk. Ett rätt ändå. Man ska inte strosa runt i mat­butiker. Det får bli varma mackor eller Foodora till middag, det blir bradet med.

Torsdag, kl. 18.05 (Rond 12)
Torsdag, kl. 18.05 (Rond 12)

Jaha, då är jag på plats

Hann knappt ta en kopp kaffe innan MR kallade.

Pers­on­alen skulle be­ställa trans­port men jag sa att jag både hittar och gärna går själv. Sen gick jag och satte mig fel väntrum. Ingen dog.
Pre­liminärt svar från MR visade ingen för­ändr­ing, den riktiga ana­lys­en är klar imorgon och kommer troligen visa något mer då jag själv känner att det händer och fötter något i huvudet. Det är nog små för­ändr­ingar som kanske inte syns på MR. Imorgon blir det LP och en trippel1. Sen får vi se om det blir permis över helgen eller om det blir mtx (det gula).

1 Två sorters cyto­stat­ika och kortison i rygg­kanalen.

Fredag, kl. 10:22. Permis över helgen (Rond 12)
Fotbolls VM 2023

Ligger och väntar på ronden och tittar på Sportboll.

Efter ronden blir det LP och trippel 1 samt besked om hur vi gör med allt.

Alltså hur den fortsatta be­hand­lingen kommer se ut och om det blir permis över helgen. För mig spelar det mindre roll, jag kör gärna på när jag ändå är på plats.
Nu gjorde Sverige mål, kul, men det är långt kvar. ”Vi får se hur det går, bollen är rund…” samman­fattade precis alla sport­bolls­intervjuer genom tiderna. Man ska inte intervjua männ­iskor som spelar sport. Jo Hurtig kan man intervjua, hon är kul. Kul också att Louise Epstein är domare, eller är det mitt höger öga som spökar igen.
 

Kl. 12:10

Nu är planen klar, det blir en liten permis, sitter nere på fiket i väntan på taxi i skrivande stund.

På söndag ska jag vara på plats för att vätskas upp och ställa in pH-värdet. På måndag morgon startar mtx (gula droppet). Be­hand­ligen är samma som jag gjorde sist, så typ 3-4 dagar. Efter 4 veckor kör vi en vända till. Göta Petter vad jag kommer vara opigg, har aldrig testat tre tjotta­blängare under så kort tid. Men jag vet hur det känns efter två gula. Nu ska jag hem och reka frysen.


Journalanteckningar
Slutsvar på MR hjärna och vidare behandling diskuterats av dr XXXX och dr XXXX. Tolkas som att det varken skett progress eller regress av solida förändringar i CNS. Plan således högdos Methotrexat på måndag. LP med intratekal trippel som preliminärt planerades till idag görs istället under pågående Methotrexat-infusion på tisdag 15/8. Patienten går på permission, åter på kvällen söndag 13/8. Får Natriumbikarbonat 1g 1 x 4 på söndagen. Får med sig 5 st Oxynorm 5 mg att testa mot huvud- och ögonvärk, ej testat detta tidigare.

1 Två sorters cyto­stat­ika och kortison i rygg­kanalen.

Söndag, kl. 09:35. Kissometer (Rond 12)
Söndag, kl. 09:35. Kissometer (Rond 12)

Permisen blev lite kortare än planerat.

Planen var att till­baka på sjukan ikväll men noll sömn fre-lör pga. värk i ögat och hövet gjorde att jag avbröt permisen. Har ingen­ting hemma att göra när det är som det är.

Väl på sjukan testade vi dubbel dos av smärtis (inte kortison) och det fung­erade. Inatt har jag sovit som en prins.
Symtomen varierar som van­ligt men idag är jag mer bort­domnad på högra ansikts­halvan än norm­alt, ingen smärta. Nu är jag in­satt på schema­lagd Alvedon och OxyNorm vid behov.
 

Annars är allt bra, sitter å blädd­rar fram och till­baka i lunch och middags­menyn men det dyker inte upp någon ny sida. Det lutar åt sill­tallrik till lunch och Kål­pudd­ing till middag, alt. kila ner till den lokala pizzerian nu när jag är slang­fri fram tills imorgon­bitti. Vi får se, som vanligt, kan inte skryta med att jag är super­pigg trots god sömn.
 

Kl. 16:44
Kom på något att roa mig med, en sk. Kisso­meter. Det blir spänn­ande för alla lätt­roade. Hmmmmm kommer nog kunna hålla mig för skratt efter ett tag då det är ett evigt spring inkl. mängd­mät­ning, pH-mät­ning, slangar och nu ska jag upp­datera Kisso­metern också. Vilken skitidé egent­ligen, kanske min sämsta sedan manna­minne.
Mät­ningen startar 06:00 då det för­sta droppet är på plats och slutar när mtx är mindre än 0,2umol/L.
Sedan får vi se hur länge kisso­metern håller i prakt­iken, för särskilt prakt­iskt kommer det inte bli.

Kissometer 2.0

Måndag, kl. 09:53. Methotrexate (Rond 12)
Dropp

Stora beslut. Nu flyttar kisso­metern till ” Övrigt ” så vi vet vart vi har den.

God morgon, nu håller jag på att vätskas upp, pH ligger på rätt sida om 7. Om det blir sur­are, alltså lägre än 7 kor­rig­eras det med ett bas­iskt mini­dropp.

Och ja, jag måste sluta säga ”Jag är sur” när jag ringer efter SSK, ser att något dör i deras blick. Fast ibland säger de ”Är du sur” innan jag hinner säga något så vi är nog kvitt.

Klockan 11.30 startar vi Methotrexate (mtx) och precis som sist pågår droppet i 24 timmar, efter det ska mtx ut­söndras till­sammans med massor av vätska. Vi börja kunna det här nu.

Annars är det bara halv­bra fakt­iskt, har ont i höger öga och höve. Domn­ing­arna på högra ansikts­halvan har till­tagit något, snart kan man inte ha mig i möbl­erade rum.

Är också all­mänt seg, det beror på att jag får morf­in som man höjt dosen på steg­vis sedan i lör­dags. Ingen kul tripp tyvärr, så kul ska vi tyd­ligen inte ha det.

