Hur ska ni fira eller gör ni inte det? Hoppas det blir lika lugnt med fyrverkerier som det var i Uppsala förra året. Tänker på alla djur och fega människor. Dagens bild är från förra nyårsafton då jag var inlagd.
Trots att det är kortison-helg så känner jag mig rätt seg. Orkar inte hitta på något nytt stort projekt i köket idag.
Det får bli Per Morbergs oxrullader med gräddsås, hasselbackspotatis och gele.
Det blir perfekt, lagom pyssligt, lagom festligt och väldigt smarrigt. Det blir toppen det.
RECEPT: Morbergs Oxrullader
Ingredienser
500 g Lövbiff
1 st Vanliga morötter
1 st Gul lök
2 msk Senap Dijon
120 g Bacon Skivat
50 g Cornichons
3 msk Oxfond Buljong
9 dl Vatten
2 msk Tomatpuré
1 krm Salt Fint
1 krm Vitpeppar Malen
Gräddsås
3 dl Vispgrädde
1 msk Gelé Svartvinbär
1 krm Salt Fint
1 krm Vitpeppar Malen
Tillbehör
800 g Potatis Fast
150 g Sockerärta
4 msk Gelé Svartvinbär
Gör så här
1. Rullader: Skala moroten och löken. Skär moroten i stavar och skiva löken.
2. Lägg köttskivorna på bänken. Bred på senap och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lök, morotsstavar och cornichoner längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop.
3. Trä rulladerna på ett stort grillspett och bryn spettet i en stekpanna. Lägg sedan ner spettet med rulladerna i en kastrull och häll på vatten, fond och tomatpuré. Sjud köttet under lock i cirka 45 minuter eller tills det släpper från spettet. Lyft upp rulladerna och lägg dem åt sidan.
4. Tillbehör: Skala och koka potatisen i saltat vatten.
5. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull till sockerärtorna.
6. Gräddsås: Koka ner buljongen tills 1/3 återstår. Tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med gelé, eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås, red av med lite redningsmjöl.
7. Tillbehör: Förväll sockerärtorna 30 sekunder i det kokande vattnet. Sila av och lägg upp dem i en skål.
Edit (kl 19.19)
Det har redan börjat smälla här, vill poängtera att det bara en reflektion och inte ett gnäll. Det var ändå förväntat då Bålsta ligger hopplöst efter i högskolepoäng per capita jämfört mot Uppsala där jag ’”firade” in det nya året förra året. Men det gör inget för vi har fler Ullared-poäng än Uppsala, HA, för alla poäng gills. Och förlåt om du gillar Ullared, är bara förundrad över hur man kan tycka att shopping i sig är en grej. Bra för plånboken eller klimatet blir det inte heller om man inte bor nästgårds. Hata mig inte.
mår så bra av att pyssla i köket i lugn och ro. När jag inte lagar mat så tycker jag att jag mår bra men nu märker jag att jag mår riktigt bra. Det blev fem ”jag” i förra meningen, förlåt för min självupptagenhet och hjärna på flygplansläge. Det kan också bara vara vinet. Om ca 1 timme kilar jag ner till pappa med maten och en flaska livelexir av det bättre slaget.