I morse var det helt ok, fick behålla gröten och runt lunchtid hade illamåendet gått över helt.
Även hälsenorna har blivit bättre, även om det går sakta. Kör mina tåhävningar sittande. Har testat stående men det gör fortfarande ont, något det inte får göra, enligt fysioterapeuten. Någon Moonwalk är det inte tu tal om.
Löksoppa känns som en rätt lyxig förrätt/maträtt, trots att det bara är löksoppa. Det kanske beror på gratineringen, krutongerna och ett svalt vitt vin till det.
Så här gjorde jag, det är ett ihopplock av flera recept.
Löksoppa ca. 4 portioner.
Smör
Olivolja
1 kg gullök
2 vitlöksklyftor
1 knippe färsk timjan
1 liter kycklingbuljong
2 dl torrt vitt vin. Det går bra att ersätta med mer buljong och några stänk vitvins- eller sherryvinäger.
4 lagerblad
2-3 dl riven
Skär löken i skivor och finhacka vitlöken.
Fräs gullöken försiktigt på låg- medelvärme i en stor kastrull i rikligt med olja ca. 30 min under lock, rör om då och då.
Av med locket och höj värmen. Tillsätt smör och fräs löken tills den fått fin färg.
Tillsätt vitlök, buljong, lagerblad och färsk timjan. Viktigt med färsk timjan, torkad funkar i många rätter men här tycker jag det ska vara färsk (mycket rundare, mildare och fylligare). Låt det hela sjuda i ca. 10 minuter.
Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Undersalta rätt mycket, vill kunna äta två skålar utan att få halsbränna. Tänk också på att osten till gratineringen är salt.
Häll soppan i skålar, toppa med ost och gratinera på hög värme.
Stek baguetteskivor eller krutonger i olja och smör.
Ät!
Kl. 19.00
Efter en upppdatering så har ”Senaste” knapparna slutat att fungera. Så tills vidare får ni navigera till det senaste inlägget.
Mild GvHD i kinderna. Lindrig tinnitus. Kortison-gris: ja, minigris. Ömma hälsenor men går hyfsat normalt. Något illamående på morgonen.
BT: 110/73