Kl. 11:35
Methotrexate (mtx)Då är vi igång, den lilla gula påsen går in på en timme för att man vill komma upp i rätt kon­centr­ation snabbt. Den stora gula tar 23 timmar så imorgon runt 11:30 bör allt i om­loppet. Det tar aldrig slut, hur många gula dropp har de egent­lig­en?

Kl. 18:13

Pannkakor kan man alltid lita på

Pannkakor Kost Akademiska sjukhuset Hematologavdelningen.Imorgon händer det många spänn­ande saker; semi­final mellan Sverige och ett annat land kl. 10.00.
LP + trippel (1) och snabb­svar från stackaren som räknar celler i mikro­skop. Min giss­ning är att skit­cell­erna ökat i antal med tanke på symtom som ökade domningar i ansiktet, ögon och huvud­värk, ni hörde det här först.
1 Två sort­ers cyto­stat­ika och kortison i rygg­kanalen.
Kl. 00:36
Inget slår en natt med de ljuva tonerna från dropp­aggregaten, täta toalett­besök och den vackra utsikten.
Droppaggregat

Tisdag, kl. 19:47, 3-årsjubileum (Rond 12)
Akuten på Enköpings lasarett den 15 augusti 2020 kl. 05.20.

Idag är det exakt 3 år sedan jag åkte till akuten på Enköpings lasarett.

Min ambition var att skriva något klokt, om hur det kan bli när livet ändrar rikt­ning och om jag lärt mig något nytt de senaste 3 åren.

Ni som hängt med ett tag vet att det inte alltid blir som man tänkt. Idag blev det en riktig skit­dag som inkluderat värk i allt till höger från halsen och upp­åt. Ingen djup­sömn pga. täta toa­spring, trög mage och sen en LP och Trippel1 på det. Det positiva med dagen är att det gula droppet gick klart idag.
LP gick bra och snabb­svaret visade noll leu­kemi­ska celler, så där hade jag fel i min giss­ning. Vi kanske letar på fel ställe eller efter fel saker, för det är något som går åt fel håll i CNS känner jag.
Alla pussel­bitar är lika mycket värda. Tror och hoppas att mina läkare tycker om svåra ut­man­ingar.

LP FörberedelserLP, mise en place

Sjukan är ett bra ställe för dagar som idag. Hemma kan man vara när man klarar sig själv.

Om det dyker upp några kloka tankar under kvällen åter­kommer jag, kanske åter­kommer med något dumt också, mer tro­ligt om man tittar hist­or­iskt och stat­istiskt på alla 544 inlägg som postats genom åren. Men vem vet, Plöts­ligt händer det.
 

Kl. 21:48
Kan härmed be­kräfta att Furix2 fung­erar väld­igt bra och är snabb­verk­ande, nästan för snabbt. Furix intra­ven­öst är så ef­fekt­ivt att man lika gärna kan sitta kvar så länge furixen har effekt.
Här på Hematologen gör man ingen skillnad på folk å folk, här är vi alla sitt­kissare, särskilt vi som be­hand­lats med cyto­stat­ika. Vi vill inte för­gifta sjuk­vårds­pers­on­alen med slarv eller oförmågan att aima rätt.
Minns för länge sedan en cyto­tablett som pers­on­alen hant­erade med handskar, det kändes inte jätte vettigt att stoppa den i munnen.

1 Två sort­ers cyto­stat­ika och kortison i ryggkanalen.
2 Vätskedrivande läkemedel.

Onsdag, kl. 09:50. Methotrexate (Rond 12)
Onsdag, kl. 09:50. Methotrexate (Rond 12)

God morgon. Idag är det ”Berätta ett skämt-dagen”

Själv kommer jag aldrig ihåg några roliga hist­orier eller skämt. Något som inte är ett skämt men som för mig roligt är att både Siri och Google as­sist­enten tror att jag heter Bajs­korv­sson i efter­namn. Alltså, rolig­heter vid morgon- och kvälls­rutin­erna alla dagar i veckan.

Som jag nämnde igår så är det gula droppet klart. Nu ska det sköljas ur tills mtx är mindre än 0,2umol/L. Sen är det klart för den här gången. Om det går lika bra som sist så borde jag kunna skrivas ut idag. Något som känns ok då jag mår bättre idag jämfört mot går­dag­ens skutteri.
Det enda jag kan gnälla om idag är synen. Ser dubbelt och bredare, även på närmare av­stånd än tidigare. Ögonen känns även känsliga /över­an­strängda ungefär som det kan kännas efter en sol­ig dag på fjället eller ute på sjön. Det är som vanligt med olika märk­lig­heter inget att bry sig om men värt att notera.

Om ca. 3-4 veckor kör vi samma kur igen.

Det är lite mobbig aura på den här be­hand­lingen. Först stompa ner till fotsulorna för att sedan stompa igen när man rest sig upp.
 

Kl. 10.45
Nu har ronden varit här, mtx är säker­ligen mindre 0,2umol/L eller mindre i efter­middag men jag stannar kvar tills imorgon. Det är ju en del märk­lig­heter som kvar­står. Snabb­svar från går­dagens LP visade ”inga” mätbara skit­celler. Om några dagar är den för­fin­ade analysen klar.

Under de närmaste dag­arna kommer jag notera märk­lig­heter mer i detalj, för att förse mina läkare med led­trådar så de har något att jobba och dra i.

Alltså, jag blir kvar en dag till på sjukan, det blir bra det, sär­skilt utan slangar. Det kanske tom kan bli ett lite äventyr utan­för av­del­ningen om ork och väder in­finner sig.

Torsdag, kl. 20:25 (Rond 12)
Torsdag, kl. 20:25 (Rond 12)

Ansiktet har varit som ett urflippat flipperspel.

Inatt var mtx nere på 0,2 så nu är jag slangfri. Något äventyr utanför av­del­ningen blev det tyvärr inte då jag inte mått alls bra idag.

Det får bli copy/paste från snabb­an­teck­ningar idag pga. dålig ork och värk.
 

 • Fortfarande värk på morgon och hela dagen. Höger ansikte har varit som ett flipper­spel med domningar, blixtar och stickningar idag.
 • Kraftigt dubbelseende hela dagen.
 • Träffat min läkare och man har gått till­baka och tittat på äldre MR bilder där man sett en för­ändring som kan ha med nerv­smärtan att göra.
 • Blir kvar någon dag/dagar till för att testa ett epilepsi­läkemedel som kan ha nerv­smärtlindrande effekt.
 • Även åter­insatt på kortis­on (inte hurra), bad att få testa något annat än dexametason som inte är en favorit. Vi testar betapred ett tag.
 • Dis­kuss­ion med strål­ning och remiss till ögon.

