Lördag, kl. 17:40 (Rond 11)
juni 24, 2023Måndag, kl. 22:55 (Rond 11)
juni 26, 2023Hej, ingenting nytt under solen så det får bli en rapport från köket.
Knäckig äppelsmulpaj med vanlijsås och gårdagens middag fläskkotlett och potatissallad.
Ni som hängt med ett tag vet att fläskkotlett är en favorit. Tror inte jag gått in på nördnivå tidigare. Så här gör jag för den perfekta kotletten, i mina ögon.
Köp de tjockaste kotletter du hittar, eller be charken om tjocka skivor (3-4 cm).
Den kotlett jag hade igår var på tok för tunn men det var vad Coop hade att bjuda på igår. Nackdelen med tunna skivor är att det är svårt att få till stekyta utan att det blir överstekt och torrt. Mitt tips är att steka på tokhög värme 1 min, vänd kotletten, i med smör och stäng av plattan och ös med smör och skippa stekyta på andra sidan, annars blir det bara torrt och trist, vilket är lätt hänt med kotletter.
Har du däremot en tjock och fin kotlett med fettrand gör jag så här. Kotletter brukar jag steka kylskåpskalla, snitta fettranden på några ställen, pensla med neutral olja och salta, stek på hög värme (inte högsta) i 1-3 min beroende på tjocklek, vänd på kotletten och sänk värmen till låg/medel, i med rikligt med smör, en krossad vitlöksklyfta och rosmarin eller timjan. Ös smöret 1-2 min. Avsluta med att steka fettranden på högkant.
Lyft upp kotletten från pannan, häll över steksmöret och låt kotletten vila sig klar i 10 min. Känslan ska vara att den inte alls är klar, då är den perfekt om 10 min.
Potatissallad: kokt potatis, äpple, rödlök (vattenbad först), majo, gräddfil, dijon, kapris, citron stänk, salt och peppar. Hade jag haft gräslök hade jag haft i massor men rödlök fick duga.
Äppelpaj
Om du får feeling att göra en äppelpaj så finns receptet jag följde här: Camilla Hamids recept.
Den blev jättegod, kanske aningen för söt om man vill äta… för mycket. Mitt tips är att dra ner på sockret i både fyllning och smuldeg och lägg till saft från minst en halv citron i fyllningen.
Tror att det går bra att byta ut äpplen mot blåbär, hallon eller rabarber om du råkar ha det hemma. Det är i stort sett omöjligt att misslyckas.
Något man däremot kan misslyckas med är vaniljsåsen som kan bli äggröra. Men då handlar det bara om slarv, så lämna inte spisen utan rör hela tiden å försök vara lite seriös för en gång skull, iaf. till såsen tjocknat. Häll över såsen i en skål och lägg på plastfolie på ytan och låt den svalna. Recept vaniljsås.
Status
Mild GvHD i kinderna. Lindrig tinnitus, mest på kvällarna. Ömma hälsenor, men bättre.