Positiva saker är ändå många

Vi har för­hopp­nings­vis närmat oss vad pro­blemet med smärtan handlar om. Orkade duscha, det har svett­ats en del idag. Nu känner jag mig pigg­are och tom sugen på något att äta. Kräm med mjölk satt riktigt fint, ska vingla iväg till patient­mat­salen igen, vilket är ett bra tecken på åter­hämt­ning. Även pos­it­ivt att jag Inte trugade på att få åka hem, där har jag ändå ingen­ting att göra i nu­var­ande skick.

Som vanligt, Allt blir inte alltid som man tänkt. Skriver igen när allt är klarare och pigg­are.

Fredag, kl. 14:55 (Rond 12)
Fredag, kl. 14:55 (Rond 12)

Ett försök att beskriva hur dubbel­seendet skiljer sig på olika av­stånd just idag. Imorgon eller om en timme kan det vara helt annor­lunda, alltså mer eller mindre, eller inget alls.

Det går bättre idag, med nästan allt utom dubbel­seendet.

Idag har jag ingen värk, peppar peppar ta i trä1. Kortison (Betapred) och den nya med­ic­inen (Tegretol) har hit­tills fung­erat bra.

Så nu verkar det mesta fungera, endast några dråp­liga saker som ingen dog av har hänt idag; spillde ut fru­kost­ens apelsin­juice, chansade på fel hiss­knapp när jag skulle till ögon­läk­aren och när jag kom till­baka till av­del­ningen hade pers­onalen bytt mitt rums­nummer till 2222.
OK, såhär, så länge värken är borta är jag nöjd. Kanske inte fullt ut när det gäller maten, håller på att söka av om­nejden efter barn­pizzor. Åter­kommer med en middags­rapport.
 
I för­middags hälsade jag på hos ögon­doktorn, för femte- elfte gången och re­sult­atet var unge­fär som de senaste femte- elfte re­sult­aten. Det är något neuro­logi­skt, alltså inget fel på ögonen.
Det ska tilläggas att jag tycker det är bra att de är nog­granna och inte lämnar något åt slumpen, menade inte att vara sark­ast­isk, bara pytte, pytte­lite i så fall.


Journalen, Ögonmottagningen
Aktuellt hälsotillstånd
Patient med CNS recidiv av ALL. Ligger nu inne och har nyligen fått cytostatika. Har tidigare fått strålbehandling mot synnerven enligt patienten själv.
 
Patienten uppger sedan en månad tillbaka dubbelseende som kommer till och från. Varierande besvär. Tycker inte att själva synskärpan är påverkad.
 
Patienten uppger även nedsatt känsel över höger ansiktshalva. […]
 
Höger öga
Ögonlocken är normalställda. Bulben blek. Kornea med torrhetsdefekter. Inget infiltrat eller sår. Främre kammaren klar och oretad. Ej dilaterad. God insyn bakåt till anmärkningsfri papill. Periferin inspekteras översiktligt med 90-lins intilliggande utan anmärkning. Glaskropp klar.
 
Neurologiskt
Pupill isokora och reagerar till direkt och indirekt ljus. Ingen RAPD. Patienten håller gärna huvudet åt höger och vid primär position så finns det ett horisontellt dubbelseende efter cirka 80 cm. Dubbelseendet förvärras vid blickriktning åt höger och här ses även en inskränkt abduktionsförmåga i höger öga. Patienten kan abducera cirka 20° från primär position men inte längre. Övrig motorik opåverkad.
 
Bedömning
Således varierande nivå av abducenspares i höger öga. Detta gör det svårt att prova ut prismaglas. Informerar patienten om detta. Ser ingen annan påverkan på synfält eller synnerven idag.
 
Vi rekommenderar att patienten fortsätter att använda ögonlapp när han tycker att det är besvärligt. Om besvären börjar bli mer konstant så kan han höra av sig igen för utprovning av prismaglas.


Eftersom vi hittat något vi tror kan hantera smärtan med så blir det tro­ligen ut­skriv­ning imorgon.

Extra tryggt är att min be­hand­lande läk­are på plats imorgon för ut­skriv­ning och prel. plan­er­ing för den närm­aste tiden. Vi vill inte att det blir som i den här gamla visan, än.
 

 

Kl. 21:20

Det blev en liten ut­flykt till den lokala pizzerian.

Kåbo Restaurang och Pizzeria ligger enligt Google bara 300 meter från Ingång 100 på Ackis. Sist jag var där var det snö­storm, minns att jag hade svårt att andas när vind och snö kom rakt fram­i­från. Ni vet samma feno­men som när man sticker ut hövet ur en snabb bil.

F1

Kåbo Restaurang och Pizzeria hade den per­fekta svenne­pizzan, kanske inte de bästa rå­varorna, kanske inget fin­lir men är man på ”rätt” humör så slår den alla snobb­pizzor i världen. Fick i mig halva, mer än för­väntat faktiskt. Btw så blev det en standard Calzone.

Calzone

Skämdes när jag lämnade bordet, vinkade till pers­on­alen å sa att det var jätte­gott men blev mätt fort. Tänk vad lite rock n roll ändå.

Man kanske dra igång ”Lasarett­visan” varje gång någon är på väg in genom slussen till sjuk­salen.

Kan bli ur­kul, kan också bli kaos i att få igång musiken snabbt, skulle kunna sluta på golvet med en tallr­ik saft­soppa som hatt när de kommer in.

1 Ut­trycket ”peppar, peppar, ta i trä” betyder att man strör av­skräck­ande kryddor på sin lycka, så att den inte ska locka till sig onda makter.

Lördag, kl. 17:07 (Rond 12)
Mediciner

Då är jag hemma. Med mig har jag både gamla bekanta men även några nya Minions.

Apotekaren frågade om jag ville ha en påse. Efter­som jag är hyffsat väluppfostrad tog jag inte upp björn­skitar­frågan utan tackade artigt ja till en påse.

Nu är all pack­ning från sjuk­hus­vistelsen upp­ackat. Det är alltid guld att komma hem till ny­städat när man varit hem­ifrån ett tag.

Jaha vad händer nu då?

Ska sätta mig i soffan och känna efter vad jag är sugen på till middag, ett glas vin blir det oav­sett vad. Snubb­lade till två ggr mellan taxin och dörren ”MEN LYFT PÅ FÖTTERNA MÄNN­ISKA” sa jag till mig själv. Sen gick det bättre.

Dagen slutar troligen med att jag somnar i soffan med ett glas vin, vaknar dag­vill och flyttar till sängen. Är otroligt billig i drift nu.

Om jag häller upp ett halv glas borde det bli helt per­fekt efter­som det alltid blir ett halvt glas kvar.
Man kanske ska starta en tanke­smedja.

Söndag, kl. 20:42. Cigarill (Rond 12)
Söndag, kl. 20:42. Cigarill (Rond 12)

Sömntuta

Igår somnades det redan runt mid­natt. Vaknade runt 16:30 utan någon väckar­klocka ställd. Skönt. Arton (tror det är första gången jag skriver ordet ”arton”) timmars sömn är kanske i överkant men väljer att se det som något som behövdes.

När man är på sjukan händer det saker hela tiden med allt som ingår; mål­tider, kont­roller, prover, under­sök­ningar, be­hand­lingar, dropp­byten osv. Då är man aktiv hela tiden, vare sig man vill eller inte.

När man kommer hem händer ingen­ting mer än det jag själv väljer att hitta på.

Idag valde jag att sova. Ofta väljer jag att hitta på dumma saker till­sammans med kortison och surdeg. Hemma behöver jag inte heller springa på toa som ett jehu för att göra mig av med dropp, läkemedel och annat.
Det är lätt att man slöar till och bara sitter och fund­erar på saker som man skulle kunna göra. Det finns ett begrepp för fenomenet som jag nu inte minns namnet på nu.
För länge sedan när böset började tyckte jag det var en jobbig om­ställ­ning, att gå från 100 till 0. Inte för att skryta men nu tycker jag det bara är skönt med lite lugn och ro. Pysslar med små­saker i min egna takt och fort­sätter med att ta en dag i taget.

Preliminär plan för den närmaste tiden.

 • Kolla blodvärden efter den senaste mtx (gula påsen). Ner sen upp.. som vanligt.
 • Notera symtomen och ev. bi­verk­ningar med nya nerv­medicinen.
 • Köra på ett tag med kortison. För­hopp­ning­vis nedtrappning redan i veckan.
 • Om möjligt planering för strålning av trigeminus­nerven som vi miss­tänker kan ligga bakom en stor del av sido-böset.
 • Om 3-4 veckor kör vi en till gul påse.

Efter­som böset med nerv­smärta är det som varit mest på­tag­ligt den senaste tiden är det lätt att glömma bort varför jag blev inlagd egent­ligen. Det var ju för leuk­emin som huvud dia­gnos, det andra fick vi på köpet bara.

Snus

Det börjar redan bränna för mycket av snus. Jag snusar (ZYN), säkert sånt som grabbarna på varvet nog inte tycker är snus.
Sådär nu trollade jag fram en cigarill. ”Rökning dödar” m.v.h – Socialstyrelsen, inte en cigarill väljer jag att tänka idag.

Att fela är mänskligt men det känns gudomligt.

Sist jag skrev det var när jag var på Coop i Enköping och köpte nybakade croissanter när pandemin härjade som mest.
 

Det börjar bli ömt i hårbotten, min behålla-hår­strategi är att inte snurra runt och slita kudde om nätt­erna. Det vore konst­igt om jag får be­hålla håret efter två gula påsar så tätt inpå var­andra. Sen blir det ju en tredje påse om 3-4 veckor så jag snurrar nog på som vanligt så får vi se hur det blir.
 

Edit kl. 22:44
Dagens totala närings­intag blev inget att skryta om, men det var gott trots att smak­lökar och aptit börjat svikta. Varm macka med salami och lök under osten. Ett glas is­kall Oboy gick ner också.

Varm macka

Imorgon blir det sushi om väder och ork tillåter. Är trött trots mycket sömn, planen är The Omen (från 1976), en klass­iker som jag sett tusen gånger och gar­ant­erat kommer somna av, bra plan va.

God natt!

Måndag, kl. 10:45 (Rond 12)
Måndag, kl. 10:45 (Rond 12)

Hej hej

Idag ställde jag klockan, nu är det snart lunch­tid och jag har inte gjort ett skit mer än ätit fru­kost. Det där med att fånga dagen får bli en annan dag.

Såg att det är ”Pensionärernas dag” idag. Önskar er alla en GLHF (Good Luck Have Fun) eller (Good Luck Happy Fragging till alla er pensionärer som spelade CS i slutet av förra århundradet.)

Det borde börja trilla in pensionärer som är med på noterna och känner igen den här CS-kartan. Eller med på noterna kan vara en överdrift, men många känner säkert igen kartan men minns inte exakt vad deras barn heter.

CS 1.3, Aztec. En bana jag kan sakna och faktiskt tänker på ibland, från ingenstans. Märkligt. Tror den blev bort­tagen då de­signen gjorde att det blev dumt mycket prick­skytte med AWP.

På ons­dag är det kött­bull­ens dag

Det kanske man ska upp­märk­samma, tror jag har allt utom grädde och lingon. Är sugen på att koka egen buljong till grädd­såsen. Christopher som ni känner sedan tidigare jobbade på Opera källarens back­ficka på den tiden då det var lite ordning och reda på loftet. Deras kött­bullar är något all­delse extra, re­kom­mend­eras varmt om du har väg­arna förbi, inte heller svin­dyrt men samma kött­bullar som de serverar i de finare salongerna.

Det blir kanske en sväng ner på byn senare idag

Äter ju kortison igen, på gott och ont. Tänker att man är dum om man inte tar vara på den tok- energin kortis­onet genererar, även Betapred piggar upp men inte på samma maniska och skrämm­ande person­lighets­för­ändrande sätt som dexa­meta­sonet gjorde… med mig ska tilläggas, alla blir inte galen­pannor av Dexa­meta­son. Det är som vissa morfin­preparat, en del blir tok­för­virr­ade, andra inte. Det enda jag testat är Oxynorm, det gjorde ingen nytta alls, blev bara all­mänt dåsig och ännu mer värde­lös ur ett sam­hälls­ekonomiskt per­spekt­iv iaf.
 

Planer för dagen: Jobb och ad­min­istr­ation om hjärnan är med på noterna, onödig städ­ning på en idiot­nivå, handla mat sen får vi se.

Strålning

Det rör redan på sig hos onko­logerna an­gå­ende strål­nings­re­missen. Räknar med ett ut­låt­ande i veckan om det går att stråla den där för­ben­ade trige­minus­nerven som ställer till med så mycket bös.


Journalen
Aktuellt hälsotillstånd
Remiss dr XXXXX. Nu misstänkt recediv av ALL. Dubbel­seende. Nu smärtor hö trigeminus. Har en förändring i cavum Meckeli. Även svullnad av trigeminusnerven och utträdet från skallbasen. Palliativ strål­be­hand­ling önskas. Beställer 8Gy x1 mot ovan­stående område med­veten om att cavum meckeli fick extra be­hand­ling i samband med TBI.
 
Man kan fundera på om man skall utvidga området mot orbita. Större fält efter­frågas men det går inte att ge stora fält pga tidigare TBI. Bedöms som palliation (smärta).

Edit kl. 16:00
Betapred gör att jag vill dela med mig om alla super­intr­ess­anta saker jag re­flekt­erat över idag. Bland annat hur mycket kläder krymper när man tvättar dem för första gången. Kom till­samm­ans med min lilla veten­skaps­akademi på Discord fram till att det är olika men ca 4% hit eller dit beroende på material och grader.
 

Idag för­svann mina gamla mail­adresser på domänet kram.nu Jisses Amalia vad mycket mindre spamm, nyhets­brev och kund­under­sökningar det blev. Har haft kram.nu sedan 2001 så det har samlats på med en hel del skit från världens alla hörn. Det betyder även att den gamla kaos.kram.nu till bloggen inte fungerar längre.
 

Sen undrar jag varför jag fort­farande inte kommit iväg till mat­butiken, tror jag tar det imorgon, då det ska regna.
 

Edit kl. 23:30
Har fått lite gjort idag ändå, checkat av några enklare upp­dateringar, tar resten imorgon när hjärnan för­hopp­nings­vis är smartare. Sen har jag tänkt på att handla och städa, det är tanken som räknas.

Vitt vin och laptop på ett bord.

Den nya rekommendationen för sponken är 10 enheter per vecka, det var något att leva upp till det. Ligger gissningsvis på 3-4 men ska göra mitt yttersta. Skål!

Tisdag, kl. 19:42. Subkutan venport (SVP) (Rond 12)
Tisdag, kl. 19:42. Subkutan venport (SVP) (Rond 12)

En SVP är en liten dosa som sitter under huden som man sticker in en nål i. Den ser ungefär ur som ett insektsöga. Liten risk för inflamation och minimalt under­håll krävs jämfört med CVP och Picc­line. Den kan sitta i flera år och är den diskretaste porten av alla. Alla borde skaffa sig en SVP.

SVP och andra saker

Idag vaknade min SVP(1) på fel sida, den gick att spola men ingen blod­retur, det blev ett vanligt perifiert prov idag. Huvud­saken de be­ställda rören blev fyllda och skick­ade till Ackis. Värdena var efter för­väntan ”bra” efter den senaste kuren.


Journalen
Åtgärder
Gripper-nål 0,9 sätts enl. rutin. Spolar med 10ml spruta NaCl, utan blod­retur. Pat provar ändra ställning, utan framgång. Drar nål och försöker på nytt utan resultat. Prover tas perifiert.
Samordning. Ringer hemat­olog­avd och rapporterar till ssk inför kommande be­hand­ling. Hon kontaktar pat.


Förra veckan när jag var på sjukan var det samma sak men fixades med några droppar Actilyse(2).

Min gissning är att vi fixar SVPn med Actilyse(2) nästa gång när jag är på Ackis.

Igår ringde en SSK från strål­nings­mot­tag­ningen och hälsade mig väl­kom­men nästa vecka. Vi startar med plan­er­ing på måndag och strålar på torsdag. Det gick fort, de vet också att jag är ännu snabbare och inte håller på att krångla i onödan. Tror bara det är en SSK som jobbar på Strål­ningen eller så har det bara slumpat sig att hon tagit hand om mig vid alla be­hand­lingar.

Har talat med min läkare idag.

Pass på! Nu blir det riktigt ointress­ant för alla utom mig.

Vi kommer korr­igera kortis­onet from. idag med en minsk­ning till 8 piller fram till sön­dag, sedan 6 piller mån-tor. From tors­dag efter strål­ning 12 piller. pre­lim­inärt.

Dessa an­teck­ningar är egent­ligen bara för att jag själv ska komma ihåg, det är mycket att hålla ord­ning på för en trött hjärna. Förlåt.

Taxin som körde hem mig från Bålsta­Doktorn var hygg­lig och släppte av mig vid Coop

Så får man enligt regle­mentet inte göra men hittills så har ingen chaufför varit någon paragraf­rytt­are, GG!


Trigger alert läses på egen risk!
Bageri självplock
Hur kan jag bli mer triggad av någon som inte an­vänder tångarna vid butikens själv­plock än Hitler och Putin till­samm­ans.
 
Idag var det en @*#%!$ som stod och plockade bland bak­verken med händ­erna. Det är värre än att tränga sig i kön, i mina ögon, det kan finnas en rimlig för­klar­ing att gå före i kön. Men att inte an­vända tång, då tiltas det och kommer små rökpuffar ur mina öron.

Mellan de olika facken slickade @*#%!$ av sig om fingrarna flera gånger. Jag skulle nog inte vilja se min egna min. Tiden stannade upp i ett vakum av avsky. Såg för­modligen ut som om jag sett ett spöke. Det blev inget ny­bakat och kommer inte bli på länge. Det här var jobbigt för mig.

Själv knöt jag näven i byx­fickan och gick till de färdig­packade bak­verken och hittade ingen­ting jag ville ha. Trist, egent­lig­en ingen fara efter­som ingen dog men det finns tyd­li­gen saker som kan trigga mig mer än en liten etnisk rens­ning.

Har inte basil­skräck eller är över­känslig men där gick tydligen min gräns. Det får bli över disk eller färdig­packat tills jag för­trängt eller glömt bort dagens trauma.


1 Subkutan venport ”En subkutan venport är en dosa som placeras under huden vid bröstkorgen. Venporten har en tunn slang som förs in i ett blodkärl. Genom dosan kan du få behandling och lämna prover ofta, utan att behöva bli stucken i armen eller på händerna. Du får en subkutan venport när du behöver få behandlingar direkt in i blodet flera gånger.”
Källa: 1177.

2 Den aktiva substansen i Actilyse är alteplas. Den tillhör en grupp läkemedel som kallas trombolytiska medel. Dessa läkemedel verkar genom att lösa upp blodproppar som täpper igen kärlen. Källa: FASS.

Onsdag, kl. 15.37. Dosett (Rond 12)
Dosett

Dosett vs. portionspåsar

Fram med an­teck­nings­blocken för nu blir det spänn­ande. I morse X:ade en lite fågel i mitt öra att det finns portions­påsar för sånt här meck.

Varför bytte karln namn på Twitter? Dåliga fantasi har han bevis­ligen inte, men vad är grejen med alla hans X? Något med att han tillhör Generation X, tveksamt. Elon känns inte som killen som vill till­höra något, snarare tvärtom. X:et står nog för något annat, kanske för det okända, kan också bara vara en troll­ning. Han har en busig aura.
Enligt Google så är portion­spåsar enkelt och bra. Finns de någon här som har någon er­faren­het av portions­påsar? Och hur funkar det med regel­bundna ändringar av mediciner och doser? Hur ofta skickas portionerna ut?

Annars då?

Tack för frågan, jag mår bra, ingen värk vilket är det vikt­ig­aste. Kortis­onet och, eller till­samm­ans med det nya läke­medlet gör nytta, GG till in­bland­ade läkare.

Ser dock som en kratta och an­vänder allt fler å fler funk­tioner i ”Hjälpmedel” som macOS har att erbjuda, GG Apple.

Terapi

Nej ärligt talat har jag inte tänkt särskilt mycket på gårdagens trauma, inget alls faktiskt, än så länge ingen PTS iaf.

Oavsett så tänker jag tag i det med HBTQ eller var det KBT, det finns för många för­kort­ningar som för­väntas vara fullt be­grip­liga nu för­tiden. Tack för att du gör världen begriplig och fostrar mig Google.
Många som varit med om jobb­iga tingest menar att det kan vara bra att kon­front­era böset så snart som möjligt. Det blir för en del lite enklare då. Det får bli KBT på Coop ikväll för jag är sugen färska frallor, ev. en degig kanel­bulle samt att köpa det jag glömde köpa igår pga. DIH(1).

1 Dum i huvudet.

Torsdag, kl. 21:13 (Rond 12)
Macka, fralla med ost och medwurst.

Go’kväll! är till­baka efter sommar­uppe­hållet.

Nyss hem­kommen från min första terapi­session nere på Coop.

Promenaden gick bra men kände att höger ben inte är helt 100%, sladdrigt på något sätt. Hade även en förnimmelse av det kan trampas/vrickas när som helst. Vänster ben fungerade perfekt.
 

Jag var inte redo för själv­plocket bland söt­sakerna då det kom upp allt för staka bilder i huvudet. Det gick bättre med färska vallmofrallor och bagu­etter.

Färska och sega frallor precis som de ska vara, inga fibrer så långt ögat kan nå.

Till det köpte jag Pärsons Hushålls­medwurst och Åseda Grädd­ost. Nu är prio att få i mig något över hövet taget. Det här kommer gå ner. Världen sämsta och bästa macka sam­tidigt.
 

Min tänka middag stod mellan; pasta med någon sås eller falukorv med makaroner får vänta tills i morgon. Ikväll blir det ingen middag alls, men en vick­ning med varm choklad, och det jag tjatat om.

Till lunch blev det varm choklad toppat med lättvispad grädde, det var då jag fick crave efter degigt bröd.

Varm choklad

Postar dagens bild när det är vicknings­dags, ja typ en fralla med ost å medwurst, så sitt inte uppe hela natten, eller för all del, gör det. Dumt av mig att göra ett inlägg om absolut ingen­ting. Förlåt.

Annars går det bra idag, noll värk och det känns som dubbel­seendet är något bättre jämfört med igår.

 

Edit, kl. 22:37
Något jag lärt mig genom åren med cyto och GvHD är att enkla smaker fungerar bäst för mina smak­lökar.
Söt­saker smakar också ofta gott, tyvärr. Frukt och bär är ok, för­ut­satt att munnen inte har sår.
Sen kan man så klart bara köra pannben och tvinga i sig hur det än smakar.
 

Kvällens macka med enkla smaker var toppen och ska inte under­skattas. Tror att vari­at­ionen spelar en stor roll. Olika text­ur och temperatur spelar för mig störst roll.
Mackan till­sammans med varm choklad täcker upp det mesta; crisp (gurka som inte syns) och knäpp­iga frön. Fras­igt och deg­igt bröd. Tomat för frisk­het, saft­ighet och kyla. Ost och medwurst sälta och umami. Varm choklad för söt­ma och temperatur­växling.

Sen är det ju fram­förallt väldigt trevligt med en natt­macka på kvälls­kvisten.

Fredag, kl 15:22 (Rond 12)
Fredag, kl 15:22 (Rond 12)

God morgon!

Jaha? det blev drygt 15 timmars sömn trots två väckarklockor.

Vaknade i ett mörkt sovrum och sa ”Hey google… God morgon!” och tänkte usch solen har inte gått upp än. Google assistenten var artig och svarade med följande morgon­rutin­er; be­rätt­ar vad klockan är (15:00), tänder i sov­rummet, läser upp kalender­händelser, be­rättar om vädret och läser upp de senaste nyheterna.

Trots tidigt säng­gående och kortis­on i medicin­listan har jag sovit som en stock i 15 timmar.

Om det hade varit strål­ning idag hade jag missat tiden vilket hade varit kata­strof.
Finns telefon­väckning nu­för­tiden eller var det bara en grej Telev­erket höll på med?
 

Ska be någon lev­ande själ att ringa och väcka mig ord­ent­ligt nästa vecka, alltså med för­hör om att jag står i duschen. Får inte missa mina strål­tider.

Nu känner jag mig både pigg och fort­arande lite för­vånad över mitt sju­sov­eri. Har ingen aning hur jag ska planera den här dagen. Börjar med koka manna­gryns­gröt.
 

Edit: kl. 16:33
Det blev mackor istället för manna­gryns­gröt. Viktig upp­datering va? Den samman­fattar ändå den här dagen väldigt bra vad det gäller innehåll.
 

Edit: kl. 21:25
Forsätter med viktiga upp­dateringar. Det som hänt sedan sist är att jag fått pytte­lite jobb klart, gjort en coleslow och druckit 2 glas vin.
Nu ska jag slipa två eftersatta knivar till tonerna av Pet Shop Boys. Så om jag inte postar något imorgon kan ni ringa 112 och rapportera en miss­tänkt olycka i sam­band med en allt för avspänd kniv­slipning.
 

Edit: kl. 22:21
Klar med knivslipning av en kniv. Ingen dog.
Den andra kniven var ändå rätt vass så jag över­arbetade inte.
Här kommer en upp­daterad version om kniv­slipning: skit i rekommenderade vinklar å kör på känsla. Det kommer bli vasst med enbart en enkel slipsten. Tips är att vinkeln inte behöver vara ninja- liten bara det är i krok­arna och allt råägg är borta. En asiatisk vinkel på ena sidan och en europeisk på den andra spelar ingen teater om du ska laga mat. Sluta striglinga ( tar bort de sista äggen med läder), sjukt o­nöd­igt, om du inte gillar att göra det varje dag… om du inte är anal, sushi­kock, bok­bind­are eller kirurg.
Nej kära vänner, det där med rakblads­vassa knivar är bara en säljgrej. Din mat­lag­ningen kommer bli lika angemän och bra med normalt vassa knivar… jag lovar.
Sen om målet är så vasst som möjligt på en hög nördnivå så är det är det en helt annan femma så klart. Att skära en rå morot som om den vore kokt är en overklig känsla fakt­iskt, något alla borde få upp­leva under sin livs­tid.
Knivslipning

Lördag, kl 10:48 (Rond 12)
Lördag, kl 10:48 (Rond 12)

God morgon!

Efter­som Inter­net gen­er­ellt har lugnat ner sig med kaffe­bilder så bjuder jag på en enkel espresso. Skål!

Lyssnar på melodi­krysset tillsammans med Lemuren, vi tävlar som lag. Hon kunde alla frågor, jag ingen. Skyller på att jag håller på miss­an­pass­ar en blom­kåls­soppa samtidigt. Så vuxen­poäng behöver ni inte oroa er för idag.
 

Edit: kl. 19:44

Det är Håbo ”festdag” idag.

Jag tycker synd om cover­bandet som spelar i regn i skriv­ande stund. Hör ingen publik alls mellan låtarna, bara en stackare som slutat skrika ”Kom igen då” för länge sedan.
Vilken Roy Andersson film som helst känns mer upp­lyft­ande än Håbo fest­dag. Bandet spelade precis I Can’t Get No Satisfaction… har full för­ståelse och mitt stöd.
Kvällens huvud­nummer är någon stackare som heter Paulo Mendonca kl. 20:30, tror jag. Eller så är det Kuselofte kl. 22:30 som är kvällens be­given­het, det låter som om det kan handla om norsk epa-dunk, vad mer kan man begära? Skynda det finns nog biljetter kvar.

Söndag, kl 15:32 (Rond 12)
The Walking dead Tell tale

Ikväll ska jag ställa alla väckar­klockor jag har.

Ska verk­li­gen inte upp tidigt men sist jag råkade sju­sova vaknade jag runt 15 tiden, alltså ingen normal för­sov­ning utan rikt­igt tok­igt. Imorgon är det strål­plan­er­ing på Ackis och det vill jag inte missa.

Ska även för­bli vännerna på BMT och se om vi får någon retur från SVPn. Igår var jag nära att åka in till sjukan då jag ramlat några gånger av att höger fot­led eller ben (oklart) vek sig. Är ju van vid små och till­fäll­iga märk­lig­heter så jag chansade med att inte åka in.
Det gick bra, vaknade med ett nästan per­fekt ben idag, har tom. bi­drag­it lite på Brf. städ­dag med att skura en loft­gång. Det tog kanske en timme sen var energin slut. Resten av dagen åt jag wiener­korv, rabarber­paj och snack­ade skit.
 

Edit, kl. 21:15
Hittat ett lagom peka- klicka- spel för min hjärna, Thimbleweed Park, perfekt både i tempo och klur­ig­het.
Thimbleweedpark

Alla tips på likn­ande spel som är spel­bart på en Mac tas tack­samt emot.

Favorit­spel i den här genren är Broken Sword och The Walking Dead (gamla Telltale) seriena.
 

Edit, kl. 00:15

Om du är mellan 18–35 år.

Erika, Tobiasregistret.

Då har du möjligheten att göra en insats för mamman Erika men också för någon annan i världen som behöver en donator. Aftonbladet.se Min donator kommer från USA.

Måndag, kl. 09:20. Strål­plan­ering (Rond 12)
Bloodborne threaded cane

God morgon! Vill bara berätta att jag är vaken.

Idag ska jag till Ackis (strål­ning och BMT) ett steg i att få bort märk­lig­eterna som gäckat min högra sida den senaste tiden.

Det jobb­igaste är att symtomen är så random och från dag till dag. Idag har jag inget dubbel­seende, mindre domningar och stic­kningar men känns fort­farande som benet kan vika sig. Kanske en sån gäng­ad käpp som jag hade i BB vore något.

Om vi hittar orsak­er­na och kan stråla inneb­är det också mindre mediciner, alltså bryta Moment 22 i bös.

 

Edit, kl. 14:07
Kanske inte super­spänn­ande men en effektivt idag. Strål­plan­eringen klar. BMT klart, SVP:n back­ade utan pro­blem, den kör sitt egna race ibland, så veckans blod­status fixade vi i samma veva.

Ska även plocka ut lite go’saker från apo­tek­et. Idag trappar vi ner på Betapred till 6 tabl. 1 ggr/dag fram till torsdag och ökar Tegretol till 2 tabl. 2 ggr/dag. From tors­dag kan det bli 12 tabl. Betapred om onkologerna inte har några in­vänd­ningar, ska pratat med strål­folket.
 

Nu sitter jag på fiket och fund­erar på om jag ska kila förbi ICA Nära Hörnan som är mitt go-to när jag på är på Ackis. De hade kampanj på fläsk­kotl­ett nämligen. Pro­blemet är att det regnar och jag inte klädd mig för sådana ävent­yr egent­ligen. Ska känna efter så länge det finns kaffe i muggen. Spänn­ande va?
 

Edit, kl. 18:07
Hemma, det blev inget ävent­yr till ICA, tänker att det inte regnar på tors­dag då jag ska till­baka. Höger ben är också lite konst­igt. Rest­pizza blev det där­emot när jag kom hem och nu är det dags för en tupp­lur känner jag.

Calzone

Tisdag, kl. 05:15 (Rond 12)
Köttbullar

Ok, nu blev det sådär tokigt igen.

Vid 3-tiden vaknade jag av ingen­ting och tyckte det vore relevant att göra kött­bullar.

Jätte­bra ide va? Så fick det bli, det är som det är.
Den här veckan har vi redan börjat med ned­trapp­ning av Betpred… igen. Sen blir det snart strål­ning av det som gör att jag får kortis­on, det får helt enkelt bli lite tokigt fram till dess. Det är ändå långt ifrån koj­byggen och sur­deg som Dexametasonet och jag höll på med i våras.
Det blir alltså kött­bullar med grädd­sås och kokt potatis till frukost idag. Nu ställer jag väckar­klockan på 9.00 för nu börjar jag bli trött. Ordning och reda!
 

Edit, kl. 15:22

Nu blir det gnäll, denna gång på Coop.

En tjej som såg ledsen ut stod med svans­en mellan benen utan­för Coop idag. Hon med­delade: ”Vi tar endast kont­anter för allt har gått åt helvete…” sa hon inte ord­ag­rant, men hon menade det. Det är så klart inte hennes fel.
Sånt kan hända, det som är störigt är att Coop inte nytt­jar varken hem­sida, SMS, app eller e-post för att med­dela sina kunder, iaf. reg­istr­erade med­lemmar. Coop vet ju tro­ligen mer om mig och mina vanor än vad jag själv vet.
Det skulle räcka med sån, ja ni vet, en pytte pytteliten notis i stil med: ”Hej det går inte att hand­la med några ny­modig­heter på Coop just nu, vi hör av oss när allt fung­erar.”.

Lite Xtra bajs då jag änt­lig­en kom iväg efter att ha velat fram och till­baka halva dagen. Höger ben är fort­farande konstigt och känns osäkert att gå med.
Kan givetvis be­ställa online men jag behöver bara komp­lett­era med små­saker och vill inte stor­handla då jag inte vet hur mycket jag kommer vara hemma. Ja ja, ingen dog.

Idag fick jag ett nytt per­spekt­iv på folk som går sakta över över­gångs­ställen.

”Nej skynda dig inte för guds skull… jag har hela dagen på mig” …ska jag sluta tänka nästa gång någon stack­are går så fort det går.
 

Edit, kl. 21:42
Sitter och tänker på tjejen som stod utan­för Coop idag. Tänk om hon inte ens jobb­ade på Coop utan bara var på ett bus­igt humör. Det är ju inget man dubbel­kollar direkt.
Sånt fund­erar jag på just nu, istället för att för­söka kon­centr­era mig på ett litet jobb.

Onsdag, kl. 21:45. Spara dina mobilbilder (Rond 12)
Diagnos oklar

Nyss hemkommen från Coop. Borta bra men hemma bäst.

Innan min expedition ringde jag och kollade att allt med kort­betalning fungerade.

Det gjorde det, bra och jag kunde komp­lett­era som en boss. Det blev inget från själv­plocket då bilderna i huvudet fort­farande för­störde suget efter en bulle.
 

Idag har det inte hänt något speciellt. Har suttit ute på balk­ongen och njutit i solen och rensat bilder på mobilen och insåg hur mycket som hänt sedan jag köpte mobil sist, som var precis när jag blev sjuk.

Dagens bild är tagen den 7 sep 2020. Enligt för mig ovärderliga blogg så var det en måndag och då visste jag inte att jag hade leukemi. Wow nu minns jag knapp livet utan leukemi.
I mobilen finns också sånna minnen som inte finns med i bloggen då ork och motivation inte funnits att blogga.

Lova mig att aldrig slänga era mobil­bilder, hur fula de än är.

Torsdag, kl. 10:07. Strålning (Rond 12)
Köttbullemacka

God morgon

Till frukost blev det en kött­bulle­macka med en twist som jag vill dela med mig av. Man måste ju testa och tänka något nytt annars blir man ju ännu slöare i huvudet. Obs, mackan kanske i första hand är komp­at­ibel med mina GvHD-smak­lökar men jag tror att den skulle funka även för normala smak­lökar. Jag hade bara anis hemma men är ny­fiken på hur andra bröd­kryddor gör sig som topp­ing på olika saker. Tror att färn­kål på en tomat­sallad skulle kunna vara något.
 

Mackan
Pågens Hönö­kaka Jolle­kaka, is­bergs­sallad, majonäs, gurka och tvisten rikligt med torkad anis som topp­ing.
Testa och döm själva. För mig var det för­vånande gott, det får bli en ikväll som mid­dag för det finns fort­farande kvar några kött­bullar.
 

Strål­ande tider, för­låt till alla för­utom ni från Göte­borg. Allt är ändå ert fel på något sätt.

I efter­mid­dag är det strål­nings­dags så nu har jag propp­at i mig extra mycket kortis­on, usch. Min för­hopp­ning är att börja ned­trapp­ningen så snart som möjligt.
Ingen kött­hals­duk än men hamster­kind­erna börjar komma kryp­ande till­baka. Benet känns ok men höger an­sikte är rejält bort­domnat idag, kanske en liten hak­lapp vore på sin plats.
 

Edit, kl. 13:49
I taxin till sjukan spelades Canelloni Macaroni by Lasse Holm, så nu kommer jag väl tänka på pizza tills jag äter en. Är lätt­på­verkad, lätt­road och billig i drift, en enkel männ­iska att ha å göra med helt enkelt.

Fiket vid ingång 100. Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Kom hit väldigt tidigt av oklar an­led­ning.
En timme närmare be­stämt. Därav dö­tid och den viktiga upp­dateringen om Pizza­låten. Ja det var allt för nu.